BillMcGaughey.com
 
 
to: personal verteller
 
 
Afscheid Checkpoint Charlie

Let op: “Vaarwel Checkpoint Charlie" beschrijft een avontuur in de reiswereld. Ik was op bezoek in Berlijn in het voorjaar van 1990, een stad waar ik enkele maanden hadden geleefd in 1962. Dit verhaal combineert reizen met een ervaring van historische politieke verandering. Het verhaal werd in de zomer van 1990 geschreven voor mijn departementale nieuwsbrief in het Metropolitan Transit Commissie.

***** *** ***** *** ***** *** ***** *** ***** *** ***** *** ***** *** ***** *** ***** *** ***** *** ***** *** ***** *** *****

Reizigers naar Oost-Europa hebben ontdekt dat zelfs eenvoudige activiteiten verstrikt in bureaucratie geworden. Ik had die ervaring mezelf toen ik bezocht Oost-Duitsland afgelopen februari.

slechts 6 uur te laat - ik had meteen in een huurauto na aankomst in Frankfurt op zaterdag 24 februari gereden naar West-Berlijn. Dus het was 03:00 tegen de tijd dat ik trok in een wijk ten westen van Berlijn in de buurt van waar mijn vriend van vele jaren woonde ook. Hij, zijn vrouw, twee dochters, een Franse vriend en ik brachten zondag rondgestampt Oost-Berlijn, het kopen van afgestoken souvenirs van de muur, met een drankje in een café op "Unter den Linden" street, etc. Ik, als een Amerikaan, moest voer Oost-Berlijn door middel van "Checkpoint Charlie" in het midden van de stad. Mijn vrienden, de inwoners van West-Berlijn, ging op een andere plaats. Jaren geleden, de Amerikanen konden bezoeken Oost-Berlijn, maar niet West-Berlijn bewoners. Nu is het makkelijker voor hen om door de grens passeren.

Mijn vrienden hadden familieleden in Leipzig, een stad ongeveer honderd mijl ten zuiden van Berlijn in Oost-Duitsland. Ze aanbevolen dat ik bezoek die stad op maandag en misschien wel getuige zijn van de beroemde maandagavond rally's in het centrum plein waar de protestdemonstraties tegen de communistische regering in de vorige herfst was begonnen. Dit was een periode van adembenemende politieke verandering - drie weken voor de Oost-Duitse nationale verkiezingen, die dat land op een stevig verloop van de hereniging met West-Duitsland zou zetten.

Onze zondagmiddag expeditie had gestuit op een massabijeenkomst van de oude communistische partij bij Marx-Engels-Platz in Oost-Berlijn, vecht voor zijn politieke leven (maar tevergeefs).

Mijn vrienden maakte een telefoontje naar de Leipzig familieleden uit hun West-Berlijn naar huis. We wisten dat de Oost-Duitse autoriteiten nodig dat buitenlandse bezoekers hebben een stevige hotelreservering om een ??visum te reizen in dat land te verkrijgen. (Daarentegen, kon buitenlanders een eendaagse visum rondkijken in Oost-Berlijn, zonder een hotel reservering voor 5 Duitse marken.) Er was niets subtiel over dit; de Oost-Duitsers wilden harde valuta te verdienen aan de buitenlandse bezoeken, en de hotels waren meestal duur. De mensen in Leipzig dachten dat ze konden de eis hotel te voldoen door het maken van een reservering voor mij in een hotel aan de rand van de stad die aanzienlijk goedkoper dan de aanbevolen voor toeristen was.

Ik laat maandagochtend op weg naar Oost-Berlijn in mijn gehuurde auto, een Mazda, met die reisplannen in het achterhoofd. De eerste kink in de kabel vond plaats in de Checkpoint Charlie kruispunt waar ik leerde het voldoende om de boeking van de eendaagse reizen visum citeren was. Ik had de nodige papieren van de Oost-Duitse bureau voor buitenlandse bezoekers te verkrijgen. Ik vroeg waar dat kantoor zou kunnen zijn. De grenswachter zei dat het was op Charlottenstrasse.

Het hebben van een kleine straat kaart van Berlijn, reed ik voor meerdere blokken, mijn auto geparkeerd, en bestudeerde de kaart. Charlottenstrasse was niet te ver van Checkpoint Charlie. Ik reed rond dat gebied een beetje, en vroeg een aantal mensen, waar de buitenlandse bezoekers kantoor was. Niemand wist iets over. Het leek erop dat ik een exact adres nodig. Dus liep ik terug naar Checkpoint Charlie en, ten slotte, was in staat om een ??bewaker die me zou helpen te vinden. Het adres was Charlottenstrasse 45, als ik me goed herinner.

Nu begon het harde deel. Ik snel gevestigd Charlottenstrasse in het gebied in de buurt van Checkpoint Charlie. Echter, de huisnummers liep van 1 tot 30. Over een belangrijke verkeersweg Ik pakte de voortzetting van Charlottenstrasse. Helaas, de huisnummers hier begon in de jaren '60. Dus waar was nummer 45? Sommige werknemers in de bouw dacht dat het misschien ongeveer tien straten verderop. Niemand leek te weten.

Ik had geen andere keuze dan terug naar Checkpoint Charlie lopen en vragen om een ??verklaring. Nu kreeg ik te horen aan de Oost-Duitse reisbureau, die was gevestigd in Aleksanderplatz bezoeken, ongeveer een mijl en een half weg. Gelukkig is dit kantoor was veel gemakkelijker te vinden. Het was in een 20-verdiepingen tellend gebouw met een groot bord, "Reiseboro" (reisbureau), op de top met uitzicht op in mijn richting. Echter, het vinden van een parkeerplaats was moeilijker. Toen ik aankwam bij de juiste kantoor op de tweede verdieping, het was, uiteraard, lunch en de balie was gesloten. Ik was verheugd over de mogelijkheid om een ??beetje te ontspannen en het verzamelen van mijn gedachten.

De teller geopend om 13:00 de balie waar visa uitgegeven zou dat niet doen totdat de juiste documentatie werd ontvangen met betrekking tot de hotelreserveringen. Een andere teller zou die functie af te handelen. Een vrouw aan die balie vertelde me, toen ik haar de naam van het hotel in Leipzig, waar reserveringen was gemaakt voor mij, dat ze de reis autoriteiten, niet dat bepaalde hotel te erkennen gaf. Ik vroeg wat anders beschikbaar was. Blijkbaar was bijna alles geboekt in Leipzig voor maandagavond, maar er was een kamer of twee links in de range van $ 100 tot $ 150 per nacht (in vergelijking met de $ 25 Ik had verwacht te betalen).

Omdat de vrek die ik ben en meer dan een beetje geïrriteerd, Ik vertelde de vrouw dat dit was onaanvaardbaar. Uiteindelijk, ze vrijwillig de informatie die ik een visum kan verkrijgen zonder hotelreservering indien afspraken waren gemaakt om te verblijven in een privéwoning. Wat een pauze! Van wat mijn laatste West-Berlijn vrienden hadden me verteld, zouden hun familieleden blij me te zetten voor een nacht. Helaas kon de bescheiden die voor deze regeling niet worden verkregen bij het reisbureau, maar bij een ander kantoor - mijn oude vriend, het kantoor van de buitenlandse bezoekers op Charlottenstrasse.

Gelukkig was ik te maken dit keer met de mensen die wisten waar het kantoor was gevestigd. Ze gaf me zelfs een klein stukje papier getypte met zijn naam, adres en telefoonnummer. Charlottenstrasse 45 was inderdaad waar de bouwvakkers had gezegd dat het was, ongeveer tien blokken ver van Checkpoint Charlie, in de buurt van Unter den Linden en het Grand Hotel. Ik had beter opschieten, hoewel; het kantoor gesloten op 15:00

Het was al te spitsuur. Het verkeer was dik op Friederichstrasse, en ik moest af en toe op te trekken om de kaart te lezen. (Gelukkig is in Oost-Berlijn de parkeerplaats regelingen zijn enigszins ontspannen. Als u nodig hebt om te parkeren, je gewoon trek de straat op de stoep. Ik toevlucht genomen tot dat apparaat meerdere malen.) Toen begon het te regenen. Mijn voorruit beslagen zoals ik door het drukke verkeer reed. De regen wendde zich tot hagel.

Het zicht was nul. Ik trok op de stoep en zat daar maar. Het was 02:45. Zelfs als ik het kantoor en een parkeerplaats gevonden, zou ik daar niet vóór sluitingstijd en mijn kleren zou worden geweekt. God was niet van plan om me te bezoeken Leipzig die avond, het leek.

In ieder geval was de druk op. Hier was ik - terwijl je mensen druk bezig in Minnesota waren - gestrand in Oost-Berlijn met enige tijd op mijn handen.

Na de regen verdwenen, ik dacht dat ik zou rond de stad te rijden voor een tijdje. Friedrichstrasse zag er interessant. Ik topte die straat uit de buurt van Checkpoint Charlie voor een mijl of zo, totdat ik iets dat leek op een buurt bereikt. Ik parkeerde mijn auto op de stoep, op slot, en nam mijn camcorder met mij voor een korte wandeling.

Het gebied had een paar interessante features. Een van hen was het huis van Berthold Brecht, de beroemde toneelschrijver, en een nabijgelegen boekhandel kruipen met studenten. Er was het kantoor van een politieke partij die ter ziele was gegaan. Mijn enige echte business was om te proberen om mijn West-Berlijn vrienden en de mensen te bereiken in Leipzig te laten weten wat er gebeurd was voor mij. Makkelijker gezegd dan gedaan!

De Oost-Duitse telefoonsysteem is niet state of the art. Eerst moest ik te weten te komen van iemand (een bediende in een winkel in de buurt), welk gebied codes gebruiken voor de telefooncel. Toen leerde ik dat het noodzakelijk is om precies gebruik maken van de juiste munten om een ??oproep te plaatsen was, en ik wilde niet toevallig die munten hebben. Een vrouw die ook werd met behulp van de telefooncel maakte verandering voor mij. De laatste hindernis was om het gesprek te laten werken. Ik probeerde de West-Berlijn nummer een paar keer, maar alleen ontvangen drukke signalen. Ik heb iemand bereiken op het nummer Leipzig, maar blijkbaar de verkeerde persoon - want hij leek heel boos te zijn toen ik hem voor de tweede keer bereikt. Proberen dezelfde manoeuvres van een andere telefooncel leverde geen betere resultaten.

Om een ??lang verhaal kort te maken, ik bummed rond Oost-Berlijn met mijn camcorder voor enkele uren, had een lichte maaltijd, en keerde daarna terug naar West-Berlijn, waar de telefoons beter werkte. Het was bijna 21:00 Mijn vrienden zetten me voor nog een nacht en de volgende ochtend stuurde me op mijn weg voor een andere barst bij het reizen in Oost-Duitsland.

Deze keer, dinsdag, besloot ik gewoon accepteren wat hotelreserveringen het reisbureau aangeboden. Er was een grotere selectie - een kamer voor $ 45 per nacht in een charmante oude hotel genaamd de "Internationale" in het centrum van Leipzig. Het weer was niet veel verbeterd. Ik reed door een sneeuwstorm, eerst op de autobahn en dan op Route # 2 van Berlijn naar Leipzig, die toevallig lopen door Wittenberg, geboortestad van Maarten Luther. De kerk waar hij sloeg de 95 stellingen aan de deur is vervangen door een prachtige structuur. Een "vrede service" werd gehouden in 18:00, net op het moment dat ik aankwam. Ik nam een ??deel van het met de camcorder. Luther zelf wordt begraven in de kerk, maar ik heb de markering niet zien.

verder verder door de sneeuw storm in de nacht in een desolate land, heb ik eindelijk de buitenwijken van Leipzig en werd onmiddellijk getrokken door een politieagent. Tot mijn opluchting, hij was niet geïnteresseerd in de arrestatie van mij, maar in het geven van mij een routebeschrijving naar het hotel.

Op woensdag, zag ik heel veel van Leipzig, met inbegrip van de Thomaskirsche, waar Bach was orgel master en de "Volkerverschlagdenkmal", die de Duitse overwinning op Napoleon in de Slag bij Leipzig gevierd. Het is monumentaal, zowel in omvang en design. Ik heb ook het beheer van de Leipzig familieleden, de Martins te bezoeken, in hun appartement een mijl van de centrale zakenwijk. Ze hadden me de vorige dag te verwachten, natuurlijk, en had zelfs contact opgenomen met de politie om te zien of er iemand verloren was gegaan in de sneeuw storm. Niemand had gemeld.

Eind goed al goed. Het enige probleem was dat mijn extra dag in Oost-Berlijn zette me een dag achter op schema, en ik had minder tijd te besteden in Parijs aan het eind van de reis. Aangezien de Franse enigszins boos van de Duitsers, kan deze beslissing van mij niet al te goed zitten met mijn Franse gastheren in Parijs, de Bosquets, die, terwijl het tonen van een aantal anti-Duitse gevoelens (begrijpelijk voor iemand die de tijd doorgebracht in een nazi-concentratie kamp krijgsgevangenen) waren stellig pro-Franse en pro-Amerikaanse. Maar het was een historisch moment in Duitsland, zowel in het Oosten en het westen, en dankzij een gehuurde Mazda, was ik in staat om een ??deel van het te zien.

(Voeg script, van juli 1990: Checkpoint Charlie werd vorige week ontmanteld in een ceremonie die de ministers van Buitenlandse Zaken van de vier geallieerde mogendheden lopen arm in arm over de eens zo gevreesde grens in het centrum van Berlijn wordt gekenmerkt.)

   naar: persoonlijke verteller
 Klik voor een vertaling in:

Engels - Frans - Spaans - Duits - Portugees - Italiaans

Chinees - Indonesisch - Turkish - Pools - Russisch
COPYRIGHT 2009 THISTLEROSE PUBLICATIES - Alle rechten voorbehouden

http://www.BillMcGaughey.com/checkpointcharliek.html