naar: world history
   

  EEN KORT HISTORIE VAN CIVILISATIE III 

bijzondere omstandigheden: de herkomst in Europa

Het volgende tijdperk van de wereldgeschiedenis is vooral gericht op West-Europa. Zijn beschaving begon daar voordat hij verspreidde naar de rest van de wereld. De Europese opkomst in het begin van dit tijdperk heeft een onbalans gecreëerd die uiteindelijk een einde heeft gemaakt; Want het was ondraaglijk dat de geschiedenis van één volk de geschiedenis van de gehele mensheid zou zijn.

Wat onze theorie betreft, was een kritische gebeurtenis de invoering van een nieuwe culturele technologie in West-Europa, dat was de uitvinding van Gutenberg van drukwerk met beweegbaar type. Hoewel de techniek van drukwerk eerder in China en Korea was ingezet, heeft het de Oost-Aziatische samenlevingen niet in de gaten gehouden in zoverre dat het in het Westen gebeurde door verschillen in script. Afdrukken was niet vangen in de islamitische samenleving vanwege religieuze en culturele beperkingen. Dat verliet West-Europa, een relatieve latecomer bij het verwerven van de technologie, er volledig van gebruik te maken. De bijzondere cultuur die toen verscheen in Noord-Italië was het embryo van een toekomstige beschaving in Europa en de rest van de wereld. Zijn richting was seculair en commercieel.

ontdooien religieus geloof

In de late middeleeuwen werden Europese mensen in de greep van een religieuze ideologie gevangen die het gemeenschapsleven doordringde. Een dik dogma was op de samenleving gevestigd. Filosofische opvattingen die in Griekse of Joodse geest ooit gloeiend waren, waren al lang in afgekozen vormen gekoeld. De eeuwige waarheden van het christendom, onvoorstelbaar door de rede, werden door het geloof gebalanceerd.

Onder het oppervlak is het leven nog geroer. Het was in feite een krachtige, gezonde roer van de menselijke geest. Ondanks zijn spirituele fineer was het middeleeuwse leven levendig met een lustig materialisme. Religieuze kantoren, aflaten en relikwieën van heiligen werden aangeboden. Heilige namen, plaatsen en dingen werden regelmatig gelastererd. De kerk werd een "trysting place" voor jonge liefhebbers. Obscene foto's werden daar op feestdagen gevierd. Johan Huizinga heeft dat geschreven met 'een enorme ontvouwing van religie in het dagelijks leven ... alles wat bedoeld is om het spirituele bewustzijn te stimuleren, wordt verminderd tot een afschuwelijke alledaagse profaniteit ... Heilige dingen worden te vaak om diep gevoeld te worden.'

Dan, als een gletsjer, de religieuze cultuur van de late middeleeuwen, of wat zou de lente van CivIII zijn, begon te smelten. De solide stukken van dogma, blootgesteld om reden, ontwikkelden hier en daar scheuren. Aangezien sommige van deze scheuren wyer werden, gingen er kleine stromen van fris denken door. In de tijd werden de stromen torrents, die de geloofsdam barsten.

Men kan dit proces associëren met een paar personen met sterk intellect en vastberadenheid. Zo'n persoon was Peter Abélard (1079-1142), een leraar van de theologie aan de Universiteit van Parijs. Een ander was Francesco Petrarca of Petrarch (1304-1374), een Italiaanse geleerde en dichter. Anderen omvatten: Keizer Frederik II (1194-1250), een freethinkende monarch die de paus heeft verdoofd; Roger Bacon (1214-1294), een Engelse monnik die de theorie van de experimentele wetenschap ontwikkelde; En Dante Alighieri (1265-1321) die de Goddelijke Komedie schreef. De Romeinse kerk verloor zijn morele geloofwaardigheid. Het 'Grote Schisme', dat rivaliserende pausen in Rome en Avignon produceerde, sloeg op de papale legitimiteit. Het publiek werd verward met corrupte geestelijkheid en de noodzaak om toenemende geldsom te verhogen. Er was een lucht van geweld en dwang over de kerk, zo onwaardig van zijn oprichter.

de zienrevolutie

Het idee dat we van de renaissance hebben is dat, als een tijd van culturele wedergeboorte, het nieuwe ontdekkingen van de wereld voortbrengt. Net als een pasgeboren kind, leerde de mensheid weer zien. De beschaving van West-Europa kwam voort uit zijn cocon van middeleeuwse vroomheid om het humanistische principe te omarmen dat "de mens de maat van alle dingen is." De renaissancecultuur verwerpte de filosofische speculaties ten gunste van een nieuwe wereldzinnigheid die kennis wilde op basis van natuurlijke observatie. 'Geestelijke dingen die niet door de zintuigen zijn ingegaan, zijn tevergeefs en brengen geen waarheid uit behalve schadelijk', verklaarde Leonardo da Vinci.

Het vorige tijdperk, begonnen met een filosofische revolutie, had de waarde "onzichtbare dingen gewaardeerd". De religieuze cultuur beschouwde ideeën om een ??bron van goedheid en waarheid te zijn, terwijl het lichaam een ??bron van zondige zwakte was. Gelovigen werden gevraagd om vertrouwen in Gods belofte te hebben en twijfel te maken die uit wereldse ervaring geboren was. Daarentegen begon de derde beschaving met een revolutie in het zien. Zijn omgekeerde aandacht voor dingen van de wereld vertegenwoordigde een complete ommekeer van de vorige cultuur.

De eerste vrucht van deze zienrevolutie was een scala aan mooie objecten die werden gecreëerd door kunstenaars wier ogen open waren voor nieuwe mogelijkheden voor kleur, vorm en compositie. Het menselijk lichaam, zoals geschilderd door kunstenaars, werd een voorwerp van genoegen en genade. Geest was onderworpen aan geloof in wat er in de fysieke wereld kon worden gevonden. Waar de Byzantijnse kunst monochromatische en nogal etherische representaties van menselijke figuren heeft geproduceerd, heeft de Noord-Italiaanse kunst die door Giotto werd doorgevoerd, zijn onderwerpen verdubbeld. De namen van Michelangelo, Leonardo, Raphaël, Titiaan, Boccaccio, Brunelleschi, Masaccio en anderen suggereren de creatie van mooie kleuren en vormen in een evenwichtige samenstelling.

Noord-Alpen, nog een groep talentvolle artiesten zoals Jan van Eyck, Pieter Brueghel en Albrecht Dürer creëren werk die rijk is aan realistisch detail. Realisme was het thema van Renaissance-kunst. Leonardo studeerde menselijke anatomie om meer realistische visuele representaties van zijn onderwerpen te creëren. Alberti, Brunelleschi en anderen ontwikkelden de techniek van perspectief om voor te stellen hoe objecten op verschillende afstanden in het echte leven zouden kunnen verschijnen.

In de literatuur werd de sluier opgeheven van werken van klassieke auteurs die bekend staan ??in reputatie of in vertalingen uit Arabisch. Petrarch leerde zich Latijn en Grieks om oude manuscripten in het origineel te kunnen lezen. Hij kwam erachter dat hij persoonlijk hun auteurs kende. Zijn beroemde liefde gedichten gewijd aan Laura verlaten middeleeuwse hoflijke tradities ten gunste van het presenteren van de afbeelding van een echte vrouw. Petrarch's voorbeeld inspireerde een heropleving van interesse in klassieke Grieks-Romeinse teksten.

Waar middeleeuwse geleerden onzorgvuldig waren bij het kopiëren of compileren van teksten, respecteerde Petrarch de integriteit van originele composities. Hij was bezorgd over de authenticiteit van teksten en met het ontdekken van de echte intenties van een auteur. Dante schreef de Goddelijke Komedie in zijn moedertaal Toscaanse taal in plaats van in het Latijn, waardoor poëzie toegankelijk werd voor veel meer mensen. Vertaalkundige vertalingen van de Bijbel waren een revolutionaire gebeurtenis. Zij hebben de autoriteit van de Romeinse kerk uitgedaagd door de massa's van mensen te laten lezen om Gods Woord voor zichzelf te zoeken en in de waarheid van de Bijbel liever te zoeken in kerkgerichte rituelen.

De middeleeuwse samenleving had de waarheid over de natuur in de wetenschappelijke geschriften van Aristoteles gezocht. Roger Bacon heeft deze houding uitgedaagd om de alternatieve benadering van de experimentele wetenschap te bevorderen. "Stoppen om te worden geregeerd door dogma's en autoriteiten; Kijk naar de wereld, "zei hij. Naar aanleiding van het voorschrift van Bacon vindt de empirische wetenschap de waarheid in waargenomen patronen in de natuurlijke wereld en in theorieën die experimenteel getest kunnen worden.

Alchemisten en astrologen hadden al lange tijd feiten over de natuur verzameld. Deze empirische oriëntatie, gecombineerd met wiskunde en een bereidheid om op te geven overtuigingen die door natuurlijke observatie worden weersproken, leidden direct naar de moderne wetenschap. De Poolse sterrekundige Nicholas Copernicus ontwierp de moderne regeling van het zonnestelsel, dat de aarde-gecentreerde regeling van Ptolemy tegenstelde. Galileo heeft een experiment uitgevoerd om te zien of het onderwijs van Aristoteles waar was dat objecten op verschillende tarieven naar de aarde zouden vallen, afhankelijk van hun gewichten. Hij vond integendeel dat anders gewogen ballen die tegelijkertijd van bovenop de Leunende Toren van Pisa vielen, tegelijkertijd de aarde vielen.

Achter een religieuze cultuur geladen met symbolische of onzichtbare betekenis, ontdekten de Europeanen in de Renaissance de fysieke wereld. Een Italiaanse navigator, Christopher Columbus, overleefde de koningin van Spanje om een ??reis over de Atlantische Oceaan te financieren om te bereiken wat hij meende zou zijn in Oost-Azië. Maar, in plaats van de Indiërs, bereikte hij de kust van een vreemd nieuw land. Daar, in het westelijk halfrond, vonden Columbus en zijn Europese metgezellen een ander ras van mensen, nieuwe soorten voedsel, onbekende ziekten, tabak, pelgie, hout, binnenwateren, woestijnen, zilver en goud in overvloedige toevoer. Columbus had gehoord dat Japan onuitputtelijke leveringen van goud had. Een Florentijnse kaart, die de grootte van de aarde slecht onderschat, heeft Japan net ten westen van Europa geplaatst. Magellan's reis rond de aarde onthulde het bestaan ??van een nieuw continent dat op zijn meest zuidelijke punt kon worden doorgesneden. De Spaanse en Portugese reis van wereldwijde exploratie waren een andere manifestatie van de geest van wereldse ontdekking die de nieuwe beschaving voerde.

Een commerciële geest droeg deze tijd van ontdekking. Er was een sterke markt in Europa voor oosterse nootmuskaat en specerijen, die vlees kunnen behouden en exotische aroma's kunnen toevoegen, en voor de Chinese zijde die in principe kleding gebruikt wordt. Toen de Ottomaanse Turken in 1453 Constantinopel vastleggen, blokkeerde een vijandig rijk de overland handelsroutes naar China die eerder voor Europese handelaren waren verkrijgbaar. Portugese navigators vonden een alternatieve route over zee aan de zuidpunt van Afrika en pakten snel de handelsposten van de moslim langs de Indische Oceaan. Columbus was een inwoner van Genua. Genoese handelsroutes rennen tussen Kaffa in de Krim en havens in de Adriatische Zee en de westelijke Middellandse Zee. De Venetiërs, die de handel met het Ottomaanse rijk overheerste, stuurden ook schepen naar de Noord-Atlantische Oceaan.

Een derde handelsblok behield een netwerk van havens in de Baltische en de Noordzee. Noord-Italië en Vlaanderen, centra van textielproductie, waren de meest actieve commerciële regio's. De grote rijkdom die wordt gegenereerd door handel, bankieren en fabricage zorgde voor de vraag naar verschillende soorten luxe goederen. Geld en luxe voorwerpen waren niet langer iets te verachten of gevreesd als een verleiding voor de ziel. De aantrekkingskracht van de rijkdom was visueel en onmiddellijk, niet anderswereld.

Luther’s verzet

De groeiende bezorgdheid over rijkdom en mooie voorwerpen beïnvloedde de Romeinse kerk, met hoofdkwartier in Midden-Italië. De kerk had grote hoeveelheden nodig om zijn wereldse projecten te ondersteunen. Niet in staat om voldoende fondsen te verwerven uit het beheer van zijn grond en andere eigenschappen, maar namen dergelijke fondsinsamelingsmethoden toe als het verkopen van kerkelijke kantoren en papale afkeer. De Renaissance-pausen hadden vaak behoefte aan geldschieters; Onschuldige IV noemde hen "de eigenaardige zonen van de Romeinse kerk." De Papale fortuinen werden verweven met die van de families van Borgia en de 'Medici.

Paus Callistus III heeft openlijk nepotisme beoefend. Paus Alexander VI, zijn neef, was de vader van Cesare Borgia, Machiavelli's model van een meedogenloze prins. In de 1490's vond de wereldelijkheid van de kerk een vastberaden tegenstander in een Dominicaanse monnik, Girolamo Savonarola, die zijn mede-Florentijnen dringde om artistieke beelden te verlaten, luxe te verlaten en terug te keren naar eenvoudig christelijk leven. Alexander VI beval hem in zijn anti-Romeinse predikingen te ontbinden. Savonarola weigerde. Hiervoor werd hij geëxcommuniceerd en verbrand op het spel.

Julius II lanceerde een massief project om St. Peter's kerk te herbouwen. Dit project, dat honderd en een half nodig had om kunstenaars van dergelijke talenten als Bramante, Michelangelo, Raphael en Bernini te voltooien. Zo'n onderneming heeft nieuwe fondsenwerving nodig. In 1509 heeft de paus een speciale jubileum toegeefst. Een dominicaanse prediker genaamd Johann Tetzel arriveerde in oktober 1517 in Saksen om een ??nieuwe bedeling van overlijdens van Leo X te bevorderen. Dit was het evenement dat Martin Luther geïnspireerd heeft om de 95 proefschriften op de kerkdeur in Wittenberg te plaatsen. Zijn manifest was wijd verspreid. Terwijl Luther een ketter was gebrandmerkt, was de druk om de christelijke kerk te hervormen nu te sterk voor hem om te worden behandeld als een politiek geïsoleerde monnik, zoals Savonarola was geweest. In 1521 gaf pous Leo X een stier uit die Luther's standpunten veroordeelde en hem binnen zestig dagen met excommunicatie bedreigde, als hij niet aan de Romeinse autoriteit was onderworpen. Luther en zijn vrienden verbranden een kopie ervan in een bonfire. De Saksische keizer Frederik III gaf Luther heiligdom in zijn kasteel in Wartburg.

Een nieuw christelijk geloof, ondersteund door een krachtige groep noord-Europese monarchs, vormde zich aan de lijn van Luther's religieuze argumenten. Onder zijn uitgangspunten waren ongeloof in de bovennatuurlijke krachten van de Mis en andere kerkelijke sacramenten, in het vermogen van zondaren om verlossing te verdienen door goede werken en in de vermoedelijke kracht van Romeinse priesters om tussen God en de mensheid te bemiddelen. 'Motivering door het geloof' was, naar Luther's mening, het enige middel tot redding; Sommige mensen waren echter voorbestemd om te geloven en te redden, terwijl anderen niet waren.

Terwijl de Romeinse kerk autoriteit op grond van de kerkelijke opvolging beweerde, beweerden Protestanten dat 'alleen de Schrift' de basis was van religieuze autoriteit en waarheid. Het vermogen van elke gelovige om passages in de Bijbel te lezen en te interpreteren ontstond een geest van individualisme. Individuele gelovigen kunnen rechtstreeks naar de bron van christelijk onderwijs gaan en zien wat Jezus eigenlijk heeft gezegd. Thomas Hobbes merkte op dat "nadat de bijbel in het engels was vertaald, iedereen, nee, elke jongen en broer die Engels kon lezen, dacht dat ze met God almachtig sprak." Een leeftijd van krachtige publieke discussie volgde als pamfletten werden gedrukt om de protestant te verdedigen Of katholieke oorzaak. Toch waren individuen niet vrij om hun eigen religie te kiezen. De tijdelijke heersers van Europa hadden de bevoegdheid om te bepalen welk geloof hun onderwerpen zouden aannemen.

Als sterkgestemde mensen hun eigen versies van christelijke waarheid preken, werd het westerse christendom hopeloos verdeeld in denominaties. Bij 1650 A.D. waren er minstens 180 verschillende protestantse sekten. Luthers eigen volgelingen, geconcentreerd in Duitsland en Scandinavië, waren een conservatieve groep in vergelijking met de Calvinisten, Zwinglians, Anabaptisten, Mennonieten en Quakers. Zwingli verschilde met Luther over de interpretatie van de massa. De Anabaptisten verwierp de zuigeling doop.

De belangrijkste protestantse figuur na Luther zelf was John Calvin, theocratische leider van de stad Genève. Zijn leringen worden gepresenteerd in een verhandeling, The Institutes of the Christian Religion. Theologisch geloofde Calvijn in de morele verdorvenheid van het menselijk ras, dat zou leiden tot eeuwige verdoemenis, maar voor Jezus 'redende genade. De Calvinistische leer van eeuwige verdoemenis hield dat van het begin van de tijd God had bepaald dat de ziel van een persoon na de dood zou worden gered of verdoemd. Ongeacht de inspanningen van jezelf, kan er niets gedaan worden om die bepaling te veranderen.

Krachten die in de Romeinse kerk werkzaam waren, zouden de protestantse breuk kunnen hebben voorkomen als ze zich sneller deden om hun inzet voor armoede en christelijke dienstverlening te herstellen. Bisschop Caraffa, later Paus Paul IV, leidde een groep Italiaanse prelaten die de kerkpraktijken willen hervormen, zelfs voor Luther's uitdagende daad. De Raad van Trent, tussen 1545 en 1563, tussen 1545 en 1563, onderzocht de kerkelijke sacramenten en overtuigingen in het licht van de protestantse kritiek.

De zogenaamde "tegenreformatie" was een conservatieve beweging om de kerk te revitaliseren en te versterken. Zijn belangrijkste figuur was St. Ignatius Loyola (1491-1556), een Spanjaard die de Jezuïetenorde in 1540 oprichtte. De Jezuïeten benadrukte geestelijke discipline en opleiding. Zelfgestileerde soldaten van de kerk, de Jezuïetische missionarissen waren prominent betrokken bij het evangeliseren van de inheemse volkeren van Amerika. Zij ondernemen ook missies naar India en het Verre Oosten. In grote mate dankzij de jezuïeten, behouden de Spaanse en Portugese kolonisatie altijd een harde religieuze rand. Engelse en Nederlandse kolonisten waren meer bereid zich te beperken tot puur commerciële doelen. Het is ironisch dat de geest van het commercialisme sterker was in het protestantse dan de katholieke landen, omdat de klacht van Luther overmatig commerciële praktijken in de kerk had geassocieerd.

Wetenschappers hebben kennis genomen van een correlatie tussen Calvinisme en commerciële vooruitgang. Misschien is de bekendste verklaring die in de verhandeling van Max Weber, de Protestantse Ethiek en de Geest van het Kapitalisme wordt voorgesteld. Weber betoogde dat personen als de New England Puritans, die in een sterk protestantse cultuur waren opgewekt, meer kans hebben dan andere om geld te maken als een waardevol nastreven. Zij waren een ethische imperatief om rijkdom te behalen. Weber bespiegelde dat, hoewel het Calvinistische dogma hield dat goede werken ondoeltreffend waren in het behalen van de zaligheid, de Calvinisten de verzekering wilden dat zij onder de uitverkorenen van God waren.

Terwijl de kracht van het geloof of de geestelijke overtuiging voor elk Protestant een voldoende redding zou zijn, geloofden Calvinisten dat 'het geloof moest worden bewezen door zijn objectieve resultaten'. Men verhoogde het gevoel van overtuiging in zijn eigen redding door op elk moment een leven te ervaren Van "systematische zelfbeheersing". De rechtvaardige personen van deze religieuze overtuiging waren daarom ascetici actief betrokken bij de wereld. Christelijke zakenlieden zoals John D. Rockefeller zijn gedreven om geld te verdienen om niet te genieten van fysieke comfort, maar om tevredenheid te krijgen van de geldvorming zelf.

commerciële rivaliteit tussen de noord-Atlantische landen

De Europese ontdekkingsreizen die in de 15e eeuw begonnen, introduceerden een tijdperk van exploratie en kolonisatie in verre landen op aarde. Elke natie ontwikkelde territoriale belangen. Portugal en Spanje hebben de eerste vorderingen gemaakt op nieuw grondgebied op grond van hun navigatiebezoeken. In 1493 verdeelde paus Alexander VI de hele wereld buiten Europa tussen de twee iberische naties op voorwaarde dat zij de inheemse volkeren in hun respectieve bezittingen omzetten naar het christendom.

 Een papale stier (later aangepast door verdrag) gaf Portugal land ten oosten van een langslijn die door het huidige Brazilië loopt en Spanje ligt ten westen van die lijn. In de westelijke Stille Oceaan regio, een soortgelijke lijn toegewezen de eilanden Molucca (Spice) naar Portugal en de Filippijnen naar Spanje. Dat gaf de twee iberische naties een groot hoofdbeginsel in de race om de niet-Europese wereld te koloniseren en commercieel te exploiteren. De focus van de politieke rivaliteit verschoven van het Middellandse-Zeegebied naar de Noord-Atlantische Oceaan en naar de grotere landen die langs haar kusten liggen.

Portugal maakte de eerste significante ontdekking toen in 1488 de schepen van Bartholomeu Dias de Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika afronden. In 1498 viel een Portugese flotilla onder het bevel van Vasco da Gama over de Kaap en reed naar de westkust van India. De Portugese vonden dat Arabische handelaars die de handel langs de Indische oceaan beheersen, niet geïnteresseerd waren in het soort goederen dat ze droegen. Dus de Portugese, die met musketten was uitgerust, kwam enkele jaren later terug en nam de Arabische handelsposten met geweld. Ze grepen Goa in 1510, Malacca in 1511 en Hormuz in 1515. De Portugese kooplieden controleerden de handel in oosterse specerijen voor de rest van de eeuw.

Samen met de handelaren ging de jesuitse missionarissen van plan om de Aziatische volkeren om te zetten in het christendom. St. Francis Xavier stichtte in 1592 en 1552 in West India, de Molucca eilanden en Japan. Matteo Ricci reisde naar China in 1582, waar hij in de volgende drie decennia de christelijke geschriften in Chinees vertaalde, culturele verhandelingen schreef en een wiskundige werd En astronomer bij de Ming hof in Peking. De Iberische christenen werden later uit dat gebied verdreven toen kerkelijke ambtenaren weigerden de theologie te compromissen om lokale tradities te behalen.

In 1492 landde Christopher Columbus en zijn Spaanse metgezellen op het eiland San Salvador in het West-Indië (verkeerd geloven dat ze deel uitmaken van India) op zoek naar goud. Wat klein goud dat ze daar vonden, gaf aanleiding tot verdere verkenningen en een systeem van slavenarbeid om de mijnen van Hispaniola te werken.

In 1519 kwam Spaanse avonturiers onder leiding van Hernando Cortés in contact met een populair volk in het zuiden van Mexico. Ze hebben in minder dan twee jaar de Azteekse rijk overwonnen dankzij hun vrijmoedigheid, superieure uitrusting, hulp van volkeren aan de Azteken en het geluk dat de aankomst van Cortés op een bepaalde dag en jaar de Azteekse keizer Moctezuma overtuigde. Dat hij de reïncarnatie was van de god Quetzalcoatl. Een andere Spanjaard, Francisco Pizarro, veroverde het Inca-rijk in Zuid-Amerika tussen 1532 en 1535. Beide rijken waren rijk aan zilver en goud. De Spanjaarden zetten deze bron systematisch uit.

Tonnen edele metalen uit Amerikaanse mijnen werden elk jaar naar Spanje verzonden. In plaats van rijk te worden van deze lading, vond de Spaanse monarch echter dat hij steeds armere werd. Mijn- en scheepvaartactiviteiten, militaire bescherming voor de galjoenen en verlies van inkomsten aan particuliere mijnenigenaren kosten de kroon meer dan het goud en zilver waard was, vooral gezien de grote toename van de levering van deze metalen een prijsverlaging. Spaans zilver leidde tot ernstige monetaire inflatie, niet alleen in Europa maar ook in het Ottomaanse rijk.

In reactie op de groeiende schulden heeft het Spaanse parlement een verbod op zendingen van edele metalen uit het land opgelegd. De koning schorsde vervolgens schuldbetalingen en gaf obligaties aan aan zijn schuldeisers. Naarmate de staatsfinanciën bleven verslechteren, schulden Philip II en zijn adviseurs de situatie op buitenlandse handelaren, verzekeraars en speculanten. Zij vereisen dat de Amerikaanse kolonies alleen uit Spanje kopen. Zij hebben rechten opgelegd op goederen die uit Amerika werden ingevoerd, escortkosten voor de oorlogsschepen en andere nieuwe belastingen. Ondertussen zijn er bijwonen van brede beurzen aanwezig. Er werd zoveel grond uit de tarwe teelt dat Spanje haar eigen volk niet kon voeden.

Om zijn belangen te beschermen, probeerde de Engelse handelaars de handel uit te sluiten met de Nieuwe Wereld. Matters kwamen in 1567 in de gaten toen de gouverneur van Vera Cruz Engelse schepen beslag nam met Afrikaanse slaven en de bemanning gearresteerd. Twee schepen ontsnapte, geboden door John Hawkins, de squadron leider, en een jonge kapitein genaamd Francis Drake. Drake en een bemanning van Engelse piraten gingen later op een rampage tegen Spaanse steden langs de Atlantische en Stille Oceaan kusten.

Piraterij was al lang een manier van leven in de Atlantische Oceaan. Merchant zeelieden kregen een koninklijk handvest om gewapende piraterij tegen Spaanse vaartuigen in de reeks oorlogen tussen Spanje en Frankrijk te beginnen, die in 1521 begon. Terwijl de Franse piraten geplunderd wilden, hielden hun Engelse collega's terug omdat de dochter van Henry VIII, de toekomstige koningin Maria, was getrouwd met Philip II van Spanje. Na de dood van Maria in 1558 werd die beperking verwijderd.

Voor een tijd studeerde de nieuwe koningin, Elizabeth I, een delicate cursus tussen het ondersteunen van Engelse zeelieden en de vrede met Spanje te houden. Haar beslissing om Francis Drake aan boord van zijn piraat schip in 1580 te koppelen, heeft een einde gemaakt aan dat beleid. Philip II reageerde in 1588 door de Armada, een vloot van 130 schepen, te verzenden om Engeland te veroveren. De kleinere maar flexibeler Engelse vloot versloeg het.

Na het uitroeien van de Arabieren beheerde Portugal de lucratieve handel in oosterse specerijen. De Nederlanders begonnen aan het einde van de 16e eeuw hun positie te betwisten. Philip II, die na 1580 koning van Portugal en Spanje was, probeerde zijn rebelse onderwerpen in Nederland te bestraffen door Nederlandse schepen in beslag te nemen als ze in Spaanse of Portugese wateren werden gevonden.

Jan Huyghen van Linschoten, een Nederlandse handelaar die vijf jaar in Goa heeft doorgebracht, publiceerde in 1595 een boek waarin wordt voorgesteld hoe zijn landgenoten het Portugese monopolie op de handel met Indië zouden kunnen breken. Zijn idee was dat de Nederlanders de Portugese militaire buitenposten in India niet moesten uitdagen, maar in plaats daarvan handelsposten op te zetten in de relatief ongecontroleerde gebieden van Indonesië en Malaya waar de kruidenhandel ontstaan. In hetzelfde jaar begon Cornelius Houtman een reis met vier schepen naar Bantam en de Molukken, die erin slaagde de Spaanse-Portugese zeeblokkade te breken. Dat leidde tot een reeks Nederlandse expedities naar de Zuidzee.

In 1602 gaf de Verenigde Staten van Amerika het Verenigd Koninkrijk het recht om overeenkomsten te sluiten met Indiase prinsen, troepen op te bouwen, vestingwerken te bouwen en goewerneurs en rechters aan te stellen. Zijn directeuren stuurden meteen veertien zeilschepen naar Azië. Een steenhandel post gevestigd bij Bantam (Java) werd een basis voor verdere expedities naar naburige gebieden. Andere Nederlandse vloot, die met krachtige geweren was uitgerust, viel Portugese forten aan, onderhandelde vriendschapsverdragen met Indiase heersers en blokkeerde Goa. De Nederlanders versloegen Spaanse en Portugese vloot in verscheidene navalverbintenissen.

De hardgedrukte Spaanse monarch tekende een wapenstilstand van 12 jaar met de Nederlanders in 1609, waardoor vrijhandel in Azië werd toegestaan. De Nederlanders gebruikten deze mogelijkheid om handelsposten en forten in heel Indonesië te bouwen. Ze ontwikkelden een bloeiende handel in kruiden die niet op kracht waren, maar op gunstige aankopen en verkoop in de open markt. De wapenstilstand met Spanje werd in 1621 niet verlengd. Portugal en Spanje verboden de Nederlandse kooplieden uit hun havens. De Nederlanders legden toen een strakke marine blokkade op van Portugese handelshavens in Afrika en Zuid-Azië. Toen vrede in 1645 werd opgericht, werd de Portugese handel verwoest. De Nederlanders regeren de zeeën.

Engeland's interesse in de Nieuwe Wereld begon met de reis van John Cabot naar Noord-Amerika in 1498 op zoek naar een noordwestelijke passage naar de Stille Oceaan. Zo ontstond Cabot, wat de rijkste kabeljauwvisserij van de wereld van de kust van Newfoundland werd. In de 16e eeuw bleek de visserij op kabeljauw meer winstgevend te zijn dan mijnbouw zilver.

Sebastian Cabot, de zoon van John, maakte nog een poging in Engeland om het Verre Oosten door een zeestraat te bereiken. In 1553 maakte hij zeil op een reis rond het noordelijke deel van Noorwegen met een vloot van drie schepen. Twee schepen vergaan in de Arctische Zee, maar de derde bereikte de huidige plaats van Aartsengel. Daarvandaan reisde de kapitein van het schip naar Moskou over naar Moskou, waar tsaar Ivan the Terrible hartelijk van hem kreeg. De Russen realiseerden zich dat ze een alternatieve bron van Europese goederen hadden gevonden. De Engelsen vonden een bron van pels en een potentiële markt voor hun wolproducten. De Muscovy Company, de eerste van Engeland's grote koloniale aandeelhoudersbedrijven, werd in 1555 opgericht om hiervan te profiteren.

Diverse andere bedrijven werden opgericht om Engelse commerciële belangen in diverse delen van de wereld te vertegenwoordigen. De Levant Company heeft een koninklijk handvest verkregen om te ruilen met het Ottomaanse rijk in ruil voor een jaarlijkse plicht van tenminste 500 pond. Engeland opgericht consulaten in Syrië en Egypte. Ondanks officiële belemmeringen hebben de handelaren een brede en winstgevende handel met landen aan de Middellandse Zee gedaan. Echter, de nederlaag van de Invincible Armada en Engeland's latere vergelding tegen Spaanse havens brachten een einde aan de wettelijke handel met de Iberische landen en hun kolonies in Afrika en Amerika.

Geen Engelse schip durfde langs de Straights of Gibraltar naar de Middellandse Zee te varen. Derhalve traden handelaren van het Levant Company andere kanalen voor de handel in oosterse goederen. John Newbury overtuigde zijn management om hem en vijf metgezellen op een missie rond Zuid-Afrika te sturen. Hoewel dit mislukt was, gaf deze expeditie de Engelse een blik op de rijkdommen van India. Ze leerden intieme details van omstandigheden in China en bootbouw door een Portugese vaartuig van de Azoren in 1592 vast te leggen. Koningin Elizabeth stuurde een vloot schepen om de handel met China te verkennen, die helaas in een storm zonk.

De Engelse volhardde in het nastreven van handelsmogelijkheden. De East India Company, een vereniging van Engelse handelaren, ontving op 31 december 1600 een handvest van de koningin, waardoor ze een monopolie op de handel in het oostelijk halfrond kregen. In eerste instantie werd deze onderneming belemmerd door dalende prijzen voor peper en kruiden, door oppositie van haar Europese rivalen, en door het feit dat Zuid-Aziatische mensen weinig gebruik hadden gemaakt van Engelse wolgoed. Nadat de Nederlanders duidelijk maakten dat ze geen Engelse aanwezigheid in Indonesië zouden tolereren, besloot de Oost-Indische vennootschap zich te concentreren op de handel met India, waar werd gehoopt dat zij goederen zouden kunnen verwerven die later voor Javan-kruiden zouden worden verhandeld.

Een Engelsman genaamd Midnall had vriendschappelijk contact gehad met de Mogul keizer, Akbar the Great. Ambtenaren van de East India Company volgden op dat bezoek door een andere vloot naar India te sturen. De Portugese, verankerd in Goa, blokkeerde Engelse inspanningen om handelsposten in West-India te vestigen. Echter, de Engelse commandant, Hawkins, reisde naar Agra om zijn zaak te pleiten bij de Indiase keizer. Keizer Jahangir, opvolger van Akbar, gaf de Engelse alle commerciële privileges die zij vroegen. Dit was het begin van een lange en vruchtbare associatie tussen de Britse Oost-Indische Compagnie en de Mogul-dynastie.

Hoewel de pauselijke stier van 1493 Spanje alle Amerikaanse landen behalve Brazilië had toegekend, was de Spaanse kroon te druk om de Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse kolonies te beheren om veel aandacht te besteden aan Noord-Amerika. Andere Europese landen, die begonnen met Frankrijk, hebben de kust- en binnenwateren van dit continent verkend. Engelse koningen in de 17e eeuw hebben koninklijke charters toegekend, waardoor individuen zich in Noord-Amerika kunnen regelen en regeren voor landstreken, zolang hun heerschappij niet in strijd was met de Engelse wet. Een dergelijke kolonie werd opgericht in Jamestown in 1607, en een ander in Massachusetts in 1620.

Groepen religieuze dissentanten die door de kerk van Engeland onderdrukt werden, kwamen naar de Nieuwe Wereld. De eerste grote instroom bracht meer dan 20.000 Engelsmannen, meestal Puritanen, naar kolonies in New England voordat de Engelse Burgeroorlog in 1642 uitbarstte. Andere religieuze minderheden, waaronder Quakers en Rooms-katholieken, kregen kans op ballingschap voor Amerikaanse kolonies. Tijdens het bewind van Charles II begon de Engelse regering de regulering van die kolonies te versterken. De Navigation Acts, die tussen 1660 en 1696 werden aangenomen, vereisen dat Amerikaanse handel wordt vervoerd in schepen die zijn gebouwd en beheerd door Engelse onderdanen. De kroon heeft ook veel koloniale charteren gewijzigd of ingetrokken, waardoor de Noord-Amerikaanse onderwerpen onder de controle van aangestelde goewerneurs zijn geplaatst.

De Spaanse bezittingen in Amerika waren nog steeds strakker. Vanaf het begin regeerde de koning van Spanje zijn Amerikaanse rijk door een dikke gedetailleerde wetgevingskode. Personen die naar Amerika willen emigreren, moesten een vergunning aanvragen. Een hooggerechtsraad van Indië, onder leiding van de koning, heeft de belangrijkste administratieve beslissingen in Spanje genomen, terwijl viceroys, rechters en andere bureaucraten zijn mandaten op de site hebben uitgevoerd. De paus gaf de Spaanse monarch autoriteit over zowel religieuze als politieke zaken in ruil voor een verbintenis om de kerk te onderhouden.

Bijzondere aandacht werd besteed aan de behandeling van inheemse volkeren. Over het algemeen heeft de kerk gehandeld om hen te beschermen tegen zware uitbuiting en conversies door overtuiging eerder dan door geweld te krijgen. Anderzijds daalde de inheemse bevolking precipitously tijdens de eerste eeuw van de Spaanse regering.

In het Portugese Brazilië was de koloniale regering meer losjes georganiseerd. De echte macht ligt in de handen van de grote plantageigenaren. De Europese en inheemse Amerikaanse volken mengden meer vrij in Latijns-Amerika dan in de Engelse kolonies in het noorden, die een hybride race produceerde. In 1800 was de bevolking van Spaanse Amerika 18 miljoen. De steden rivaliseerden die van Europa, zowel in omvang van bevolkingen als in cultuur en rijkdom.

Franse nederzettingen in Amerika werden geconcentreerd langs de St. Lawrence rivier in Quebec. Franse bonthandelaars in de Great Lakes regio kregen beverskelten van Indiase trappers in ruil voor geweren, messen en staalgereedschappen. Deze pels werden gebruikt voor de goedkope beverhoeden gedragen door de Europese adel. Louis XIV van Frankrijk, die het tempo van de mode in Europa instelde, had zijn oog op Europese veroveringen in plaats van overzeese kolonies. Hij bouwde sierlijke paleizen zoals de koninklijke residentie in Versailles.

De minister van Financiën, Jean Baptiste Colbert, had ambitieuze ideeën om Frankrijk een economische macht te maken. Zijn memorandum die in 1664 werd geschreven, heeft de oprichting van een Franse Oost-en West-Indische Compagnie aanbevolen. Colbert was de architect van een geplande economie die Frankryk economisch zelfvoorzienend zou maken. Franse textiel en andere gefabriceerde goederen waren gewaardeerde voorwerpen van handel. Colbert hoopte Amerikaans zilver uit Spanje te verkrijgen ter compensatie van zijn handelsstekort met Frankrijk, die gebruikt kan worden om kruiden in Azië te kopen. De Spanjaarden hielden echter hun zilver. Colbert's mercantilistische strategie om de invoer te beperken en export uit te oefenen, werd zelfvernietigend toen andere landen volgden. Uiteindelijk liep zijn micromanagement de Franse economie in de grond. Frankrijk was failliet toen Louis XIV in 1715 overleed.

koloniale handel

Oorlogen leggen zware kosten op de nationale economieën op. Om geld te verzamelen voor zijn langdurige oorlogen tegen Frankrijk, gaf de Engelse regering in 1694 een groep handelaren het recht om bankbiljetten uit te geven in de omvang van hun geïnvesteerd vermogen. Deze bank leerde de regering onmiddellijk zijn volledige kapitaal van 1,2 miljoen pond sterling. Het heeft vervolgens papiergeld uitgegeven voor het kopen van edele metalen en buitenlandse wisselingen. Zo begon de Bank of England.

Na de dood van Louis XIV heeft een Schotse financier, genaamd John Law, de Hertog van Orleans overtuigd om hem in staat te stellen een soortgelijke instelling in Frankrijk te vestigen. De Franse economie stond dan geconfronteerd met een ernstige monetaire druk. Wet voorgesteld om geld en krediet te herstellen door bankbiljetten af ??te geven, ondersteund door zijn eigen kapitaal. De Banque Générale Law et Cie werd daarvoor in mei 1716 gecreëerd. Hoewel de acceptatie van de bankbiljetten vrijwillig was, was de regeling van de wet succesvol. De Franse overheid overgenomen de bank in 1718. De wet, als financieel controleur-generaal, sloot de koninklijke bank samen met een beursgenoteerd bedrijf dat hij had opgericht om de verkoop van grond in Louisiana te bevorderen. Er was sprake van speculatie, die de voorraadprijs verhoogde tot onhoudbare niveaus. Toen de prijs in december 1720 instortte, vluchtte de wet het land. De Engelse "South Sea Bubble" barst op hetzelfde moment.

Terwijl financiele speculatie de ondergang van Law heeft gebracht, was het idee achter zijn Mississippi-bedrijf eigenlijk goed. Wet beoogde Europese kolonisten aan te trekken op het Franse Louisiana grondgebied waar zij gewassen zouden kunnen cultiveren die in Europa zouden kunnen worden verhandeld. De hoofdgewassen waren koffie, suiker en tabak. De wet zou de kolonisten aanmoedigen om deze gewassen op plantages te verbouwen en zou hun krediet uitbreiden om benodigdheden uit Europa te kopen terwijl de gewassen rijpen. Hij zou ook krediet gebruiken voor de kolonisten om Afrikaanse slaven te kopen om de plantages te werken. Alle Franse overzeese handelsmaatschappijen werden geconsolideerd in één, de colonie van Louisiana gekocht, het tabakmonopolie beveiligd en de Franse slavenhandel uitgebreid.

Hoewel zijn Mississippi Company voor slechts twee jaar actief was, waren die jaren een verschuiving in de richting van de Europese handel. Eerder hadden Europese handelaren zich geconcentreerd op de handel in kruiden uit Oost-Indië. De onderneming van de wet heeft aandacht besteed aan de West-Indië. Europeanen kregen een proef voor die exotische goederen die Ernst Samhaber schreef: "In het kuile ??West heeft de hele verleidelijke warmte van de onderwerpen en het zoete gemak van het leven in een zonnig klimaat geïntroduceerd."

Frankrijk en Engeland stonden nu op een botsingskursus. Eenmaal verenigd in tegenstelling tot de Spaanse macht, botsen de twee naties toen Engeland zich bij de "Grote Alliantie" tegen Louis XIV aansluit. In Noord-Amerika had de Fransen een langdurige alliantie met de Huron-stam Indiërs die hen van binnenlandse wateren voorzien van beverskelten. De Iroquois Indianen aanvallen de Huronen, dwingen de Fransen om kanten te nemen. Nederlandse bonthandelaars gevestigd in New Amsterdam, en later de Britten, zijde met de Iroquois, die beloofden de bonthandel van de St. Lawrence rivier naar Hudson af te leiden. Zo werden de Europese mogendheden geconfronteerd voor een handelsdomein.

Deze strijd werd een eeuw later opgelost met de Engelse generaal Wolfe's vangst van Quebec in 1759, die de "Franse en Indische Oorlog" eindigde. Toen de Engelse Amerikaanse kolonies in het midden van de jaren 1770 uit hun moederland weggingen, vochten de Britten en hun Iroquois-bondgenoten de koloniale rebellen aan die vervolgens door de Fransen werden geholpen. George Washington, een Engelse ambtenaar in hun vroegere conflict, was opperbevelhebber van de Amerikaanse koloniën. Na deze oorlog werd afgesloten, bleef Canada een Britse bezitting met een aanzienlijke Franstalige minderheid in de provincie Québec.

Zowel Engeland als Frankrijk hadden handelsbedrijven in India. Toen het Mogul-rijk in de 18e eeuw werd verzwakt, vormden deze bedrijven strategische allianties met Indiase prinsen en werden militair verloofd. Robert Clive's overwinningen over Frans en Nederlands tussen 1748 en 1760 legden Engeland in een machtspositie. De Britse Oost-Indische Compagnie nam het bestuur van provinciale overheden in Noord-India namens het Mogul-rijk over. Zijn vertegenwoordigers werden rijk geworden van de uitoefening van hun officiële taken. Om de corruptie te bestrijden heeft het Britse parlement in 1774 gezamenlijk zeggenschap over de Indiase regering aangenomen, die door een reeks gouverneurgeneraals heersende.

 Openbaar bestuur was eigenlijk een nutteloze onderneming voor de Oost-Indische Compagnie. Zijn geld werd gemaakt in de theehandel. Een reclamecampagne in de jaren 1720 had het Engelse publiek overtuigd om thee, in plaats van koffie, te drinken. Wanneer de Britse regering geld nodig had, verhoogde de belasting op thee. Deze strategie werd teruggevallen toen in 1774 een band van Amerikaanse kolonisten vermomd werd aangezien de Indianen een schiptap in de haven van Boston dumpen om de verhoogde belastingen te protesteren. De Britten vergelden opnieuw, waardoor de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog werd gebracht.

Tijdens de koloniale tijden nam Noord-Amerika deel aan een zeer winstgevende driehoekige handel. Schepen uit Engeland die textiel, kralen en metaalwaren vervoeren, werden eerst naar de kust van West-Afrika weggelaten, waar deze goederen voor menselijke slaven werden uitgewisseld. De schepen zeiden vervolgens over de Atlantische Oceaan naar de Caribische eilanden, Brazilië of Engeland's Noord-Amerikaanse kolonies, die de Afrikaanse slaven voor plantagearbeiders nodig hadden. In Amerika kochten verkopers dergelijke producten zoals suiker, koffie en tabak uit de plantages, evenals hout en vis. Die waren terug naar Engeland om de cyclus te voltooien.

De West-Indische producten, vooral Rom, die uit de suiker waren gedistilleerd, hadden in de late 18e eeuw meer commerciële aantrekkingskracht voor Europeanen dan de traditionele oosterse luxe van kruiden en zijden. Er was ook een verzekerde vraag naar slaven in de Nieuwe Wereld. De sleutel tot deze handel was het vinden van zaken die de slavenjachthoofden van West-Afrika in ruil zouden accepteren. Elke kapitein heeft bepaalde producten gekozen.

Later hebben de leiders van de Dahomey en Ashanti stammen uit het binnenland van West-Afrika aangeboden om de witte kooplieden een onbeperkt aantal slaven in te dienen in ruil voor vuurwapens die ze zouden kunnen gebruiken om hun rivalen te onderdrukken. Zij organiseerden regelmatige manhunts die een sterk toenemend aantal gevangenen nabbing. Portugese navigators hadden de slavenhandel in de 15e eeuw begonnen, en de Nederlanders hadden het uitgebreid. De Engelse bracht deze handel op een hoogtepunt.

Naar schatting 900.000 slaven werden in de 16e eeuw vanuit Afrika naar Amerika vervoerd. Dat getal steeg naar 1,7 miljoen slaven in de 17e eeuw en tot meer dan 7 miljoen in de 18e eeuw, voordat ze in de 19e eeuw vielen. Slavernij werd in 1833 in de Britse West-Indië afgeschaft; In de Verenigde Staten, in 1865, na de Amerikaanse Burgeroorlog; En in Brazilië, in 1888. De meeste zwarte Afrikaanse slaven werden naar de eilanden gebracht in de West-Indië en in Brazilië; Minder dan een miljoen gingen naar de Verenigde Staten. Vele anderen stierven tijdens de Atlantische passage.

Liverpool was het centrum van de engelse slavenhandel en de handel in vervaardigde producten. Meer dan 300.000 slaven werden over de oceaan overgebracht op schepen die tussen 1783 en 1793 uit die haven varen. De vracht die naar Engeland was gedragen, was echter veranderd. In plaats van koffie, bleken balen van katoen te verschijnen. Er was niet genoeg land in West-Indië om dit gewas te groeien, zodat katoen in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten werd gekweekt.

Helaas was de verscheidenheid aan katoen die in die regio goed groeide moeilijk te ginnen. Eli Whitney's katoengin, uitgevonden in 1793, heeft dit probleem opgelost. Een ander probleem was het gebrek aan arbeid om katoenen doek te weven. Nogmaals, mechanische uitvindingen kwamen tot de redding, waaronder Hargreaves's spinning jenny en Crompton's "muile" machine, beiden aangedreven door stoommachines. Goedkope textiel gemaakt van katoen vervangde wolgoed als Engeland's toonaangevende exportproduct. In India, eenmalig een exporteur van katoentextiel, onderbouwde in Engeland ingevoerde machines geproduceerde goederen het plaatselijke product en werpen miljoenen wevers uit het werk. Veel van Engeland's wolbedrijven verhuisden naar Australië. Zevenentwintig merino schapen die daar in 1787 werden verzonden, vermeerderd naar de veestapel van vandaag.

handelsconcurrentie in de industriële leeftijd

De industriële revolutie kwam voort uit technologieën die afkomstig zijn uit de natuurwetenschappen. Volgens Arnold Toynbee waren de religieuze oorlogen die in de 17e eeuw in Europa woedden, zo haatelijk en intens dat intelligentie-mannen hun aandacht in plaats van de natuurlijke wereld hebben gewend. Hoewel theologische vragen duidelijk verdeeld waren, kunnen mannen vrienden zijn als medestudenten van de natuur. "Voor het einde van de 17e eeuw," schreef Toynbee, "Religie was vervangen door Technologie ... als de voornaamste interesse en het nastreven van de leidende geesten in de westerse samenleving."

De Royal Society of London, voorgesteld door Sir Francis Bacon in The New Atlantis, werd in 1660 opgericht door een groep mannen die, moe van religieuze controversen die tot de Engelse Burgeroorlog hadden geleid, in plaats daarvan de fysieke wereld willen bespreken. Eerder in de eeuw had Galileo een telescoop gebouwd die mensen toestaat om hemelbeelden te bestuderen. Een Nederlandse lensmolen, Anton van Leeuwenhoek, gebruikte de microscoop om celweefsels, bacteriën en andere kleine objecten te observeren. Sir Isaac Newton, een president van de Royal Society, heeft wiskundige vergelijkingen uitgewerkt die de fundamentele relaties beschrijven die zwaartekracht, optica en lichamelijke beweging onderwerpen.

Het duurde ongeveer een eeuw voor deze interesse in wetenschap om te worden vertaald in technologische verbeteringen die het dagelijkse leven beïnvloeden. Een systeem van gewasrotatie die uit Nederland in de late 17e eeuw is geïntroduceerd, heeft ertoe geleid dat de tarweopbrengsten in Engeland worden verhoogd en zo voedingsmiddelen leveren die tijdens de winter levend houden. Vanaf de 1760's begonnen de binnenvaartkanalen te worden gebruikt om kolen van mijnen naar industriële centra, zoals Manchester, te vervoeren. James Brindley van Staffordshire ontwierp en bouwde bijna vierhonderd mijlen van grachten. Een nieuwe generatie ijzerhouders bouwde ijzeren bruggen over rivieren. Mannen zoals Joseph Priestley, Josiah Wedgwood en Benjamin Franklin hebben wetenschappelijke experimenten uitgevoerd met gassen, metalen, keramiek en elektriciteit die praktische toepassingen hadden.

De belangrijkste technologische vooruitgang was misschien James Watt's uitvinding van de stoom aangedreven motor die in 1785 in een Engelse katoenfabriek werd geïnstalleerd. In 1802 werd een stoommotor aan een boot bevestigd en een spoorweglocomotief in 1804. Steamboats waren In gebruik in zowel Engeland als de Verenigde Staten in het eerste decennium van de 19e eeuw. De leeftijd van spoorwegen begon in de jaren 1820.

Wat heet de Industriële Revolutie die begon in de Engelse katoenfabrieken. Productietechnieken werden niet alleen verbeterd door de stoommotor van Watt, maar ook door een aantal andere mechanische uitvindingen, waaronder het spinning jenny, spinning frame, muilezel en power loom. Samuel Slater's diefstal van Engelse technologie bracht deze industrie naar Amerika in 1790. Het gebruik van speciale machines om katoen te weven en katoenen doek te produceren, zorgde ervoor dat veel meer doek in een uur van de operatie kon worden geproduceerd dan eerder. Doek die op deze manier wordt geproduceerd, kan tegen lagere prijzen worden verkocht dan op traditionele wijze vervaardigde doek. Bedrijf verschoven naar de nieuwe productiewijze.

Textielfabrieken vereisen mensen om de machines te genezen. Sommigen kwamen uit dorpen waarvan de huisbedrijven en lokale ambachten ondertussen door concurrentie van fabrieksgemaakte producten werden verwoest. Anderen kwamen uit de boerderij. De ontwikkeling van het handelsrecht maakte het mogelijk voor zakenmanagers om juridisch afdwingbare contracten te hebben om diverse goederen te kopen en te verkopen, inclusief arbeid. Omdat het fabriekssysteem gebaseerd was op commerciële contracten, hadden zij geen slaafarbeid, maar werknemers die hun afspraken en vaardigheden voor een bepaalde tijd in ruil voor lonen hadden afgesproken.

De meeste landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben een beleid aangenomen om hun kinderindustrie te beschermen tegen hoge tarieven, zelfs met het risico op het doden van hun scheepvaart en buitenlandse handel. Napoleon Bonaparte probeerde de Britse handel te verstoren met het "Continental System", die de handel met Engeland verbiedde in alle landen die onder zijn controle waren. Het effect was de Europese consumenten te ontnemen van de koffie, suiker en tabak die de Britten ooit hadden geleverd en de Franse landbouw te vernietigen. Napoleon werd gedwongen om talloze "licenties" toe te kennen, behalve een of andere speciale situatie.

Handel werd hervat na de oorlog; Europa was echter verarmd vanwege zijn verwoesting en was gewend geraakt aan zelfgemaakte producten. Die situatie heeft een beleid van handelsbescherming getroffen. In 1815 overeengekomen de Engelse landgenoten het Parlement om de invoer van tarwe te verbieden toen de prijs lager was dan een bepaald niveau. De tariefprijzen stegen in Engeland, waardoor de honger in zijn steden stijgt. Ze vielen in Frankrijk, waar de boeren hebben geleden. Aangezien protectionisme zich verspreidde door Europa, sloegen handel en werkgelegenheid af. Hoewel de Franse Revolutie het individuele recht op een carrière had vastgesteld, betekende dit weinig voor mensen die in een depressieve economische omgeving werken.

Britse fabrikanten, die een vergelijkend voordeel hebben gehad in de meeste soorten producten, ondersteunen een campagne voor "free trade", die de buitenlandse markten voor hen zou openen ten koste van meer concurrentie van geïmporteerde goederen. Richard Cobden, een voormalig katoenhandelaar uit Manchester, leidde in 1846 de strijd om de maalwetten te herroepen. Hij overreed de Franse keizer Napoleon III om in 1860 een overeenkomst te sluiten met Groot-Brittannië voor een wederzijdse verlaging van de tarieven. Twee jaar later, Frankrijk heeft een overeenkomst met Pruisen ondertekend. Het volume van de wereldhandel groeide enorm. In tegenstelling tot vroegere periodes omvatte deze handel levensmiddelen, staal en andere benodigdheden, niet alleen luxe goederen.

In het Verre Oosten werd de campagne om de handel te liberaliseren vergezeld van militaire macht. Admiraal Matthew Perry van de Verenigde Staten heeft Japan na de eeuwen heen geopend voor buitenlandse handel en culturele invloed. De Japanners hebben hun samenleving op westerse lijnen gemoderniseerd door hun eigen achterstand te herkennen. Britse geweerboten dwongen China om opiumimport uit India te accepteren nadat de Chinese regering in 1839 dit verdovende middel verboden heeft. De reden was dat de Oost-Indische Compagnie een product nodig had om te verhandelen voor Chinese thee.

In de 19e eeuw marcherde de nieuwe industriële orde van Europa en Noord-Amerika triomfantelijk over de rest van de wereld. Het oude plantagesysteem was in toevlucht; Slavernij was klaar. De grote jezuïetplantages in Zuid-Amerika, die landbouwprodukten met Indiase arbeid hadden geproduceerd, waren in de vorige eeuw weggevaagd. De koning van Frankrijk verbiedde de jezuïetenbevel in 1764 toen de vereniging haar schulden niet kon betalen van speculatieve ondernemingen in Martinique. In de late 1860's vielen de katoenplantages in de zuidelijke Verenigde Staten in ruïne toen de Confederatie elkaar ontmoette met een militaire nederlaag.

Amerikaanse tarweboeren, die grote oppervlakten verbouwen met geautomatiseerde oogstapparatuur, zonden grote hoeveelheden graan per spoor naar stedelijke markten in hun eigen land en in het buitenland. Nieuwe minerale ontdekkingen werden in afgelegen delen van de aarde gemaakt. Een vervoersnetwerk bestaande uit binnenlandskanalen en vervolgens spoorwegen liet goedkope goederen van goederen toe van hun productiepunt naar verre markten. Elektrische telegraaflijnen communiceren onmiddellijk informatie. Nieuwe legeringen en productieprocessen verbeterden de kosten en kwaliteit van staal.

Reuze bedrijven kwamen voort om nieuwe, uitgevonden producten te produceren. Door zijn banden met de spoorwegen te kapitaliseren, heeft een schotse immigrant naar de Verenigde Staten, Andrew Carnegie, een kwart van de staalproductiecapaciteit van deze natie verworven door nauwlettend aandacht te schenken aan kwaliteit en kosten en door buste vakbonden. Hij importeerde uit Engeland het Bessemer-proces om staal van gietijzer te produceren. John D. Rockefeller creëerde het Standard Oil Trust door fusies, efficiënte productie en agressieve bewegingen tegen zakelijke concurrenten. In Duitsland namen bedrijven zoals Bayer, BASF en Hoechst veel van de wereldmarkt voor kunstmatige kleurstoffen. Synthetische medicijnen zoals aspirine en materialen zoals celluloid waren andere producten van chemisch onderzoek.

Thomas Edison's laboratoria in Menlo Park en East Orange, New Jersey, hebben een verscheidenheid aan producten ontwikkeld die elektriciteit gebruiken. Een Amerikaanse tinkerer en raceauto bestuurder, Henry Ford, heeft geholpen om een ??automobielfabrikant te vinden die zijn naam heeft. Hij wordt gecrediteerd met het uitvinden van de fabrieks montage lijn. Zijn "Model T" Ford bood een betrouwbaar product aan dat mensen zich kunnen veroorloven. Henry Ford bouwde ook de markt voor auto's op door zijn werknemers hoge lonen te betalen en kortere arbeidstijden te plannen. In het proces werd hij een van de rijkste mannen op aarde.

de arbeidersbeweging

De industriële revolutie, die in de late 18de eeuw in Engeland begon, verhoogde de productie-efficiëntie en rijkdom, maar verhoogde ook de rijkdom ongelijkheid. Goedkope fabrieksprodukten onderbreken de markt voor goederen die minder efficiënt worden geproduceerd in ambachtelijke industrieën. De omheining en privatisering van eenmaal publieke landen door verscheidene daden van het Parlement heeft de kans uitgesloten dat plattelandsmensen zich op dergelijke plaatsen zouden kunnen uitleven. Dus een menigte mensen, die niets hebben om te verkopen, maar hun arbeid, migreerden van het platteland naar industriële steden.

In theorie heeft het nieuwe systeem van contractuele arbeid de vrijheid en waardigheid van de werknemers gerespecteerd. In de praktijk waren individuele werknemers in het nadeel in onderhandelingen met hun werkgever. Gezien een gebrek aan alternatieve werkgelegenheid in de dorpen, kunnen werkgevers kiezen uit en kiezen uit werkzoekenden, eenmalig tegen elkaar spelen en, indien nodig, onbewerkte personen blacklisten. De dynamiek van toenemende productie-efficiëntie betekende dat er minder arbeiders nodig waren om de machines te genezen, zodat de werkloosheid de neiging zou toenemen. Werkgevers hadden een financiële aansporing om zo weinig mogelijk werknemers te betalen en een maximale hoeveelheid werk uit te trekken. Dit leidde tot een opwaartse spiraal in geplande werkuren. Rond 1800 werken mensen vaak 14 uur per dag in de fabrieken, en soms langer.

Een mogelijke oplossing voor deze ondraaglijke situatie was dat meerdere werknemers gezamenlijk met hun werkgever zouden bargainen om gunstiger contracten te verkrijgen. Het Britse parlement heeft echter in 1799 een wet aangenomen die dergelijke "combinaties" verbiedde om lonen of prijzen in handelsbeperkingen te verhogen. Effectief zouden sommige werknemers hun medewerkers kunnen onderbreken door privaat tegen een lager loon te komen. Het was nodig voor werknemers om met elkaar te communiceren, al in het geheim. De vroegste werknemersorganisaties waren derhalve geheime samenlevingen die illegaal soms geweld hebben gebruikt. Het Parlement legaleert vakbonden in 1824-25, zodat collectieve onderhandelingen in het open kunnen plaatsvinden.

Arbeidskwesties werden onderdeel van de hervormingswetgeving die in deze periode is vastgesteld. De fabriekswet van 1833, die door de graaf van Shaftesbury in het Parlement werd ingevoerd, beperkt de uren die kinderen van verschillende leeftijden mogen werken. In 1848 werd een universele 10-uursrekening door het Britse parlement goedgekeurd. Fabrieksarbeiders werden steeds meer actief in economische en politieke zin in de maatschappij. De agitatie van de arbeiders werd in 1848 opgebouwd, toen de Engelse Chartisten hun programma van universele mannelijke stemming en andere hervormingen stonden.

Misschien was de belangrijkste persoon in de vroege arbeidersbeweging in Groot-Brittannië geen werker, maar Robert Owen, eigenaar van een textielfabriek. In 1800 kocht Owen zijn schoonvader's katoenfabrieken in New Lanark, Schotland, waar hij 29 jaar in slaagde. Daar maakte Owen een model industrieel gemeenschap waar de 2.500 medewerkers van het bedrijf genoten van superieure huisvesting en sanitatie, winkels met eerlijke prijzen en gratis schooling. De werkdag bij New Lanark was 10 1/2 uur vergeleken met 13 of 14 uur in rivaalmolens.

Owen was de hoofdpromotor van de fabriekswet van 1819, die beperkte werktijden voor vrouwen en kinderen heeft. Hij steunde vakbonden en landbouw-industriële coops en riep op voor een universele acht uur lange dag. In latere jaren heeft Owen een utopische gemeenschap opgericht in New Harmony, Indiana, die arbeid eerder dan goud gebruikt als medium van economische uitwisseling. Het idealisme van Owen en anderen voerde een stroom van arbeidspraktijk aan die de intellectuelen toesprak en uiteindelijk de socialistische beweging werd.

Een andere kracht was de vakbondbeweging zelf. Nadat de vakbonden in 1824 legaal zijn, organiseerden Britse werknemers snel, vooral in de mijnbouw en textielindustrie. Het Congress Union of Trade Union werd in 1868 opgericht om beleid op nationaal niveau te coördineren. Vakbonden ontstaan ??ook in Duitsland en andere landen van continentaal Europa na de revolutie van 1848, evenals in Noord-Amerika. Aanvankelijk was de arbeidsroering gericht op het verminderen van de lengte van de werkdag. In 1825 slaagden de timmerlieden in Boston niet succesvol voor een uur van tien uur. Een algemene staking in 1835 over hetzelfde onderwerp overreed echter de Philadelphia stadsregering om een ??dagelijks schema van 6 tot 6 uur aan te nemen, waaronder twee uur voor lunch. In 1840 ondertekende president Martin Van Buren een opdracht die alle mechanici en arbeiders in de uitvoerende tak van de federale overheid een uniforme tien uur dag toestaat.

Een andere uitbarsting van de activiteit vond plaats in de Verenigde Staten rond de tijd van de Burgeroorlog toen een nationale beweging om de acht uur lange dag onder leiding van een Boston-machinist, Ira Steward, te bevorderen, een aantal wetgewende overwinningen behaalde. Dit bleek hol te zijn. De strijd voor de acht uur lange dag ging door de jaren 1870 voort. In de zomer van 1872 sloegen meer dan 100.000 bouwwerkers in New York drie maanden om deze concessie te winnen.

Op 1 mei 1886 hebben Amerikaanse en Canadese vakbonden een algemene staking uitgevoerd ter ondersteuning van de acht uur lange dag in verschillende grote steden. Naar schatting 350.000 werknemers hebben deelgenomen aan deze "May Day" -staking. Het is het best onthouden voor de bombardementen die op het Haymarketplein van Chicago plaatsvonden drie dagen na de staking en voor het proces waarin vier arbeiders leiders werden veroordeeld om geweld aan te vallen en tot de dood veroordeeld te worden.

De Amerikaanse Federatie van Arbeid is later dat jaar in Ohio georganiseerd. Deze organisatie maakte plannen voor een andere staking op 1 mei 1890. Als afgevaardigden naar een conferentie van de Tweede Internationale in Parijs van die plannen hoorden, onderschreven zij het evenement. Europese vakbonden, ondersteund door socialisten, stonden op dezelfde dag als de Noord-Amerikaanse staking op de dag van acht uur, waardoor de 'May Day' een internationale arbeidsvakantie werd. De socialisten waren een groep van politieke agitators die bepleiten dat arbeidsvriendelijke overheden de controle op productieve onderneming in beslag nemen. De Amerikaanse Federatie van Arbeid heeft dit vegenprogramma afgewezen en daarna zich grotendeels beperkt tot het onderhandelen met werkgevers op het beste economische voordeel van hun leden.

De acht uur lange dag kwam voorbij in de meeste geïndustrialiseerde landen rond de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Zijn standaard is belichaamd in de eerste conventie van de Internationale Arbeidsorganisatie, die in 1919 werd aangenomen. Twee jaar eerder hadden de Marxistische socialisten de controle over de Russische staat. Dat bracht arbeidsvragen aan de voorhoede van de wereldpolitiek. Toen het Russisch communisme andere landen in de politieke baan na de Tweede Wereldoorlog bracht, werden de naties van de aarde verdeeld in een socialistisch en kapitalistisch kamp, ??die elk geregeerd werd door een quasi-religieuze economische filosofie.

Karl Marx en zijn medewerkers hebben de International Workmen's Association, later bekend als de 'First International', in 1864 in Londen opgericht. De 'Second International', opgericht na de dood van Marx, omvatte de leiders van de meeste Europese socialistische partijen in de periode tussen 1890 En 1919. Vervolgens werd met de triomf van het bolsjewisme de 'Third International' gecreëerd om de ideologische doelstellingen van de Sovjetstaat te dienen. De omverwerping van het Stalinistische rijk in de voormalige Sovjet-Unie en Oost-Europa vertegenwoordigde een grote terugslag op die idealen. Ondertussen is de westerse arbeidsbeweging verzwakt door de ongelijkheid van de inkomens tussen vakbonden en nonunionwerkers en de globalisering van de arbeidskompetitie.

onderwijs

Het kan zijn dat de westerse arbeidersbeweging slachtoffer is van zijn eigen succes. Zijn doel lag in het overwinnen van economisch nadeel. Toen de vakbonden erin geslaagd waren om lonen te verhogen en uren te verkleinen, is de werkgroep echter uitgegroeid tot een comfortabelere levensomstandigheden. De nieuwe middenklasse status verhoogde de verwachtingen dat de werknemers van de kinderen in staat waren om nog grotere kansen te krijgen voor vooruitgang in de maatschappij.

 De toegang tot deze multigenerationele verbetering was onderwijs. Onderwijs koesterde de geest, waardoor het geschikt is voor glorieuze prestaties. Personen die op de universiteiten zijn getraind, kunnen advocaten, artsen of premier worden, hoewel hun ouders arm waren. Het was zo veel meer bevredigend te worden geassocieerd met een dergelijke instelling die succes gaf door middel van individuele inspanningen en inlichtingen dan bij een organisatie die mensen vertegenwoordigt die met hun rug en handen werken, en als contractovereenkomsten succesvol zijn gewonnen, loont de winst ongeacht Van verdienste. Dus de voorspoedig vakbondsleden verlieten hun erfgoed gebouwd op claims van nadeel en ging voor de heldere toekomst dat onderwijs voortgegaan.

Het westerse onderwijs is geworteld in middeleeuwse instellingen die losgelaten zijn aan de kerk. Theologische training, samen met studies in de geneeskunde, de wet en de liberale kunst, vormde de kern van het curriculum aan de Universiteit van Parijs. Een sterke humanistische traditie is ontwikkeld met blootstelling aan klassieke Griekse en Romeinse geschriften. Na 1500 leerden de Europeanen de stijlen van Latijnse auteurs uit de periode tussen Cicero en Augustus na te bootsen. De Protestantse Hervorming, geleid door religieuze geleerden, beschouwde onderwijs als een middel om directe kennis van christelijke leringen te verwerven. Indoktrineren in religie was het spirituele equivalent van militaire training voor zowel katholieken als protestanten.

De opstandigen van de armoede hebben de achterstanden van Europa achtervolgd, probeerden ze de controle over de scholen te nemen en hen in te zetten om slimme jonge mannen te trekken voor dienstverlening aan de samenleving. HG Wells merkt op dat "de universiteit onderdeel was van de erkende machines van aristocratie ... Een pompous en onintelligente klassieke pretentieusheid domineerde hen ... De enige kennis die werd herkend was een oncritische tekstuele kennis van een selectie van Latijnse en Griekse klassiekers en de test Van een goede stijl was het overvloed aan citaten, spierpunten en stereotype expressies. Zo'n training ... liet de wereld zien weerspiegelen in een vervormende spiegel van slechte historische analogieën. '

Pruisen reageerde op de uitdaging van nederlaag door de legeringen van Napoleon op tal van manieren, met inbegrip van de reorganisatie van haar scholen. Het universiteitsonderwijs werd verbeterd en het gymnasium werd het centrum van training voor een sociale elite. Toegepaste wetenschap werd toegevoegd aan het curriculum. Dankzij haar academische instellingen werd Duitsland een leider in chemische technologieën. Toen prins Albert van Saxe-Coburg en Gotha trouwde met Engeland's Koningin Victoria, nam hij moeite om zijn aangenomen land van zijn onderwijskwaliteiten te waarschuwen. Hij begon de universiteitscommissie van 1850 en een jaar later de eerste internationale tentoonstelling in Hyde Park in Londen, waarvan de bedoeling was om de Engelse te laten zien welke andere Europese landen artistiek en industrieel hebben bereikt.

Anglo-Duitse rivaliteit in de tweede helft van de 19e eeuw veroorzaakte veel zielzoeken onder Britse opvoeders, vooral toen de Duitsers met Groot-Brittannië begonnen waren met zeevracht. Nationaal concurrentievermogen dikteerde nauwere opleiding in de natuurwetenschappen. Het Britse publiek begon de behoefte aan populair onderwijs te zien, nu stoomkracht de vraag naar personen die met hun spieren werkte, verminderden en de vraag naar arbeiders die uitspraak en vaardigheid hebben uitgeoefend, vergroot.

De ironie was dat Groot-Brittannië en Frankrijk, waarvan de onderwijssystemen de literatuur en de klassieke studies beklemtoonden, de weg leidden tot het maken van wetenschappelijke ontdekkingen en het ontwikkelen van bruikbare technologieën op basis van deze kennis. De grote pioniers van de experimentele wetenschap waren voornamelijk personen zonder veel onderwijs. Noch Kepler noch Descartes waren verbonden met een universiteit. Benjamin Franklin, Michael Faraday en Thomas Edison waren grotendeels zelfonderwezen. James Watt ontbrak een universitair onderwijs, hoewel hij in overleg met Joseph Black, een professor in chemie in Glasgow, was geraadpleegd. Joseph Priestley ging naar de goddelijkheidsschool. Toch heeft het Duitse voorbeeld van academische opleiding in de wetenschappen een diep indruk op het Britse publiek gemaakt.

In eerste instantie was het idee van populair onderwijs nogal humoristisch voor de opgeleide elite van Groot-Brittannië. Wells meldt dat "in het midden van de Victoriaanse periode was het buitengewoon grappig dat een winkelassistent tegen de balie moest leunen en twee vrouwelijke klanten niet vragen om Frans te spreken, omdat hij de langwidge begreep ... De Duitse concurrent later op Beroofde die grap van zijn plezier. Voordat de koningin Victoria overlijdt, werden Engelse winkelassistenten gehinderd om avondlessen bij te wonen om Frans te leren. '

Een westerse universitaire opleiding had een ander doel dat op lange termijn enorme historische gevolgen had. Met de opkomst van de westerse wetenschap en met name de militaire wetenschap verschuift de balans van de politieke macht in de wereld beslissend naar het westen. Niet-westerse leiders realiseerden dat hun naties omwille van zelfbehoud moesten moderniseren langs westerse lijnen. Specifiek, deze naties moesten de wapentechnologie verwerven om zich te verdedigen tegen westerse agressie. In sommige gevallen hadden zij westerlingen als militaire adviseurs. Marokkaanse koningen versloegen een invallende Portugese leger in de 16e eeuw met behulp van de westerse wapentechnologie en rekruten. Ranjit Singh in de 19e eeuw heeft veteranen van het leger van Napoleon als instructeurs gebruikt om de Britten in India te vechten.

Uiteindelijk constateerden deze niet-westerse regimes dat alleen het bezit van technologie niet genoeg was. Om het effectief te kunnen gebruiken, hadden ze gedisciplineerde troepen, goede hygiëne, adequate publieke financiën, ondersteunende industriële voorzieningen en andere kenmerken van de westerse samenleving nodig. Zij hadden een groote adoptie van de westerse cultuur nodig. Wat ze niet wilden, was echter westerse religie omdat de conversie naar het christendom de verlies van hun eigen spirituele identiteit zou betekenen.

Sommige niet-gouvernementele regeringen besloten om volledig te moderniseren. Peter de Grote van Rusland (1682-1725) is een voorbeeld van dit beleid. De jonge tsaar reed naar het westen en werkte zelfs als timmerman op een werf in Nederland om ervaring op te doen van westerse methoden voordat hij terugkeerde naar zijn land en op een moderniseringsprogramma ging. Anderen, in de 19e eeuw, omvatten de Ottomaanse keizer Mahmud II, King Mongkut van Thailand en de Japanse hervormers van de Meiji restauratie.

De meest voorkomende manier voor niet-westerse naties om kennis van westerse manieren te verwerven was om jonge mannen te sturen om in Europa op te leiden. Een barrière was dat de meeste westerse universiteiten religieuze kwalificaties voor studenten hadden. Tot 1871 vereiste de universiteit van Oxford bijvoorbeeld elke kandidaat voor een diploma om persoonlijke aanvaarding van de negentien artikelen die door de kerk van Engeland werden afgekondigd te verklaren. Een uitzondering was de Universiteit van Padua, gelegen in Venetiaans grondgebied, waardoor niet-katholieken werden toegelaten. Het werd een favoriet van Griekse studenten, zowel in Venetië als in het Ottomaanse rijk. Naarmate de religieuze tolerantie zich verspreidde in Europa, vielen meer universiteiten hun eis van instemming met de lokaal aanvaarde versie van het christendom, en een westerse opleiding werd aantrekkelijker voor buitenlandse studenten. Dit gebeurde net zoals de westerse technologie zijn superioriteit aantoonde.

Wat was begonnen, werd langzaam een ??torrent in de 19e eeuw. Een nieuwe klasse van westerse-opgevoede inboorlingen van niet-westerse samenlevingen verscheen in naties over de hele wereld. De naam, "intelligentsia", is aan deze groep in Rusland gegeven. Leven tussen twee werelden, werden dergelijke mensen een interface tussen westerlingen en hun eigen samenleving. Velen namen hoge overheidsposten waar ze moderniseringsprogramma's uitvoerden.

Terwijl de niet-westerse overheden deze klasse doorgaans hadden gesteund, heeft de intelligentsia soms zijn eigen agenda nagestreefd. Westerse Grieken onder Prins Ypsilanti rebelleerden tegen het Ottomaanse rijk in 1821. Een corps van Russische officieren samendeerde tegen Czar Alexander I in 1825. Beide rebellies werden verpletterd. Buitenlandse studenten in Europa hadden de neiging om op de intellectuele en culturele modes van de dag op te halen. De Marxistische ideologie heeft in de late 19de en vroege 20ste eeuw aan Europese intellectuelen toegesproken. Chou En-lai en Ho Chi Minh begonnen hun revolutionaire activiteiten in Parijs, net na de Eerste Wereldoorlog. Sun Yat-sen is opgeleid in Honolulu. Mohandas Gandhi studeerde in Londen. Nehru woonde Harrow en Cambridge University bij. Kwame Nkrumah van Ghana woonde de universiteit van Lincoln in de Verenigde Staten bij. Het is eerlijk om te zeggen dat de anticolonialistische bewegingen van het midden van de 20ste eeuw producten waren van zowel nationalisme als een westerse opleiding.

Het oorspronkelijke lokmiddel van de westerse cultuur was zijn technologie, vooral vuurwapens en artillerie. Duitse opleiding in de wetenschap stimuleerde het Britse onderwijs, zoals een eeuw later, de Sovjet-lancering van Sputnik geïnspireerde toegenomen kredieten voor Amerikaanse hogescholen en scholen op de theorie dat de Russen nauwere opleiding in de wetenschap had. In de jaren 1930 en 1940 lijkt het dat academische wetenschap de sleutel tot technologische vooruitgang was. De atoombom en elektronische computers werden eerst in dat milieu ontwikkeld.

Toch is de Amerikaanse opleiding uiteindelijk meer bezig geweest met het opbouwen van een homogene samenleving. Het heeft een immigrantenbevolking genomen en hen geleerd om Amerikanen te zijn. Het heeft gegroeide boerderypopulaties, veteranen die terugkeren uit de oorlog, raciale minderheden en andere onregelmatige typen in personen die in de steden kunnen wonen en professionele banen kunnen houden. Deze functie is niet in tegenstelling tot dat van buitenlanders leren hoe ze de westerse samenleving kunnen aanpakken. Alle kracht en rijkdom die deze samenleving te bieden heeft, wordt ter beschikking gesteld van degene die getraind is om de juiste aanpak te maken.

nationale geschiedenissen

Een politieke droom in Europa is het dupliceren van wat er in China gebeurde aan het andere kant van het Eurasiaanse continent. Zodra de eerste Ch'in keizer een verenigd rijk had opgericht, kwam het nooit echt uit elkaar. Soms zou een dynastie vallen, barbaren zouden inbreken, en het rijk zou in verschillende koninkrijken kunnen worden verdeeld; Maar onvermijdelijk zou het Chinese rijk worden gereconstrueerd.

 In West-Europa, aan de andere kant, is de politieke fragmentatie die begon met de Germaanse invasie van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw A.D. in de moderne tijd voortgezet. Politieke rijken zoals Charlemagne's, die het grootste deel van West-Europa omvatte, bleken dodelijk te zijn. De Romeinse pausen probeerden Europa te verenigen in een kwasi-politiek religieus rijk, maar deze onderneming werd gedoemd door het Grote Schisme van de 14e eeuw en de Protestantse Hervorming. Ironisch genoeg was het rijk dat Europese monarchen in Europa wilden bereiken, collectief op wereldschaal gebouwd tijdens de derde periode van wereldgeschiedenis. Ook dit is in de 20ste eeuw afgescheiden.

De politieke geschiedenis in deze periode wordt gekenmerkt door meerdere naties in plaats van door verenigde rijken. Zijn 'profeet' was een Italiaanse schrijver en eenmalige politieke adviseur genaamd Niccolò Machiavelli die de tien jaar lang de politieke heerser van Florence had geadviseerd totdat de familie Medici in 1512 de leiding heeft genomen. Zijn boek, The Prince, posthumously gepubliceerd in 1532, vertelt wat Hij had in die tijd geleerd. Machiavelli ontkende dat het doel van statecraft was om christelijke idealen te bevorderen of een betere samenleving te bouwen. Politiek, zoals het eigenlijk werd beoefend, ging over het verkrijgen en behouden van de macht. Daarom moeten staatshoofden hun politieke eigenbelang zonder voorbehoud of berouw na te streven.

Machiavelli adviseerde ook de 'balans van de macht' strategie die de Europese diplomatie geleid heeft in de komende eeuwen. Deze strategie dikteerde dat parochiale prinsen elkaar combineren om elke andere prins te verzetten die te sterk werd geworden. Bijvoorbeeld, Lorenzo de 'Medici hield de vrede door de macht van Florence en Milaan tegen Venetië en Napels te aanpassen. In de militaire strijd tussen Keizer Charles V en Francis I van Frankrijk in de 1520's werd Charles door de paus en Engeland's Henry VIII ondersteund; Francis, door de Ottomaanse Turken. Zodra Charles bleek te zijn gewonnen, veranderden Henry en de paus plotseling zijden en ondersteunde Francis.

De Carolingische dynastie van Charlemagne en zijn erfgenamen vestigden het geografische kader waarin de Europese natiestaten tot stand kwamen. In 843 werd Charlemagne's Frankische rijk verdeeld over zijn drie kleinzonen. Charles the Bald ontving het grootste deel van de hedendaagse Frankrijk. Lewis de Duitser ontving de oostelijke Duitse gebieden. De middelste strook land die vanuit België via Italië loopt, werd toegewezen aan Lothaire, die ook de Heilige Romeinse Keizer werd genoemd. In de 10e eeuw waren de Duitse gebieden en het grootste deel van Italië verenigd in het rijk van Otto de Grote.

Frankrijk was toen samengesteld uit een koninkrijk domein rond Parijs en verschillende grote fiefdoms, waaronder Bourgondië, Normandië, Bretagne en Aquitaine. De Normanen veroverden landen in Zuid-Italië en Sicilië in de 11e eeuw om het Koninkrijk van Twee Siciliën te vestigen. In 1066 versloeg Hertog William van Normandië de Engelse koning Harold in de Slag bij Hastings. Zijn Normandische dynastie verenigde Engeland. De Engelse en Bourgondiërs stonden samen met de Franse dynastie Hugh Capet. In zijn donkerste uur redde een boerenmeisje, Joan of Arc, Frankrijk van de vernietiging, waardoor de Engelse werd verdreven. Koning Louis XI van Frankrijk (1461-83) bracht Bourgondië later onder controle. Vanaf die tijd was Frankrijk een sterke en verenigde monarchie.

Aan het einde van de 15e eeuw verenigde het huwelijk van Ferdinand en Isabella de Iberische koninkrijken van Castilië en Aragon, die eeuwenlang de Mooren terug naar Noord-Afrika hadden geduwd. Deze taak werd in 1492 voltooid. Hun kleinzoon, Charles V, was ook de kleinzoon van de Oostenrijkse Habsburgse keizer Maximilian I. Bij de dood van Maximilian in 1519 werd Charles alleen als erfgenaam van een Europees imperium, waaronder Spanje, Oostenrijk, Hongarije, Bohemen, Nederland, het Koninkrijk der Twee Siciliën, en natuurlijk de Amerikaanse bezittingen van Spanje. Daarnaast heeft hij, als Heilige Romeinse Keizer, de Duitse staten van Midden-Europa indirect beheerd.

De Franse koning, Francis I, was de voornaamste rivaal van Charles. Schijnbaar een kind van het lot had Charles het ongeluk om een ??katholieke monarch en keizer te zijn in het tijdstip van de protestantse hervorming. Hij stond open opstand van Duitse prinsen die Luther ondersteunen. Oorlog brak in 1546 uit tussen protestantse en katholieke troepen, en opnieuw in 1552. Charles koos ervoor om naar een klooster te gaan pensioen. Tussen 1554 en 1556 omvatte hij zijn bezittingen in Italië, Sicilië, Nederland en Spanje aan zijn zoon Philip. De bezittingen van Habsburg in Midden-Europa brachten hij aan zijn broer Ferdinand. Charles stierf twee jaar later.

Religieuze oorlogvoering bleef in de volgende eeuw. Engeland had Protestant gedraaid als gevolg van Henry VIII's ruzie met de paus over een echtscheiding. De Dertigjarige Oorlog, die in 1618 begon, verwoestte Centraal-Europa. Het begon met weerstand tegen de katholieke Habsburgse koning Ferdinand II door protestantse Boheemse prinsen, en groeide uit Denemarken, Zweden, Frankrijk, Spanje en de meeste Duitse staten. Deze oorlog ontvoerde katholieken tegen protestanten en veel van Europa (waaronder Frankrijk) tegen de Habsburgse dynastie.

Rivaliteit tussen de twee katholieke supermachten, Frankrijk en Oostenrijk, bleef in de volgende eeuw. Katholiek Spanje, dat in 1580 met Portugal was verenigd, heeft een kort bod gedaan om zijn Europese buren onder Philip II te veroveren. Echter, zijn macht werd geërodeerd door de Nederlandse Burgeroorlog van 1567-1648, rampzalige maritieme expedities tegen Engeland en Nederland, en de opstand van Portugal en Catalonië. In de late 17e eeuw was het de beurt van Frankrijk, die de culturele opkomst in Europa had behaald, om een ??overeenkomstige politieke overheersing te zoeken. Louis XIV, de Zonnekoning, bezig met een reeks agressieve oorlogen tegen zijn buren in het oosten, maar was effectief tegenovergesteld door de Nederlanders, Zweden, Spaans en Engels. Europa's meest bevolkte natie, Frankrijk werd verzwakt door de uitroeiing van zijn industriële Protestantse minderheid.

Later streden de engels en frans voor overheersing. De Britten hebben de Fransen uit Noord-Amerika tussen 1690 en 1763, en uit India tussen 1746 en 1761, uitgeworpen. Na het overleven van enkele Turkse siegen van Wenen, herstelde de Habsburgse Oostenrijkse dynastie Hongarije ten koste van het Ottomaanse rijk. Het erfde Spaanse gebieden in Zuid-Nederland en Lombardije. Leopold Ik overwoog Servië om het Habsburgse rijk aan te sluiten door religieuze vrijheid te bieden. Tsjech Peter de Grote versloeg Zweden tussen 1700 en 1722, waarbij de gebieden langs de Oostzee werden aangesloten. De Russen overwonnen Belorussië en veel van de Oekraïne uit het Ottomaanse rijk onder Catherine the Great. Toen botste de opkomende kracht van Brandenburg-Pruisen met de Oostenrijkers, Russen en Fransen. Polen werd verdeeld tussen Pruisen, Rusland en Oostenrijk.

De Franse revolutie bracht Napoleon aan de macht. Zijn belangrijkste tegenstanders waren de Duitsers, Russen en Britten. Het imperium van Napoleon omvatte het grootste deel van het vasteland van Europa, maar zijn slechte Russische invasie zag zijn militaire kracht. Tegen deze tijd speelden religieuze motieven niet meer een belangrijke rol in de Europese oorlogvoering. Oorlogen werden voornamelijk gevochten voor politiek en commercieel voordeel. In plaats van de burgerbevolking te betrekken, hadden de strijdkrachten uniforme soldaten in dienst die hun eigen voorraden verzonden en binnen de grenzen vochten.

Napoleon's veroveringen versterkt nationalistisch gevoel onder de Duitse en Italiaanse bevolking. Italië was verenigd als een natie onder de monarchie van Victor Emmanuel II in de periode tussen 1859 en 1870. Prins Otto von Bismarck was instrumenteel in het verenigen van de Duitse staten onder de Pruisische regering in de periode tussen 1866 en 1871. Duitsland vestigde zich als het sterkste leger Macht in Europa door Frankrijk in de Franco-Pruisische Oorlog van 1870-71 te verslaan. Frankrijk en Engeland hebben inmiddels nieuwe koloniale bezittingen in Afrika toegevoegd en in China ingewonnen in handelsklaven.

In Azië versloeg het westerse Japanse rijk Manchu China in 1894-95, waardoor de verdeling door westerse krachten werd versneld en vervolgens in 1904-05 Rusland versloeg. De Verenigde Staten van Amerika, die in de eerste helft van de 19de eeuw zijn noordamerikaanse gebieden hebben geconsolideerd, hebben Spanje eind 2006 uit Cuba en de Filippijnen geworpen. De commerciële rivaliteit tussen Groot-Brittannië en Duitsland ging gepaard met de vorming van militaire allianties tussen Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië. Toch bleef de balans-van-macht diplomatie in werking getreden door Machiavelli. Dan, tien jaar en twaalf in de nieuwe eeuw, brak een bloedige 'wereldoorlog' uit in Europa zelf. De beschaving zelf vernietigd.

Wereldoorlog had een duidelijke impact op het Europese politieke landschap. Vier krachtige monarchieën verdwenen na de conclusie van de oorlog. Alle monarchies die tot de centrale machten behoren, verdwenen: Kaiser Duitsland, het Oostenrijks-Hongaarse Imperium van Habsburg en het Ottomaanse Turkse Rijk. Daarnaast werd Tsaristische Rusland vervangen door de Sovjetunie na eerst de voorlopige regering van Kerensky en toen namen de Bolsjevisten de macht.

De Amerikanen, die op de winnende kant hadden ingegrepen, droegen met hen een aura van de toekomst. Democratie had over het oude systeem van Europese monarchies geslaagd. Verscheidene van de westerse monarchieën die aan beide zijden deelnamen aan de oorlog - de Habsburgse dynastie uitgesloten - waren genealogisch gerelateerd, meestal door kleine Duitse adel. Kaiser Wilhelm van Duitsland en koning George V van Engeland waren beide kleinzonen van koningin Victoria. De Kaiser veronderstelde dat de oorlog zou kunnen worden geregeld door een beleefd gesprek met zijn koninkelijke neven, de Britse koning en de Russische tsaar. Het was niet te zijn. De oorlog veegde niet alleen zijn regering weg, maar een droom die door Europeanen sinds Karel de Grote werd gehouden. Dit laatste, losse rijk van Europese monarchies werd weggeveegd.

democratie en revolutie

De politieke situatie aan het eind van de derde periode van wereldgeschiedenis was het tegenovergestelde van datgene wat het in het begin was geweest. In het begin van de 16e eeuw bestreden drie sterke monarchen - Charles V van Duitsland en Spanje, Francis I van Frankrijk en Henry VIII van Engeland - West-Europa. Elke aanspraak op zijn troon op grond van een legitieme erfenis die door God is gearresteerd. Met de afname van de pausdom bezat de tijdelijke heerser bijna absolute macht binnen zijn rijk. Hij had zelfs de macht om de religie van zijn vakken te kiezen.

Aan het eind van het tijdperk bleek de instelling van de monarchie dood te gaan. Democratische regering (of pseudo-democratische dictatuur) nam zijn plaats. De politieke heersers waren personen die door de wil van de mensen gekozen werden, in plaats van een goddelijke gunst. De overheid, die als een dwanginstelling in CivI was ontstaan, nam de kenmerken van de markt aan. Het vervangde autocratische heerschappij met een zachter regime waarvan de macht is gebaseerd op de mogelijkheid om zich aan het publiek te verkopen.

De overgang van absolute monarchie tot democratische regering is een ander onderdeel van het verhaal met betrekking tot de derde beschaving. De Magna Carta, welke koning John ik had ondertekend om opstandige edelen in 1215 te plaatsen, begon de trend naar een systeem van overheid die verantwoordelijk was voor de mensen. Om hun luxueuze paleizen te bouwen en dynastische oorlogen te verdienen, hadden de monarchen van Europa grote geld nodig, die door belasting of leningen van rijke handelaren en bankiers werd opgewekt. Er werden parlementen gevormd om de belastingverzamelingsfunctie te vergemakkelijken. In eerste instantie waren dit meningen van mannen die de shires en provincies van het rijk vertegenwoordigen, die getuigen van de belastingcapaciteit van hun gebied. De koning moest het parlement in sessie roepen om extra geldbedragen te zoeken, en dit lichaam had een bepaald recht op weigering.

De parlementaire regering begon te beïnvloeden op de kracht van de Engelse kroon in de 17e eeuw toen de legers van Cromwell de Royalisten en Charles verslaan, werd ik onthoofd. Een soortgelijk proces vond plaats in Frankrijk in de jaren 1790, omdat de landgenoten generaal, belegd door Louis XVI, absolute macht greep. Er is inmiddels een nieuwe regering opgericht in de Verenigde Staten van Amerika waarin een verkozen president de plaats van de monarch heeft genomen.

Als nomadische invasies van gevestigde gemeenschappen waren een terugkerend thema in de eerste periode van de wereldgeschiedenis, dus de geschiedenis van CivIII wordt gekenmerkt door een reeks politieke omwentelingen die historici "revolutions" noemen. Nadat Tsaristische Rusland en Manchu China hun omtrek van het pastorale geboorteland van de nomaden in de 17e eeuw hadden afgerond, viel de bedreiging voor de beschaafde maatschappij van externe barbaren af ??en werd bijna uitgestorven. De nieuwe barbaarse bedreiging kwam van binnenuit.

De commercieel ontwikkelende samenlevingen van Europa hadden verschillen tussen bepaalde klassen mensen ontwikkeld met betrekking tot hun economische en sociale conditie. De 'lagere' klassen, economisch onderdrukt en ontevreden met hun lot, werden een kracht bedreigde sociale stabiliteit. De Europese rijken kwamen ook in conflict met gekoloniseerde volkeren die hun politieke vrijheid werden beroofd. Deze twee soorten grief leidden tot een nieuwe vorm van "barbaarse" uitbarsting tijdens de derde periode. In het hart van het Europese wereldrijk richten de massa's ontevreden mensen de maatschappij op gewelddadige manieren uit. De hordes van politieke en sociale revolutionairen hebben de beschaafde wereld ondersteboven gedraaid.

Voorbeelden van deze revoluties zijn: de Nederlandse opstand tegen Spanje in de 16e eeuw, de Engelse Puritane revolutie van de 17e eeuw, de Amerikaanse en Franse revoluties van de late 18de eeuw en de Russische en Chinese revoluties van de 20ste eeuw. Alle betrokkenen hebben bloedvergieten betrokken tijdens de opstand tegen de heersende politieke autoriteit. Alle waren succesvol in het aantrekken van macht. In het geval van de Engelse Puritane en Franse revoluties keerde deze macht echter terug naar vorsten van het vorige type na de dood of nederlaag van hun leider.

Alle revoluties behalve de Chinezen waren gericht tegen de instelling van de monarchie. In het geval van de Engelse, Franse en Russische revoluties werd de wettelijke monarch uitgevoerd. In sommige gevallen heeft de parlementaire overheid de monarchie vervangen; In anderen dictatuur. De aspiratie voor religieuze vrijheid speelde een rol in de Nederlandse en Engelse revoluties. Aan de andere kant waren de Franse revolutionairen anti-clerisch terwijl de Russische en Chinese Marxisten atheïstisch waren. Religieuze kwesties speelden doorgaans een minder prominente rol in deze omwentelingen, aangezien de tijd deed. Economische bezorgdheid werd steeds belangrijker.

De Nederlandse, Amerikaanse en Chinese revoluties waren anti-koloniale bewegingen. De Nederlandse opstand tegen Spanje werd gedreven door een verlangen naar tolerantie van de protestantse religie in een katholieke rijk, voor de constitutionele regering en de bescherming van de lokale belangen. Het resulteerde in de oprichting van een onafhankelijke nederlandse republiek. De Amerikaanse Revolutie stond tegenover de autocratische koloniale regering en 'belasting zonder vertegenwoordiging'. Zijn leiders hebben eveneens een onafhankelijke republiek opgericht. Beide ondersteund en bevorderde de belangen van de handelaarsklasse. De Chinese Revolutie, daarentegen, combineerde de anti-plutocratische thema's van de Marxistische revolutie tegen de westerse invloed in China, waaronder een onmiddellijke strijd tegen het Japanse imperialisme.

De overige drie revoluties waren interne opstanden in het moederland. De Engelse Puritische revolutie had een strijd voor de religieuze vrijheid en de bevordering van de parlementaire overheid, maar ook een element van sociale nivellering. De Franse Revolutie bracht de opkomende belangen van het Derde Landgoed - zakenmensen, arbeiders en boeren - tegen de feodale voorrechten die de adel en de christelijke geestelijkheid hebben genoten. De Russische revolutie van oktober 1917 was een staatsgreep in een oorlogsmachtig land dat door leden van een ideologisch geharde politieke partij werd voorgesteld die het socialisme pleitte.

Voor de gevoeligheden van de vorige beschaving was het idee dat minderwaardige mensen gewelddadig tegen de goddelijk aangestelde regeringen zouden rebelleren, inderdaad schandalig. Het was schokkend toen dergelijke opstanden een wettige koning voerden. De puritische regiciden werden de ergste criminelen zodra de ontheiligde monarchs zoon, Charles II, de Britse troon herstelde. Toch is de uitspraak van de geschiedenis gekleurd door het feit dat deze revoluties zijn geslaagd.

Sinds de overwinnaars geschiedenis schrijven, worden hun bloedige en onwettige handelingen verzacht door de revolutionaire idealen die zij omarmden: De Engelse Puritanen vechten voor religieuze vrijheid. De dappere soldaten van de Amerikaanse Revolutie worstelden zich tegen de onrechtvaardige koloniale regering. De Franse revolutionairen voerden de rechten van de mens voort. Het is de combinatie van die hoge beginselen met bloedvergieting en stoornis waardoor de revoluties moreel verwarrend lijken. De sociale riffraff, die hun superiors brutaal uitvoerde, waren ook in grote zin bijdragen aan de menselijke vooruitgang.

het ontrafelen van het westelijke kolonialisme

Historische tijdperken veranderen vaak thema's waarop ze begonnen. Bijvoorbeeld, de derde epoch, die begon met een trio van sterke Europese monarchen (plus Babur en Süleiman de Grote), eindigde met de afschaffing van de absolute monarchie in Europa. Het lustige nastreven van goud en materiële rijkdom heeft plaats gelegd voor een anti-plutocratische geest in de 19e en 20e eeuwse arbeidsbewegingen. Deze periode begon ook met de Europese ontdekkingsreizen, de oprichting van koloniale regeringen en de onderdrukking van inheemse volkeren. Het bracht raciale slavernij op de Nieuwe Wereld.

Als het derde tijdperk van beschaving begon op een thema van Europese overheersing, zou men kunnen verwachten dat het op een tegengestelde noot zou eindigen. En zo is dat in de late 20e eeuw wreedheid van het "westelijk imperialisme" sterk in de niet-westerse wereld loopt. Vijfhonderd jaar nadat de eerste Afrikaanse slaven naar Amerika werden gebracht, vloeden veel van de nakomelingen van de slaven de witte samenleving en zijn cultuur als historische onderdrukkers van hun volk.

De anti-Europese attitudes die vandaag worden tentoongesteld, zijn een gevolg van het feit dat de geschiedenis van de derde beschaving abnormaal schuift naar de Europese ervaring. Witte Europeanen waren ooit de veroveraars en beschavers van volkeren over de hele wereld. Hun acquisitieve en seculiere cultuur begonnen in de renaissance tijden is de wereldcultuur geworden. Natuurlijk zullen de meeste mensen van de wereld, niet-Europese, dit als iets vreemd voor zichzelf zien en antagonistisch worden. De Europeanen veroverden de landen van andere mensen door hun superieure technologie, gecombineerd met een onverzadigbare hebzucht en een krijgsgeest die eeuwenlang werd gebouwd om de legers van de moslims te bestrijden.

De Spaanse en Portugese, die in de eerste golf van de Europese invasie kwamen, waren meestal gemotiveerd door religieuze verovering. Na de Moors te verslaan, waren ze degenen die het dichtst bij de voorzijde van religieuze oorlogen waren. Naarmate het initiatief naar het Nederlands en Engels ging, werd het commerciële element meer uitgesproken. Dit waren kooplieden en avonturiers zonder begeleiding door de jezuïetenmissarissen, die door rijkdom rijk werden geworden. De commerciële cultuur bloeide onder hun regime.

Force onvermijdelijk gevolgde Europese verkenningen en handel expedities. De Europese avonturiers bezat musketten en kanonnen, wetten, geschreven taal en zeeschepen. De spectaculaire veroveringen van Mexico en Peru werden gevolgd door kolonisatie van dunbevolkte gebieden elders in Amerika. De Britten omvatte hun belastingverzamelingsovereenkomsten met het Mogul-rijk in de keizerlijke heerschappij van het Indiase subcontinent. Zij snijden eerst een overeenkomst met de rijker Sikh, Ranjit Singh, om de rivier Sutlej te respecteren als de grens van hun respectieve rijken. Een generatie later, tussen 1845 en 1849, veroverde Groot-Brittannië het Sikh-rijk in de Punjab. Het Russisch leger in het westelijke stijl was in staat om de Ottomaanse Turken in de Russo-Turkse oorlog van 1768-74 beslis te verslaan, waardoor Sultan Selim III dezelfde maatregelen ondernam om zijn strijdkrachten te moderniseren.

Nadat Napoleon's legers waren overgenomen en teruggetrokken uit Egypte, kwam Muhammad Ali in Egypte tot machtiging van het Ottomaanse rijk. De Britten en Fransen verhinderden zijn verovering van Syrië en Palestina op Ottomaanse kosten. De Britten vestigen later een protectoraat in de regio, waaronder de Soedan. De Fransen hadden sinds 1830 Algerije gecontroleerd. Na de Opiumoorlog van 1839-42 met China vestigden de Britten een kolonie in Hong Kong.

De 19de eeuw was een gouden eeuw van Europees nationalisme. In de decennia nadat de troepen van Napoleon Engelse, Oostenrijkse, Pruisische, Spaanse en Russische legers hadden gevochten, ontstonden deze verschillende volkeren een gevoel van nationale trots om de grote Franse generaal te verslaan. De Duitsers waren vooral gevuld met deze trotse geest. Duitse musici, filosofen, wetenschappers en dichters behaalden in deze periode culturele opkomst. De Duitse literatuur werd gezegd het beste in het origineel, vrij van de Franse invloed. Een soortgelijke houding besmet de jeugdige cultuur van de Verenigde Staten. Russische romanschrijvers en symfonische componisten kwamen in deze periode in de klas en produceren klassiekers van hun genre. Italiaans nationalisme vond een stem in de opera's van Verdi en Puccini en een politieke kampioen in Garibaldi. Grieken vochten voor de nationale onafhankelijkheid tegen het Ottomaanse rijk. Vroeg in de eeuw versloegen Haïtiaanse guerrilla's onder leiding van Toussaint L'Ouverture Napoleon's crack troepen. Simon Bolívar en José de San Martín eindigde Spaanse koloniale heerschappij in Zuid-Amerika. Een poging om een ??Frans rijk in Mexico te vestigen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was vervloekt.

In de 20ste eeuw viel het nasionalisme op bij andere niet-westerse volkeren. De Japanse militaire overwinning over Rusland in 1905 toonde Aziaten dat een grote Europese macht zou kunnen worden geslagen. Dat werd nog duidelijker nadat de Europese samenleving de crème van zijn jeugd op het slagveld in de Eerste Wereldoorlog opgeofferd had. Onder de vredesconferentie van Woodrow Wilson's 'Veertien Punten' was een verklaring waarin iedereen het recht op nationale zelfbeschikking bevestigde. Een onmiddellijk resultaat was een opleving van Turks nationalisme in de beweging "Jong Turk" onder leiding van Kemal Atatürk. Nationalisten onder leiding van Sun Yat-sen probeerden een democratisch volk in China te bouwen. In India riep Mohandas Gandhi nonviolently op om een ??einde te maken aan de Britse regering.

Nadat Europa in het Tweede Wereldoorlog een ander bloedbad heeft ondergaan, begon de anti-koloniale beweging serieus. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben hun koloniale rijken afgezet. De Filippijnen ontving de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, net als Indonesië uit Nederland. India en Pakistan werden zelfregerende landen in 1947. Een jaar later werd in Palestina een onafhankelijke joodse staat opgericht. Communistische krachten verdringen de Chinese nationalisten. In de jaren zestig werden veel nieuwe Afrikaanse landen gecreëerd uit vroegere kolonies. Vietnamese communisten staken Franse en Amerikaanse legers uit Indochina uit.

materialisme en desintegratie

In de derde periode is een nieuw soort filosofie opgevat. Deze 'materialistische' filosofie is moeder van de moderne sociale wetenschappen. Een belangrijke figuur in deze beweging was de Schotse filosoof en historicus David Hume, die Adam Smith's mentor was en een belangrijke econoom in zijn eigen recht. Hume's filosofie, zoals die van andere materialisten, vond dat de menselijke geest lijkt op een machine.

Waar Plato had geleerd dat ideeën echt waren en de natuurlijke wereld van hen was gecreëerd, vonden materialistische filosofen dat ideeën het product waren van een fysieke hersenen. De hersenen hebben bepaalde processen uitgevoerd die uitleggen hoe mensen denken. De filosofieën van Descartes, Spinoza en Leibnitz, die soms 'rationalistische' filosofieën worden genoemd, vormen het podium voor de nog meer verwoestende aanvallen van de Britse empirici op objectieve ideeën. Voor hen waren zintuiggegevens de primaire bron van kennis. Ideeën waren het synthetische product van wereldse ervaring. De helheid van ideeën is verdwenen.

Nadat de romantiek afkoelde, realiseerden de 19e eeuwse Europeanen realisme in literatuur en kunst. Gone waren sentimentele uitdrukkingen die schoonheid en goed vervoeren. Mensen wilden de lelijke waarheid zien. En zo gedetailleerde beschrijvingen van het leven in stedelijke sloppenwijken volgen de romans van Charles Dickens en Victor Hugo. De Franse schilders, Gustave Courbet en Jean François Millet, werden gevierd kunstenaars van de realistische school. Dit was de leeftijd van Karl Marx en Charles Darwin. In hun creatieschema's ontstond het ontwerp van onderaf.

Bij het uitvinden van fotografie was het mogelijk om een ??minder nauwkeurige visuele weergave van wereldse scènes te produceren dan de beste artiesten. Geïnspireerd door de camera probeerden schilders als Degas een afbeelding van objecten te creëren alsof ze uit onverwachte hoeken zagen. Impressionistische schilders hebben alle pogingen om de goede dingen uit te beelden verlaten; Ze legden in plaats daarvan gekleurde stippen op het canvas om na te bootsen hoe lichtstralen het oog zouden kunnen raken. Deze pauze met traditie leidde tot andere scholen van experimentele kunst - kubisme, surrealisme, Dada.

Al deze "moderne kunst" kwam in de tijd voor de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog in de kop. Het publiek kon de vermeende uitmuntendheid die in zijn disharmonische vormen leek, niet begrijpen. De groteske foto's van Picasso herinnerden Karl Jung aan de 'lacerated' gedachtepatronen die hij bij schizofrene patiënten had waargenomen. De dichter Yeats klagde dat "dingen uit elkaar vallen; Het centrum kan niet vasthouden. 'Kunstuitdrukkingen werden samengevoegd in eclectische assemblage die ontbrekende vorm hebben. Niet toevallig werden kruiswoordraadsels uitgevonden tijdens deze periode. Dergelijke spellen rangschikken woorden op mechanische manieren zonder verwijzing naar betekenis of expressieve stroming.

De kunstenaar leek het publiek te achtervolgen, het uitdagen om zijn werk te maken. Dit was het tegenovergestelde van de prachtige kunst die in de Renaissance-tijd is geschapen, waarvan de objecten in volle afgeronde vormen werden geschilderd. Het signaleerde het einde van een tijdperk waarvan de cultuur veel vandaag synoniem is met 'beschaving'.

 

Opmerking: Deze pagina reproduceert hoofdstuk 6 van vijf eilanden van beschaving door William McGaughey (Thistlerose, 2000).


naar: world history    

 

Klik voor een vertaling in:

French - Spanish - German - Portuguese - Italian

Chinese - Indonesian - Turkish - Polish - Dutch - Russian

'
COPYRIGHT 2007 THISTLEROSE PUBLICATIES - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
http://www.billmcgaughey.com/civilization3k.html