BillMcGaughey.com
       

 

 EEN KORT GESCHIEDENIS VAN CIVILISATIE IV

een gewicht opgeheven van onze schouders

De oudste dochter van Engeland's koning George V herinnerde eraan dat haar vader bijna een pathologische afkeer had om te veranderen. 'De naoorlogse wereld was hem een gruwel,' zei ze. "Hij keek af van Sovjet-Rusland, verfde nagels, vrouwen die in het openbaar gerookten, cocktails, frivolous hoeden, Amerikaanse jazz en de groeiende gewoonte om weg te gaan voor het weekend."

Na het verdomde bloedbad van de Eerste Wereldoorlog ontwaakte de mensen van de wereld een ander soort ervaring. Het had een lichtere lucht. Er was een duidelijke gevoel van frivoliteit over deze periode. Plotseling, een gevoel van het moderne getroffen publiek bewustzijn. Auto's vervangen paardenkarren. De eerste radiostations begonnen omroepen. In jaren na de Grote Oorlog waren er vaudeville shows, New Orleans jazz, koorlijnen en een nieuw soort entertainment genaamd de films. Onzinnig in zijn toon, dit was een tijdperk van populaire cultuur. Het was zo'n reliëf uit de cultuur van hoge kunst die de 19e eeuw had gevuld.

De vierde beschaving kwam samen in het wrak van de vorige cultuur, toen de westerse samenleving zelfmoord bleek te zijn. De bloedige wereldoorlog, het zinken van de Titanic, discordante thema's in muziek en kunst en de algemene pretentieusheid van de oude orde creëerde een drang om van het historische spoor te springen en iets anders te proberen.

In Europa bleven de oude antagonismen zich woedend. De harde reparaties die door het Verdrag van Versailles aan Duitsland werden opgelegd, lieten een bitterheid achter, die tot Hitler's machtsveronderstelling leidde. Mussolini en zijn fascistische aanhangers pesten hun parlementaire tegenstanders in de onderdrukking. Zij beweren dat hun vijanden in de vuilnisbak van de geschiedenis zouden worden "geveegd", de Bolsjevisten hebben een staatsgreep in Rusland georganiseerd. Boze ideologieën van verschillende soorten waren de openbare bescheidenheid vernietigd. Culturele decadentie en economische crisis schudde de samenleving op zijn wortels.

In Amerika hadden mensen daarentegen een ongeëvenaarde welvaartsniveau, er was een onevenwichtige nalatigheid van wetten die het gebruik van alcoholhoudende dranken verbieden, nieuwe dansmensen uit Harlem kwamen en de films begonnen te praten. Amerikanen stelden de vijandige, intellectueel overweldigende boodschap van Lenin af en openden zich in plaats van de lust van Bing Crosby.

enkele moeilijkheden bij het vertellen van deze geschiedenis

Om de geschiedenis van de vierde beschaving te schrijven geeft een aantal bijzondere moeilijkheden. Op zijn beurt beroepen entertainment op verschillende manieren aan verschillende individuen. Er is zo'n diversiteit van belangen dat historici moeilijk zouden zijn om een enkele reeks gebeurtenissen te vinden om de ervaring van een gemeenschap te vertegenwoordigen. Een goede aanpak zou kunnen zijn om entertainmentervaringen te selecteren op basis van hun omvang van het publiek. De geschiedenis van deze cultuur kan dus beschrijvingen bevatten van de meest populaire shows.

In tegenstelling tot de meeste historische gebeurtenissen, zouden die van de entertainmentcultuur bestaan ??uit opgevoerde producties die worden ervaren door mensen die in bioscopen of voor televisietoestellen op veel verschillende locaties zitten. Bijvoorbeeld, op de avond van 17 december 1969 waren meer Amerikanen afgestemd op het Tonight Show om te kijken naar "Tiny Tim" met "Miss Vicky" Budinger dan voor elk ander evenement in de geschiedenis van die show. Kan echter gelijktijdige afstemming op een televisiefrequentie door een groot, maar geografisch verstrooid publiek worden beschouwd als een gebeurtenis in dezelfde zin dat het "Woodstock" rockconcert dat eerder op hetzelfde jaar op de boerderij van Max Asgur plaatsvond?

De geschiedenis van het vermaak moet natuurlijk verwijzen naar specifieke beelden en geluiden waaraan de publiek aandacht heeft besteed. Elke locatie heeft een eigen reeks interne ervaringen. Bijvoorbeeld de geschiedenis van Major League baseball zou spannende gebeurtenissen kunnen omvatten zoals Don Larsen's "perfecte wedstrijd" in de 1956 World Series of de tijd dat Babe Ruth op de middenveld bleekers gewezen tijdens de World Series 1932 met de Cubs en raakte de volgende Toonhoogte naar die plek voor een thuisloop. Gekweekte sportschrijvers kunnen zeker een lijst met onvergetelijke voorvallen in elke sport opleveren en een geschiedenis schrijven die ze op een of andere manier vertelt.

De meeste zouden het er echter mee eens zijn dat een geschiedenis van Major League baseball ook gebeurtenissen in verband met zijn institutionele ervaring moet bevatten. Bijvoorbeeld, de beslissing van Branch Rickey om Jackie Robinson toe te voegen aan het rooster van de Brooklyn Dodgers of de verandering in de gratis agentuurregel, kan beschouwd worden als historisch significante gebeurtenissen in verband met het spel van honkbal, dat niet in de spellen zelf gebeurde. Men kan zien dat een multi-volume geschiedenis gemakkelijk kan worden geschreven op Major League honkbal alleen.

De entertainmentcultuur bevat veel meer dan dit. Sommige van zijn categorieën kunnen zijn: drama, sport, populaire muziek en dans, stand-up of situatie comedy, exotische of pornografische tentoonstellingen en publieke demonstraties. Bovendien worden wat we beschouwen als 'het nieuws' steeds meer behandeld als een vorm van entertainment. Gezien de eclectische aard van zijn inhoud kan de voortgang van het vermaak niet worden verteld in een eenvoudige vertelling, zoals de opkomst en val van de imperiale dynastieën. Elk type, of locatie, zou zijn eigen geschiedenis hebben. Het idee dat een samenleving die zo groot is als die van de Verenigde Staten een gefocuste reeks entertainment-ervaringen zou kunnen hebben, lijkt nogal onrealistisch. Het probleem wordt gecompenseerd door het feit dat elke maatschappij of natie een eigen tijdverdrijf heeft. De mensen die in India, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika wonen, zijn misschien niet geïnteresseerd in dezelfde soorten muziek, drama of sport als die in de Verenigde Staten. Ze hebben elk hun eigen soort publieke omleiding. Daarom kan een wereldgeschiedenis die entertainment een belangrijke focus maakt, minder coherentie hebben dan wat mensen in dergelijke werken willen.

Wereldgeschiedenis kan worden gepresenteerd in een verzameling verhalen, visuele beelden, muziekmonsters en gedenkwaardige lijnen die de hoogtepunten van de populaire cultuur vertegenwoordigen. Maar als de geschiedenis alleen bestaat uit een stroom audiovisuele vignetten, is het mogelijk dat er geen herkenbare thema's ontbreken. Te veel zou afhangen van de uitspraak van de historicus over wat belangrijk is. Fotojournalisten produceren vaak een montage van beelden met behulp van tijd als het verenigende element. Bijvoorbeeld, een tv-documentaire over gebeurtenissen die Amerikanen in 1957 ondervonden zouden deze beelden kunnen bevatten: President Eisenhower stuurt federale troepen naar Little Rock om een ??school-desegregatiebevel af te dwingen; Elvis Presley zingt "All Shook Up"; Mickey Mantle slaat een huis op in Yankee Stadium; Sovjet-raketten die Sputnik lanceren; De staart vindt op dat jaar modellen van auto's plaats.

Geschiedenis in die modus wordt een soort generatie-ervaring, die afzonderlijk aansluit bij elke leeftijdsgroep. Elk decennium brengt zijn eigen stijl in populaire muziek, kledingmode en politieke leiderschap. Het wordt de functie van de journalist om elke periode op een zinvolle manier te karakteriseren en te anticiperen op wat er volgende kan komen. Zo werden de 'Roaring Twenties' in Amerika gevolgd door de depressieve 'Dertiger jaren', de oorlogstijd 'Forties', de flauw maar welvarende 'Fifties', en de turbulente 'Sixties' van de jeugdcultuur en anti-oorlogse rebellenheid.

Een boekgebaseerde geschiedenis neemt nog een andere aanpak. Dit boek vertelt het verhaal van structuren die zowel entertainment als entertainment ondersteunen. Als een commerciële industrie moet het populaire entertainment voldoende inkomsten trekken om te betalen voor de programmering. De gebeurtenissen kunnen direct gefinancierd worden via ticketverkoop of indirect via commerciële reclame en bijbehorende activiteiten, zoals gokken of verkoop van licentieproducten. Dergelijke overwegingen zouden deels de geschiedenis ervan richten. Een ander aspect zou betrekking hebben op de wijze van presentatie. Zijn de publiek live, of ervaren mensen entertainment evenementen via radio, televisie, motion pictures of cassette tape? Ook hier zijn de praktijken in de loop der jaren veranderd.

De geschiedenis die in dit hoofdstuk wordt gepresenteerd, richt zich op entertainment in de Verenigde Staten, om de discussie tot een hanteerbare lengte te houden en te erkennen dat communicatietechnologie het Amerikaanse entertainment vrijwel ruim verspreid heeft naar andere delen van de wereld. Dit meer dan andere nationale culturen is de basis van een wereldwijde beschaving geworden.

amateur- en professionele sporten

Atletische evenementen hebben deel uitgemaakt van populaire entertainment in alle landen. Paardensport kwam naar Amerika met de nederlandse nederzetting van New Amsterdam in de 17e eeuw. In 1779 richtte de graaf van Derby een paardras op zijn eigendom in Epson Downs in Engeland, die een jaarlijks evenement werd. Een paardensport evenement op Long Island in 1823 trok 60.000 toeschouwers. Dit wordt beschouwd als de eerste grote menigte om een ??sportevenement in de Verenigde Staten te bekijken. Regelmatige races begonnen in 1863 bij Saratoga Springs en in Churchill Downs in Kentucky in 1875. Cockfighting was ook een populaire sport in veel Amerikaanse steden totdat de Massachusetts wetgever het in 1836 verbannen. Er werden enorme sommen geld gewaagd op deze gevechten.

Boksen werd een georganiseerde sport toen regels in de 18e eeuw werden opgelegd. Een amfitheater in eigendom van Jack Broughton bij Tottenham Court Road in Londen was het centrum van het Engels boksen. Regels die daar in 1743 werden uitgegeven, beheersen de sport al meer dan een eeuw. Dan, in 1865, gaf de Marquess of Queensberry een nieuwe set regels uit, waarbij de deelnemers handschoenen werden opgegeven, de wedstrijd in aparte ronden verdelen en een tien seconden tellen voor een verdedigde bokser de wedstrijd verloor. John L. Sullivan was de heersende wereldkampioen die zwaargewicht vecht met vechtige knokken. In 1892 verloor hij James J. Corbett onder de Queensberry-regels.

Sporten zoals boksen, worsten, schermen of boogschieten, die fysiek geweld of het gebruik van wapens omvatten, maken gebruik van vaardigheden die ooit militaire waarde hadden. Engelse monarchs tussen de 11e en 15e eeuw hadden hun onderwerpen nodig om boogschieten te oefenen. Engelse vaardigheid met de lange boog hielp in de Honderdjarige Oorlog een reeks overwinningen over de Fransen. De Aziatische sport van judo en karate zijn vechtsporten met een andere draai. Judo, afgeleid van de Chinese boeddhistische kunst van jiu jitsu, oefent mentale en fysieke disciplines uit die aantrekkelijk waren voor de Japanse samoerai-strijders. Het leerde de krijger hoe te winnen door te geven aan superieure kracht. Karate is ontwikkeld in Okinawa door patriotten die weerstand hebben tegen buitenlandse regel. Omdat hun Japanse veroveraars hen verboden hebben om wapens te bezitten, werden de Okinawische patriotten 's nachts opgeleid in technieken van manuele gevechten die zonder wapens zouden kunnen worden gebruikt.

Als toeschouwersport kunnen dergelijke wedstrijden echter te individualistisch zijn om grote menigte te trekken. De sporten die de grootste rol spelen als entertainment zijn meestal spansporten. Dergelijke teams zijn symbolisch verbonden met gemeenschappen waaraan de toeschouwers kunnen behoren.

Het spel van voetbal is een dergelijke sport. In de middeleeuwen hebben inwoners van Engelse dorpen een primitieve versie van dit spel gespeeld. De hele stad was het speelveld. Een onbeperkt aantal spelers aan beide kanten zou proberen om een bal tussen doelmarkers op tegenovergestelde uiteinden van de stad te schoppen. De sport bleek roeiend te zijn, zodat King Edward II het in 1314 verbannen. Jongeren bleven voetbal op informele basis goed in de 19e eeuw. Dan werd dit spel opgehaald door Engelse openbare scholen zoals Eaton, Harrow, en Rugby. Elke school had zijn eigen versie.

De eerste poging om een ??standaard set van regels voor voetbal te ontwikkelen zou kunnen zijn op een conferentie die in 1848 aan de universiteit van Cambridge werd gehouden. Er werden veertien verschillende scholen vertegenwoordigd. Een tweede conferentie in 1862 heeft overeenstemming bereikt over tien regels voor voetbal, die de "Cambridge University Football Rules" werden. In oktober 1863 verzamelden voetballers uit het Londense gebied bij de Old Freemasons Tavern waar ze de "Football Association" vormen. Verenigingvoetbal, of 'voetbal', werd formeel georganiseerd. (Het woord "voetbal" is studentslang voor de letters s-o-c in "vereniging".) Engelse spelers namen dit spel mee naar alle delen van de wereld.

In 1823 begon een jonge voetballer bij de Rugby School in Warwickshire, Engeland, een impulsieve daad die voor altijd het spel veranderde. Tegen alle regels haalde William Webb Ellis plotseling de bal op en begon met het in het veld te rennen. Voetbal regels dan toegestaan alleen schoppen en stuiteren de bal. Woord van Ellis 'regels overtreding verspreid naar andere scholen. Sommige studenten besloten het spel te proberen zoals het was gespeeld 'in Rugby'. De Rugby-versie van voetbal, vandaag bekend als "Rugby", heeft zijn eigen deelnemers en regels verworven.

In 1872 vormden eenentwintig clubs in Londen een deel van dit spel de Rugbyunie. Rugby was toen een amateur sport. Het spel werd echter populair onder industriële werknemers in Noord-Engeland. Velen die graag voor hun club wilden spelen, konden zich niet veroorloven om onbetaalde tijd uit hun werk te nemen. Noordelijke clubs begonnen deze werknemers kleine bedragen te betalen om ze te compenseren voor hun reiskosten en loonverlies. Toen de kwestie van betalende spelers in 1893 op de jaarvergadering van de Rugbyunie kwam, werd een stem genomen en werd besloten om dergelijke betalingen niet toe te staan. Twee jaar later organiseerden afgevaardigden van verschillende Rugbyclubs in het noorden hun eigen competitie op basis van de betaling. Deze "Northern Union" werd in feite een competitie voor professionele spelers.

Het Amerikaanse spel van voetbal is een afgeleide van rugby. Terwijl het eerste intercollegiale voetbalwedstrijd in 1869 tussen Rutgers en Princeton plaatsvond, speelden deze twee teams eigenlijk voetbal, die de bal niet verbieden. Rugby-stijl voetbal kwam naar Canada door middel van Canada. In mei 1874 nodigen de atleten van de Harvard Universiteit een team van de McGill University in Montreal uit om een voetbalwedstrijd te spelen. Door de Canadezen aan te treffen, realiseerden de Harvard-spelers dat de teams twee verschillende spellen speelden. Zo werd een compromis bereikt. De twee teams spelen de eerste helft van het spel onder de voetbalregels van Harvard, en onder McGill's rugbyregels in de tweede helft. De Harvard-spelers besloten dat ze beter van rugby wilden, dus het werd onderdeel van Amerikaanse collegiale sporten.

Walter Camp, Yale's eerste coach, staat bekend als de vader van het Amerikaanse voetbal. Hij ontwikkelde het concept van elf man teams, de scrimmage lijn, en andere eigenschappen en regels van het moderne spel. Nadat diverse studenten werden gedood tijdens deze sport, heeft president Theodore Roosevelt een conferentie bijeengekomen om de veiligheid te verbeteren. Om de congestie te verlichten in de scrimmage, heeft een commissie onder voorzitterschap van Walter Camp besloten om de voorwaartse pas toe te staan. Notre Dame's Knute Rockne populariseerde het tijdens een boze overwinning over het leger in 1913.

Eerlijke traditie heeft dat Abner Doubleday, een burgeroorlog algemeen, het Amerikaanse spel van honkbal in Cooperstown, New York, in 1839 uitgevonden. Militairen in het leger van de Unie speelden dit spel voor recreatie tussen gevechten en nam het thuis met hen na de oorlog. Echter, een boek dat in 1834 werd gepubliceerd, bevat regels voor een spel dat lijkt op honkbal en een houtdrukillustratie die laat zien dat jongens het op Boston Commons spelen. Het lijkt waarschijnlijker dat dat Amerikaanse honkbal afkomstig was van rounders, een spel gespeeld door Engelse schoolboys sinds de middeleeuwen. Een spel genaamd "old cats" gebruikte een houten kat in de vorm van een spindel en een stok om dit voorwerp te raken. Net als in het Britse spel van cricket, liep een beslag tussen twee basen na het slaan van een geboekte bal. Hij was "out" als een tegenstander de bal op de bounce of in de vlucht viel. In Amerikaans honkbal werd het aantal bases verhoogd naar vier. Na het raken van de bal liep het beslag zo ver mogelijk met de klok mee zonder te worden gemarkeerd. De rijrichting werd later veranderd.

In 1842 begon een groep jonge mannen baseball te spelen voor recreatie in Lower Manhattan. Ze werden drie jaar later als de Knickerbockersclub georganiseerd. In 1857 vormden een groep amateurclubs de National Association of Baseball Players, die de eerste uniforme set regels van het spel uitgegeven.

Basketbal was een spel van nu af aan in de Verenigde Staten. De uitvinder, dr. James Naismith, was een instructeur voor lichamelijke opvoeding op het YMCA in Springfield, Massachusetts. Hij was op zoek naar een sport die jonge mensen tijdens de winter of 's nachts zouden kunnen spelen. Naismith vond basketbal na het bestuderen van andere bestaande sporten. Hij bepaalt welke elementen nodig waren en ontwikkelde vervolgens een reeks regels.

Het eerste basketbalwedstrijd werd in december 1891 in het gymnasium van Springfield YMCA gespeeld. Perzikmanden werden aan het einde van het hof geschorst. Ze moesten elke keer leeg worden gemaakt door een man op een ladder. In 1906 werden openstaande lussen op een achterpaneel vervangen, en het aantal spelers op een team werd van zeven tot vijf verminderd. Het spel van basketbal werd een onmiddellijke sensatie. In de vroege jaren twintig was het de populairste sport in Amerikaanse scholen. Het jaarlijkse state high school basketbaltoernooi werd het grootste atletische evenement in de stad. In 1923 merkten Robert en Helen Lynd op in hun sociologische studie Middletown: "Meer civiele loyaliteit centreert rond basketbal dan iets anders."

De sporten van voetbal, honkbal, basketbal, hockey en golf zijn onder andere belangrijke entertainmentfuncties op televisie geworden, met name een beroep op mannen. Omdat het evenement ongeschreven is, houdt het de kijkervertraging in de gaten. De traditie van teamspelen omvat een morele dimensie in het voorstellen van krachtige kameraderij en onzelfzuchtige samenwerking in een poging die wordt geïdentificeerd met een grotere gemeenschap. Deze sporten worden regelmatig gespeeld in Amerikaanse hogescholen en hogescholen, waar de toeschouwer interesse gelijk staat aan "schoolgeest". In de professionele sport wordt een beleefde mythe gehandhaafd dat professionele teams steden of regio's vertegenwoordigen; Burgerlijke vroomheid verplicht inwoners van die gemeenschappen om voor het thuisploeg te wortelen.

Professionaliteit kwam voor het eerst naar honkbal. Teams van professionele spelers die bepaalde Amerikaanse steden vertegenwoordigen, vormen de National League in 1876, terwijl de Amerikaanse Liga werd gecreëerd in 1900. De eerste World Series werd gespeeld in 1903. De Amerikaanse Professional Football Association, voorloper van de National Football League, werd in 1920 opgericht , En de American Football League in 1960. De National Basketball Association werd opgericht in 1949 door een fusie van twee groepen.

Sportcompetitie vindt ook plaats tussen teams die landen vertegenwoordigen tijdens de Internationale Olympische Spelen, die eens om de vier jaar gehouden worden. Dit wereldwijd evenement herleeft een traditie die in Griekenland is begonnen tijdens de 8e eeuw B.C. Atleten uit de Griekse stadstaten competeerden dan in dergelijke sporten als hardlopen, springen, gooien en worstelen. Terwijl de spelen oorspronkelijk werden gehouden ter ere van de voormalige goden van de Grieken, werden zij een kracht voor de pan-Hellenische culturele cohesie en vrede.

Hun opwekking in 1896 A.D was een gevolg van inspanningen van de Franse baron Pierre de Coubertin. De baron was onder de indruk van het enthousiasme waarmee rugby in de Engelse publieke scholen werd gespeeld. Hij was ook geïnspireerd om de Olympische competitie te herleven door de recente uitgraving van archeologische sites in de buurt van Mt. Olympus en zelfs de controverse over vrijhandel. 'Laten we onze oarsmen, onze lopers, onze schutters exporteren naar andere landen. Dit is de ware vrijhandel van de toekomst, "verklaarde hij. Het voorstel van Baron de Coubertin om de Olympische Spelen te herleven, won in 1894 een internationaal atletisch congres dat in Parijs werd gehouden. De eerste Olympiad van het moderne tijdperk vond plaats in Athene, Griekenland, in april 1896.

ander entertainment in de 19e eeuws Amerika

Een vroege vorm van entertainment in de Verenigde Staten was de lezingskring. Bekende schrijvers, wetenschappers, predikers, opvoeders en andere geleerde personen zouden op tour gaan en over allerlei onderwerpen interesseren voor een vergoeding. De lyceumbeweging, begonnen in New England in de jaren 1820, omvatte in het midden van de 1830's meer dan 3000 lokale groepen. De Engelse romanschrijvers Thackeray en Dickens behoorden tot de meest populaire attracties. Ralph Waldo Emerson, Horace Mann, Theodore Parker en Mark Twain waren Amerikaanse beroemdheden in de vraag.

Terwijl deze gebeurtenissen leerkracht lijken te zijn, was het maatschappelijk aspect ook belangrijk. Ze waren een geschikte vorm van entertainment voor koppels tijdens het hof. Lezingen bij de Cooper Union in New York City waren voertuigen van zelfverbetering voor de arbeidersklasse. Nog minder ernstig waren de reizende shows die featured dansbedrijven, acrobaten, waxmusea, zangers, ventriloquists en comedians zoals Artemus Ward. Paardensporten, die acrobatische of circusachtige eigenschappen combineren, waren populair in de jaren 1830. Exotische dieren of artefacten werden tentoongesteld in reizende circussen of in musea, soms alsof ze een moraal doel dienen maar altijd onderhoudend.

Het live theater, dat in de 1840's populair werd geworden in de Verenigde Staten, werd aanvankelijk als een twijfelachtige activiteit beschouwd. Religieuze stigma tegen theatrale presentaties ging terug naar de 1600's. Theaters waren meestal naast biljartzalen en salons gelegen. Naast het hoofdstuk hebben de artiesten meestal korte routines gehad die vrouwen in broekjes gekenmerkt hebben, die zogenaamde bawdy tunes zingen. Italiaanse en Franse ballet voegde zich toe aan het gevoel van schandaal door de vrouwelijke dansers in schimpige kostuums met een volledig zicht op hun benen te zetten. Veel van de vroege theatrale producties werden vanuit Engeland ingevoerd. Beroemde Britse tragediërs zoals Edmund Kean en Junius Brutus Booth, vader van Lincoln's moordenaar, speelden regelmatig op het Amerikaanse podium.

Zoals het later in Hollywood gebeurde, kwam het ster systeem om het live theater te domineren. Edwin Forrest, een melodramatische tragedian en Charlotte Cushman, die gespecialiseerd was in het uitvoeren van mannelijke delen in Shakespeare-toneelstukken, behoorden tot de bekendste Amerikaanse artiesten op tournee. Het Amerikaanse theater omvatte stock karakters zoals de schurkelijke Yankee of Davy Crockett-achtige grens karakters. Aan het eind van de 19e eeuw hadden de meeste Amerikaanse steden hun eigen operahuis, dat elke week verschillende theatervoorstellingen leverde.

In de jaren 1890 werden mechanische gadgets een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse entertainment scene. Naast het populariseren van Egyptische buikdansers, omvatte de World Columbian Exposition van 1893 een reuzenrad dat 200 meter boven de oever van Lake Michigan steeg. De halve carnaval heeft op dit evenement zijn debuut gemaakt. In veel Amerikaanse steden exploiteerden de trambedrijven pretparken aan de rand van de stad. Gezinnen in het weekend kunnen de trolley naar het park rijden, waar ze samen een picknick kunnen genieten, rotsroutes kunnen volgen en naar concertbanden luisteren.

De penny arcades werden gevuld met mechanische nieuwigheden, veel van de peepshow variatie. Een crank-aangedreven "filmmachine" spun fotografische beelden op een reel van kaarten die aan een houten spoel bevestigd zijn, waardoor de bewegingsbeleving ontstaat. Een fortune-telling machine leek dat hij een palm van een speler leest en zijn toekomst voorspelt. Een ander type van machine getest mens arm kracht en uithoudingsvermogen. Een munt-gedreven fonograaf ontwikkeld uit Edison's uitvinding uitgezonden opgenomen geluiden. Voor een nikkel kunnen spannende zoekers een milde elektrische schok ervaren door twee handgrepen te grijpen. En natuurlijk, de 'Franse briefkaart'-puzzels vertoonden vrouwen in verschillende stadia van uitkleden.

raciale overtonen

Een thema dat uniek is voor het Amerikaanse entertainment, kan de relatie zijn tussen zwarte artiesten - of witte artiesten die hen nabootsen - en overwegend wit publiek. Aanvankelijk vonden de witte Amerikanen het lied en de dansroutes van Negro slaven om kinderachtig amusant te zijn. Daddy Rice's "Jim Crow" act begon de rage die in de minstrel-shows bloeide. Witte entertainers bij de score, hun gezichten verduisterd met verbrande kurk, reizen het land met de liedjes van de zuidelijke Neger, dansstappen, humor en spraakstijl. Dit was de meest populaire vorm van entertainment van Amerika voor een halve eeuw.

De minstrel shows werden typisch uitgevoerd in twee delen. In het eerste deel zouden een tiental of zo entertainers in een halve cirkel verzameld worden, die tamboerijnen schudden. Een elegant gekleed "interlocutor" die in het midden staat, zou als een rechte man optreden voor twee gaudily geklede comedianen, de heer Tambo en Mr. Bones. Dit deel van de show was een mix van repartee, banjo spelen, ballads en dansen, slim uitgevoerd, tot elke performer op zijn beurt uit de cirkel weggebroken, een "walk around" gevolgd door een jig, en daarna met pensioen uit het podium . Het tweede deel van de show was een assortiment monologen, comedy sketches, liedjes en dansen, gevolgd door een burlesque waarin een mannelijke entertainer die een pruik, brassier en swishing rokjes draagt, een vrouw was.

De "Virginia Minstrels", met de hoofdrol van Dan Emmett van "Jim Crow" roem, werd in 1843 met succes in New York geopend. Het werd gevolgd door de "Kentucky Minstrels", "Ethiopian Minstrels", en andere minstrelbedrijven bestonden uit witmannetjes. Zwarte entertainers hebben pas na de burgeroorlog in deze shows optreden. Het eerste all-black bedrijf was de "Plantation Minstrel Company" waarvan de leden, hoewel zwart, hun gezichten verduisterden en hun lippen met witte of rode verf omcirkelde om de raciale kenmerken te overdrijven.

Een soortgelijke gebeurtenis vond plaats bij de "Tom shows", die melodramatische optredens waren op basis van het boek van Harriet Beecher Stowe, Uncle Tom's Cabin. Deze shows bevatten zulke spannende eigenschappen als bloedhonden die Eliza over het ijs en de beroemde zweepscène achtervolgen. Het slaafmeisje, Topsy, speelde vaak door vrouwelijke imitators, was een zeer gedenkwaardig karakter. De scène van Little Eva die naar de hemel gaat, heeft nooit tranen opgewekt. De eerste uitvoering van Uncle Tom's Cabin vond plaats in Troy, New York, in 1853. Terwijl zwarte zangers in het koor werden gebruikt, namen de blanken meestal de acterende delen.

Zelfs nadat de minstrel in populariteit is gedaald, werden de routines in de "Olio" voortgezet in de vorm van vaudeville shows, die een complete avond entertainment aanboden. Er waren zowel witte als zwarte bedrijven. De Theatre Owners Association was een belangrijk vaudeville circuit voor zwarte artiesten na de Eerste Wereldoorlog. Pantages, Loew's, en de Keith Orpheum Combine boekten voornamelijk witte artiesten. Vaudeville werd zowel op de weg als in de grote theaters uitgevoerd. De acties omvatten alles van tapdans, komedie en slang, die charmant zijn voor demonstraties door zwaargewicht boksenkampioenen. Bill "Bojangles" Robinson, de tapdanser, was de hoogste betaalde zwarte performer.

Vaudeville was een belangrijke manier van entertainment uit de jaren 1880 tot begin jaren dertig toen de radio in hun publiek werd gesneden. Beroemde radio comedians zoals Jack Benny en George Burns begonnen hun carrière als vaudeville performers. Radio's eerste hitshow, 'Amos' n Andy ', begon in 1928, vervolgde de Amerikaanse traditie om de humor van zwarte mensen uit te drukken door de mond van witte entertainers. De televisieversie die in 1951 op de vlucht ging, was echter een zwarte cast.

Onontkoombaar hebben zwarte entertainers in hun eigen producties gewerkt en witte imitators verdwenen van de scène. Al in de jaren 1820 speelde een zwarte theatergroep, het Afrikaanse bedrijf, Shakespeare-toneelstukken in New York City. Ira Aldrich, een acteur die bekend staat als de 'Afrikaanse Roscius', toerde Europa op grote schaal. De familie Luca was een populaire groep zwarte zangers die voor Queen Victoria speelde.

Tegen de eeuwwisseling waren zwarte entertainers in hun eigen shows zonder blackface verschenen. Zingende comedianen zoals Bert Williams en George Walker stonden in de zogenaamde "coon shows" waarin een goed geklede mannelijke performer gevlakt door een verleidelijk vrouwelijk koor een muzikale routine zou doen met een derby en twirling riet. Een dansroutine bekend als de "cakewalk" creëerde een sensatie in Europa. Vrouwelijke zangers zoals Ethel Waters, Florence Mills en Josephine Baker, die in de Folies Bèrgeres optreden, ontwikkelden routines die in de jaren twintig enorm populair werden geworden bij het witte publiek. De Harlem Globetrotters verrukte menigte met een burlesque basketbal. Meer serieus presentaties van zwarte culturele thema's omvatten de prestaties van Paul Robeson in de sociale opera van The Emperor Jones en George Gershwin, Porgy en Bess.

De invloed van de zwarte cultuur op Amerikaanse populaire entertainment kan het beste op het gebied van muziek zijn. De Neger slaven brachten bepaalde ritmes met hen uit Afrika, die veel blanken aantrekkelijk vonden. In de vroege jaren 1800 verzamelden slaven zich op een plaats in New Orleans genaamd "Congo Square" om hun muziek voor toeristen uit te voeren. Zwarte melodieën werden omgezet in populaire liedjes door witte componisten zoals Steven Foster. Een slaaf melodie die oorspronkelijk genaamd "Old Zip Coon" werd "Turkije in het Stro".

Aan de eeuwwisseling is een nieuwe soort pianomuziek genaamd 'ragtime' opgenomen in een syncopated jazz beat. Het werd populair gemaakt door Scott Joplin, een witte componist die in Missouri woont. Ragtime opende de deur voor jazzmuziek uitgevoerd door zwarte artiesten zoals Buddy Bolden en W.C. Handig. Het Clef Club's Syncopated Orchestra bracht jazz naar Carnegie Hall in 1912. Van New Orleans kwam Louis Armstrong, die samen met Duke Ellington, Miles Davis, Charlie Parker, Count Basie en Ella Fitzgerald dit ontwikkelde tot een eenduidig Amerikaanse muzikale kunstvorm. Blues zangers leverden vocale begeleiding. In de 1920's was het Savoy Ballroom in Harlem bekend als "het Huis van de Gelukkige Voeten". De Charleston en de Lindy Hop (vernoemd naar Charles Lindbergh) zijn daar begonnen met een nieuwe dansstijl waarin paartjes uit elkaar gingen.

De Big Band tijdperk, begin in de late jaren 1920, richtte zich op 'swing music' op een iets minder spontane manier. Witte instrumentale groepen domineren deze periode. Witte crooners zoals Bing Crosby en Perry Como zetten de toon van populaire muziek in met hun relaxte stijl. Dansers zoals Ginger Rogers en Fred Astaire proberen een beeld van cool verfijning. Frank Sinatra werd bekend als vocalist bij de Tommy Dorsey band. Zwarte muzikanten werden verplaatst naar een cultureel getto, zij het nog steeds een bron van nieuwe ideeën.

Bebop muziek uitgedaagd swing in de late jaren 1930. Mahalia Jackson's Gospel-opnamen verkocht meer dan een miljoen exemplaren. De meeste hotel-avondmaaltijden kregen kansen voor zwarte entertainers zoals Johnny Mathis, Lena Horne en Nat King Cole om werk te vinden. Zwarte georiënteerde radiostations speelden een eigenaardig soort muziek die veel witte fans trok. De Calypso van Harry Belafonte begon in de jaren 1950 met een korte muzikale rage met zijn Caribische beat.

zwart-gegeurde witte zangers

Van de jaren 1930 tot midden jaren 1950 droeg Amerikaanse populaire muziek de stem van Bing Crosby, Frank Sinatra, en andere witte zangers die de koele stijl van zwarte jazzmuzikanten hadden beheerd. Bing Crosby scheen hem niet serieus als zanger te zijn. Hij miste vaak shows en kon eigenlijk geen notitie lezen van muziek. Hoewel een familie man, Crosby graag chorus meiden achtervolgd en drank drinken. Zijn intieme stijl van "crooning" zachtjes in de microfoon heeft een generatie imitators geïnspireerd. Hij had een soepele en aangename stem die zing lijkt makkelijk lijken. Hij heeft zijn gewoonte van "scatter" geleend - het vervangen van geluiden voor woorden - van Louis Armstrong.

Op het podium projecteerde Bing Crosby een beeld van zorgeloze verfijning en goede vrolijkheid. Hij speelde het deel van een wisecracking hustler in lichte komedie films die samen met Bob Hope stonden. Zijn warme, makkelijke manier viel de geest van Amerika op in de late jazzleeftijd. Frank Sinatra combineerde Crosby's intieme stijl van zingen met open sex appeal. Zijn jongensachtige intensiteit opgewonden een generatie bobbysoxers. De jonge Sinatra neergeslagen in Times Square op Columbus Day, 1944. In latere jaren werd hij deels met Dean Martin en Sammy Davis Jr., die een grote splash in Las Vegas maakte. Zijn enorme populariteit overleefde zelfs de komst van rock'n roll.

Sam Phillips, een recordproducent van Memphis, zou in begin 1953 moeten zeggen: "Als ik een witte man kon vinden die het Negro-geluid had en de Negro voelde, kon ik een miljard dollar maken." Hij vond zo'n persoon in Elvis Presley, een jonge vrachtwagenchauffeur die later dat jaar in Phillips 'studio kwam om een ??eigen opname te maken van een nu vergeten nummer' My Happiness '. Een ander liedje,' That's All Right, Mama ', die Elvis een jaar later opnam, trok Veel aandacht. Het was een snel blues swing stuk, zoals sommige hoorde op zwarte radiostations, die sterk land invloed hadden.

Na twee jaar lang in het zuiden uit te voeren, brak Elvis uit dit regionale getto om een ??nationale sensatie te worden. Met zijn sideburns en half-lachende sneer, presenteerde hij een opstandig beeld aan Amerikanen van de middelbare schoolleeftijd. Mobs van schreeuwende tienermeisjes woonden zijn concerten bij. In een tijd van sociale conformiteit, omvatten zijn podiumprestaties seksueel suggestieve hip gyrations. Daarom, toen Elvis in september 1956 op de Ed Sullivan Show verscheen, werden televisiecameraers opgedragen om alleen het bovenste gedeelte van zijn lichaam te tonen. Zijn liedjes sloegen een akkoord met rusteloze jeugd en veranderde de chemie van rassenrelaties in Amerika.

Elvis Presley werd in 1958 in het Amerikaanse leger opgericht. Hij trok, terug naar de Verenigde Staten om zowel een zang- en toneelbaan te hervatten, werd een hoofdrolart in Las Vegas en is in 1977 overleden van een vermoedelijke overdosis drugs en medicijnen. De rock-n-roll revolutie die hij begon te hervatten, na een korte interlude van experimenten met volksmuziek, vroeg in de jaren zestig. Een jonge, grappige Harvard-afgestudeerde, bezet het Witte Huis. De zwarte burgerrechtenbeweging, ondersteund door idealistische witte studenten, woedde in het zuiden.

Bob Dylan's volkslied, 'The Times, They are a-Changin', leek de geest van deze generatie- en raciale verandering te vangen. Toen kwam plotseling een nieuwe golf rockmuziek naar Amerika van over de zee. Uitgenodigd om uit te voeren op de Ed Sullivan Show, kwam een ??Britse band genaamd de "Beatles" aangekomen op de internationale luchthaven in New York City begroet door kranten verslaggevers en een grote juichende menigte. Meer dan 70 miljoen mensen hebben op 9 februari 1964 hun Amerikaanse tv-debuut getroffen. Beatles-tunes raken de top van de kaarten; En dan liedjes van andere Engelse groepen zoals Herman's Hermits and the Rolling Stones. De 'Britse invasie', die rotswals terug naar zijn geboorteland uit het buitenland bracht, was in volle gang.

In de komende vijf jaar werd een cultuur verzadigd met rock'n'roll-muziek verstrengeld met drugsexperimenten, racistisch protest, de anti-oorlogsbeweging, vrije liefde en andere onderdelen van de jeugdcultuur. De Beatles werden getransformeerd van een schone band die ballad-achtige hit-singles produceerde in een albumproducerende groep die geëxperimenteerd was met marihuana en oosterse meditatie. Amerika's jeugd heeft gedeeld in de persoonlijke groei van de Beatles, waarbij ze hun politieke opvattingen, hun scherpe humor en shaggy uiterlijk, hun belangstelling voor drugs en de richting van hun muziek waarderen. De '60s rock culture integreerde zwart-witte muziek zoals nooit eerder. Zwarte Motown-artiesten, waaronder Diana Ross en de Supremes, bleven de traditie van romantische ballades door, terwijl Jimi Hendrix de avant-garde appelleerde.

Na de bloem bezochten kinderen in de zomer van 1967 San Francisco, de stemming groeide lelijker. De anti-oorlog protesten versterkten, en twee politieke moorden vonden plaats. Er waren rassen in verschillende grote steden. De politie van Chicago stond in protest tegen de Democratische nationale conventie. Rock fans assembleerden voor een kolossale rally bij het 'Woodstock' concert in juli 1969. Dit vreedzame evenement, dat een half miljoen toeschouwers trok, werd gevolgd door een andere soortgelijke grootte bij Altamont in Californië, die gewelddadig werd.

Rock-n-roll muziek behoort nu tot een internationale cultuur die aantrekkelijk maakt voor jongeren in Azië en Oost-Europa, evenals in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In Amerika is het echter een volwassen fase ingevoerd. Er zijn niet meer "hit parades" van Top 40 singles; Niet meer Major Bowes 'amateur-uren die een Frank Sinatra zijn eerste pauze geven, of televisieprogramma's zoals Ed Sullivan, die een Elvis Presley zou laten zien. Recording kunstenaars produceren vandaag albums in plaats van singles. De bedrijfsbeheerders die deze muziek beheersen, zijn verpakkingsgeluiden voor verschillende radiogroepen en consumenten. Het versterkte zwaarmetaal geluid van de jaren zeventig was ver weg van de eenvoudige liefdesliedjes van het afgelopen decennium. Punk rock was meer geheimzinnig theatraal.

Video presentaties kwamen in de rock scene. Het grootste verkoop album in de jaren tachtig was Michael Jackson's "Thriller", gepromoot met de hulp van MTV. Jackson is de volwassen versie van die kleine zwarte jongen die ooit met de Jackson Five, nu vreemd kwetsbaar, met een onschuld heeft gedaan die nog steeds tieners en preteens doet. Britse rockpictogrammen zoals Eric Clapton en Elton John worden aangesloten bij een nieuwe generatie Amerikaanse performer, waaronder Madonna en Prince, die jonge, hip, racemixen publiek trekken.

producties op het podium van Broadway

Traditioneel entertainment suggereert live theater. Het centrum van deze activiteit in de Verenigde Staten is een complex van theaters in New York City, bekend als 'Broadway'. Een straat met die naam loopt de lengte van Manhattan. Dichtbij Times Square (42nd Street) wordt het de "Great White Way".

De traditie van het Broadway-theater gaat terug naar de 19e eeuw. Zijn geest is altijd ondernemend eerder dan academisch geweest, gericht op het produceren van nieuwe hits. Toch is een soort academisch, de theatercriticus, op de hoogte om elke productie op openingsnacht te observeren en analytisch te melden. In maart 1915 probeerden de Schubert-broers, die de theatermarkt in New York bestuurden, dit proces te beïnvloeden door te weigeren dat een dramakriticus van de New York Times hun theaters zou binnengaan nadat hij een ongunstige review van een van hun speelt. The Times herhaalde door het weigeren om advertenties voor Schubert-producties te publiceren. Toen de Schuberts een jaar later terugkwam, bevestigde het de onafhankelijkheid van de critici opnieuw en verbeterde de reputatie van de krant voor redactionele integriteit.

Broadway theaters zijn gescheurd tussen de drang om creatieve werken van hoge kwaliteit te produceren en de noodzaak om te houden met producties die zich beroepen op fundamentele menselijke instincten. Spellen die te intelligent zijn, vallen vaak uit een commercieel standpunt. John D. Williams, een succesvolle theaterproducent in het begin van de 20ste eeuw, zei eens: "Intelligentie en goede smaak zijn fataal voor succesvol spelen, overal in Amerika, omdat u, met een van deze gehandicapten, de kans hebt om de soort te produceren Van het spel denk je dat andere afgestudeerden gaan zien. 'Dergelijke producties zouden falen omdat' (e) zeer afgestudeerde zo snel als hij langs de theaters kon gaan, die deze handstitched college afgestudeerden speelde En zij stopten niet lopen totdat ze in de voorste rij van de 'Follies' landden; Als dat niet lukt, liepen ze over om meisjes, meisjes en niets anders dan meisjes te zien, 'Oh, jij Meisjes' of 'The Skidding of Tottie Coughdrop.' '

 Toch, wanneer een intelligent werk, zoals Eugene O'Neill's Beyond the Horizon, nieuwe tragische thema's ontwikkelde of een performer, zoals John Barrymore, persoonlijke magnetisme naar een productie van Hamlet bracht, kunnen kritiek-gerenommeerde werken ook genieten van het succes van de kassa. O'Neill's genie vormde het podium voor andere serieuze dramaturgen, zoals Arthur Miller en Tennessee Williams.

Een belangrijk element in drama, zoals bij andere soorten entertainment, is het beroep van individuele persoonlijkheid. Dit feit werd duidelijk toen de Actors Equity Association, wiens leden individueel veel beter bekend waren dan hun baas, in augustus 1919 de eigenaren van Broadway Theaters hebben bedreigd. De acteurs hebben hun zaak bedreigd voor het publiek. Zij hebben fondsenwerving voordelen en gratis optredens in de straten gehaald en de Amerikaanse vlaggen van Broadway wapperen. De theaterbezitters capituleerden na dertig dagen.

 Enkele van de acteurs, georganiseerd in een groep genaamd het 'Theatre Guild', hebben tijdens de staking hun eigen optredens in een gehuurd theater gepresenteerd. Deze organisatie werd een incubator voor gewaagde en originele werken, zowel door Amerikaanse dramatisten als Europeanen zoals Chekhov, Ibsen, of George Bernard Shaw. Het idee was om theater te creëren in de vorm van een democratische coöperatie die werk zou leveren voor abonnees. Dit concept heeft zich ontwikkeld tot die van de 'Theatre Group', een politiek geïnspireerd bedrijf dat Amerika's arbeidersklasse vierde. Clifford Odets 'Wacht for Lefty, geproduceerd in 1935, dramatiseerde een staking van de taxichauffeurs van New York in het voorgaande jaar. De methoden die hier ontwikkeld werden om te leren acteren vormden de carrières van Marlon Brando, Paul Newman, Robert De Niro en anderen.

Toch waren Broadway theaters in het bedrijfsleven van vermaakelijke klanten en geld verdienen. De Ziegfeld Follies deden dit door mooie vrouwen in chorus lijnen aan te bieden. Echter, er was altijd ruimte voor een toneelstuk dat een pittige hit werd door de Amerikanen een nieuwe blik op zichzelf te geven. Showboat, geproduceerd door Florenz Ziegfeld in 1927, was een van de eerste Broadway musicals om de relatie op een sociaal bewuste manier te onderzoeken. Gebaseerd op een roman van Edna Ferber, heeft het de creatieve talenten van Oscar Hammerstein en Jerome Kern gebruikt om het leven en de liefde op de zuidelijke streken van de Mississippi rivier uit te beelden. Een controversiële muzikale hit van 1940, Pal Joey, genaamd Gene Kelly, verheerlijkt het leven van een laagwaardige womanizer die zijn weg in de harten van vrouwen heeft gedanst.

In 1943 richtte Oscar Hammerstein zich op met Richard Rodgers om een optimaal uitzicht op het leven op de boerderij te produceren. Wordt beschouwd als "corny" door sommigen, Oklahoma! Verblind publiek met zijn westerse costuming, energetische dansroutes en gedenkwaardige melodieën. Het was unapologisch optimistisch over hartland Amerika. Hetzelfde creatieve team ging verder met Broadway-favorieten als Carousel, South Pacific en The Sound of Music, tot Hammerstein in 1960 overleed.

de bioscoop

In de 20e eeuw kwam een ??nieuw element in Amerikaans entertainment in de vorm van nieuw uitgevonden technologieën om sensuele beelden over te brengen. Edison's uitvindingen, de fonograaf en de film, hebben vloeiende bezienswaardigheden en geluiden opgevangen in een medium dat later door elektrische machines kon worden teruggehaald. De vroegste filmproductie vond plaats in het oosten, misschien omdat de studio van Edison daar was. De sprong werd gemaakt van korte eigenschappen voor nickelodeons naar langere producties die een verhaal vertelden. Een acht-reel Alaskan avonturenfilm, The Spoilers, trok 40.000 klanten in New York's Strand Theatre tijdens zijn eerste week.

D.W. Griffith's Birth of a Nation, bood twee en een half uur vermaak op twaalf rollen. Uitgebracht in 1915, veroorzaakte het zwarte rellen in Boston door de Ku Klux Klan te verheerlijken. Aan de andere kant verdienen de bioscoophistorici Griffith de eerste directeur om het volledige potentieel van filmtechnieken te realiseren. Hij verhoogde het aantal schoten aanzienlijk en schuif de camera van de ene naar de andere naar de andere om belangrijke gebeurtenissen in het verhaal te volgen. Het was Griffith die pioneerde close-up schoten en crisscrossing tussen gelijktijdige actie. Terwijl hij een nieuw kunstvorm creëerde, trok zijn werken een groeiend publiek voor de filmindustrie.

In 1913 heeft een fabrikant van New York vaudeville, Jesse L. Lasky, een onafhankelijke filmbedrijf opgericht die Cecil B. DeMille als creatieve regisseur en Samuel Goldfish (later Goldwyn) als verkoopagent installeerde. De eerste productie was de filmversie van een westerse toneelstuk, The Squaw Man, met Dustin Farnum. DeMille stelde voor om de film in het Westen te maken om te profiteren van het meer realistische landschap. Nadat hij een middag in Edison's studio in de Bronx was geweest om filmtechnieken te observeren, stak hij en zijn collega's naar het westen naar Flagstaff, Arizona, om de 90 minuten film over een periode van achttien dagen te schieten. Het bewerkingswerk is gedaan in een huurlaboratorium in Hollywood.

Hollywood had bepaalde voordelen boven de oostelijke locaties. Het seizoen was langer voor het schieten van buitenscènes, de arbeidskosten waren lager en vooral voor onafhankelijke producenten was het verre van filmmakers waarvan de werken werden gelicentieerd door het Motion Pictures Patent Company. Leden van dit "vertrouwen" gebruikten juridische bedreigingen en geweld om de onafhankelijke filmproductie te ontmoedigen. Vlakbij de Mexicaanse grens bood de onafhankelijken een ontsnapping als een Amerikaanse rechtbank hen probeerde te sluiten. In DeMille's geval brak een onbekend vandaal in zijn laboratorium en vernietigde het negatief van The Squaw Man. Gelukkig had DeMille een tweede negatief gemaakt.

Lasky's productiebedrijf maakte in de komende twee jaar meer dan twintig films voordat ze samen met de beroemde spelers van Adolph Zukor samenwerken. Ze werden Paramount Pictures in 1917. Sam Goldfish en een partner Edgar Selwyn vertrokken Paramount om hun eigen studio, Goldwyn Productions, te vormen die samen met Louis B. Mayer Productions in 1922 werd om MGM te worden. Een derde Hollywood-studio, United Artists, werd opgericht in 1919 door de inspanningen van een studio-manager, Benjamin Schulberg, die sommige van Paramount's belangrijkste acteurs en directeuren overtuigde om hun eigen bedrijf te vormen. United Artists was gezamenlijk eigendom van Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks, en Mary Pickford - drie van de grootste sterren van de stille-film-tijdperk - plus D.W. Griffith en William G. McAdoo, de algemeen directeur.

Het was toen duidelijk dat de aanwezigheid van bepaalde acteurs of actrices in een film kritiek was op het succes van de kassa. Realiseren dat, de filmsterren eisten en ontvangen hogere salarissen. Pickford heeft bijvoorbeeld een contract met Paramount onderhandeld om tien films te doen voor $ 2.000 per week plus de helft van de winst. Charlie Chaplin heeft een contract getekend om $ 670.000 te betalen voor een jaar werk. Het idee van United Artists was dat de sterren, in het uitvoeren van hun eigen bedrijf, alle winsten zouden kunnen behouden.

Begin met Thomas Edison zelf, hadden verschillende uitvinders het voornemen om geluid aan bewegende beelden toe te voegen. De filmstudio's hebben dit echter niet geduwd, omdat stille films zo populair waren. In 1923 startte Lee DeForest, een pionier van radiotechnologie, het Phonofilm Company om een ??optisch opnameapparaat te produceren en te verkopen die synchroon geluid voor bewegende beelden zou kunnen bieden. Bell Laboratories ontwikkelde een soortgelijk proces genaamd de Vitafoon. In 1926 produceerde de studio Warner Brothers een experimentele film met behulp van de Vitafoon-technologie. De volgende onderneming was een full-length film met geluid.

Warner Brothers kocht de filmrechten op Sam Raphaelson's hitspel, The Jazz Singer, met George Jessel. Jessel zou er niet mee eens zijn, zodat de studio een contract ondertekende met Al Jolson, de zanger op wiens leven het toneelstuk was gebaseerd, om de filmversie te doen. Jolson was een veteraan vaudeville performer die vroeger op het podium wisecracking was. Wat de film zo aantrekkelijk maakte was Jolson's ad-libbed lijnen in de scene met zijn moeder. Het spontane gesprek sloeg een akkoord met het publiek en Jolson werd een nationale sensatie. De filmindustrie kan zich niet terugzetten van geluid.

Bewegende foto's hadden een grote invloed op de populaire cultuur. Hun steeds vaker optredens worden bijgewoond bij lodges. De goedkopere theaters bevatten westerse avontuurfilms en comedies. "Society" -films waren beter te zien in de high-class theaters. Jonge vrouwen gingen naar de film om te leren hoe ze met dating in een moderne maatschappij kunnen omgaan. Al Jolson's volgende film na The Jazz Singer was The Singing Fool, waarin hij "Danny Boy" zong naar zijn karakter, de overleden overleden zoon.

Horrorfilms werden ook een populair genre. De premier van Dracula, met de hoofdingang van Bela Lugosi, op vrijdag 13 februari 1931, introduceerde een thema dat betrekking heeft op de depressiegroepen. Dracula, het monster, had een aantal menselijke kwaliteiten die een sympathieke reactie uit het publiek kreeg. Theateroperators bevorderden de film door klanten te vertellen om weg te blijven en verpleegkundigen in de theaters te brengen om de toeschouwers te laten herleven. Deze winnende formule leidde tot vervolgingen zoals Frankenstein. Boris Karloff's angstaanjagende verschijning werd verhoogd door een kadaverachtige make-up aan zijn gezicht toe te passen.

Het decennium van de jaren dertig wordt beschouwd als een 'gouden tijd' van filmproductie. Talentvolle schrijvers, acteurs en comedians uit de New York-fase trokken naar Hollywood op zoek naar geluk en roem. Om financiële klanten in het theater te lokken, ontving MGM's productiehoofd Irving Thalberg het idee om meerdere sterren van zijn studio's in één film te zetten om een ??extravaganza te creëren met een onweerstaanbare box office-aantrekkingskracht. Het resultaat was het Grand Hotel, dat in april 1932 werd uitgebracht. De glamoureuze Zweedse actrice Greta Garbo werd gejaagd met Joan Crawford, John en Lionel Barrymore, en anderen uit de sterrenstal van MGM in deze filmfilm. Scherp gepromoot, het verdiende miljoenen dollars en zet het patroon voor toekomstige all-star films.

Hollywood's beste jaar was 1939. Zijn zeven grote studio's produceren in totaal 341 films dat jaar. Velen waren klasse-B westerns, maar het aanbod omvatte ook Dark Victory met Bette Davis en Humphrey Bogart, John Wayne's Stagecoach, Goodbye, Mr. Chips en vele andere opmerkelijke films. Dit was ook het jaar van twee Hollywood-favorieten, Gone with the Wind and Wizard of Oz. Gone with the Wind, een cathartische ervaring voor het Amerikaanse Zuid, houdt de all-time record voor de kassa ontvangstbewijzen zoals aangepast voor de inflatie. Tovenaar van Oz maakte Judy Garland een cultureel icoon.

Het aanbieden van de goedkoopste vorm van kwalitatief hoogwaardig entertainment dat ooit is bedacht, was hoog in de filmindustrie. Zijn succes trok echter kritiek op verschillende soorten. Ten eerste, de industrie kwam onder de indruk van religieuze groepen voor de 'immoraliteit' van zijn producties en de performers '' decadente 'levensstijlen. De impuls voor deze kritiek kan zijn geweest in 1921 als comedian "Fatty" Arbuckle's arraignment voor manslacht nadat een actrice dood was in Arbuckle's San Francisco hotelkamer na een nacht van orgie.

Om de Congresactie te voorkomen, heeft de industrie een comité opgericht onder leiding van een voormalig Amerikaanse postmeester generaal Will Hays om zijn producties zelf te politieeren. De katholieke kerk vormde een 'Legion of Decency' die moraal offensieve films boycotte. Hoewel de carrière van Mae West werd verwoest, kwamen dergelijke maatregelen te laat om Cecil B. DeMille te stoppen met het produceren van The Sign of the Cross, een 1932-thriller over Nero's Rome, die de blote borsten van Claudette Colbert en een lesbische liefdesdans vertoonde. De film bevat een moralistische boodschap die zulk gedrag veroordeelt. Een andere aanval kwam van de Amerikaanse ministerie van Justitie. In juli 1938 heeft zijn Anti-Trust Divisie gedeponeerd tegen acht Hollywood-studio's en tal van leidinggevenden die handelsbeperkingen oplasten. Deze beweging dwong de studio's om hun theaterbezit te verkopen en hun boekingsregelingen te wijzigen.

Een grotere uitdaging voor de filmindustrie was de concurrentie van televisie. De jaarlijkse aanwezigheid in bioscopen daalde van 80 miljoen naar 46 miljoen in 1952 als de nieuwe technologie werd geïntroduceerd. Televisie had het onverbeterlijke vermogen om gratis entertainment te leveren in de woonkamer van de klant, maar twee nadelen: het kleine scherm en het gebrek aan een gekleurd beeld.

De filmindustrie werd tegengesteld met technologische innovaties om zijn visuele superioriteit te demonstreren. De eerste was 'Cinerama', een techniek om kleurfilm te projecteren op drie aangrenzende schermen om panoramisch landschap te creëren. Publiek werd genomen op een realistische achtbaanrit terwijl u in de theaters zat. Een jaar later, in 1953, werd de CinemaScope-techniek onthuld met een enkele camera om scherpe widescreenbeelden te produceren. Duizenden theaters werden omgezet in dit type projectie. Een derde innovatie, 3-D films, genoot van korte populariteit. Kijkers die een papieren bril dragen hebben de illusie van de activiteit in drie dimensies ervaren. Het proces om het gezichtsvermogen en het geluid van het film te verbeteren is doorgevoerd met systemen zoals Imax die in de jaren zeventig werden geïntroduceerd.

Hollywood bleef in de tv-tijdperk bloeien, dankzij videoverhuur, buitenlandse distributie, productlicenties, filmbibliotheken en tv-functies. De filmindustrie was echter traag in de productie van shows voor televisie. Dat liet een opening voor onafhankelijke producenten, zoals Revue Productions, dat was een dochteronderneming van Music Corporation of America (MCA), een talentbureau. Agenten die de Hollywood-sterren oorspronkelijk vertegenwoordigen, waren oorspronkelijk verboden om te programmeren omdat een verbod opgelegd door het Screen Actors Guild. Lew Wasserman, MCA's president, onderhandelde een deken vrijstelling van die regel met Ronald Reagan, de gilde president. MCA is inmiddels een krachtcentrale in de tv-industrie geworden, waardoor in de late jaren 1950 ongeveer een derde van de shows van NBC is geproduceerd.

Dit eenmalig talentbureau kocht Paramount Pictures voor 1948 films in 1958 en de Hollywood Studio van Universal Picture en ging een jaar later bij elkaar. In 1962 probeerde hij Decca Records, Universal Picture's moedermaatschappij te verwerven, het Amerikaanse ministerie van justitie in te dienen voor een bestraffingsbevel. MCA moest ermee akkoord zijn bedrijf te verlaten als een talentbureau om Decca en Universal Pictures te verwerven. De wijsheid om deze voorwaarden te accepteren werd in 1990 bevestigd toen Wasserman de verkoop van MCA aan Matsushita voor 6 miljard dollar heeft onderhandeld.

Zo is Hollywood verhuisd van het oude studio-systeem om films te produceren naar een nieuw systeem op basis van creatief talent. Succes bij de kassa begint met de sterren, en talentbureaus beheersen die bron. Succesvolle filmmaking vereist ook het vinden van het juiste script, de juiste regisseur, cameramen en muziekspecialisten. De persoon die al deze elementen door zijn contacten, contracten en onderhandelingsvaardigheden kan samenvoegen, wordt de echte kracht in de filmindustrie.

Een extra element in hedendaagse producties is de toenemende afhankelijkheid van computergegenereerde speciale effecten. George Lucas '1977 Star Wars begon een trend naar geautomatiseerde films. Steven Spielberg is de meest succesvolle directeur van Hollywood geworden met zo'n hits als E.T. En Jurassic Park, dat computertechnologie gebruikt. In de jaren negentig was er een renaissance in geanimeerde cartoons. De Disney Studio produceerde The Little Mermaid, Aladdin, The Lion King en andere werken die zowel kinderen als hun ouders aantrekkelijk maken. Het creatieve talent dat ooit een succesvolle Broadway muzikale produceerde is onlangs in dit soort productie geweest.

radio uitzending

Ham-exploitanten domineren radio-omroep tijdens de eerste twintig jaar die de technologie bestond. Het eerste commerciele station, KDKA, begon regelmatig uitzendingen in Pittsburgh in november 1920. Aanvankelijk werd winst gemaakt bij de verkoop van radio-ontvangers. Naarmate sets werden verkocht, werden extra stations gelicentieerd voor commerciële omroepen. Radio Corporation of America, onder leiding van David Sarnoff, heeft in 1926 het eerste radionetwerk, NBC, opgericht. Een fabrikant van Philadelphia-sigaretten, Sam Paley, kocht United Independent Broadcasters in 1928 en gaf het aan zijn zoon. William Paley hernoemde dit gevarieerde netwerk Columbia Broadcasting System.

De radiowet van 1927 regelde federale licenties voor stations. Commerciele exploitanten kregen uitsluitend gebruik van bepaalde frequenties voor het uitzenden van hun programma's. De Federal Communications Act van 1934 heeft een onafhankelijk agentschap opgericht om alle telecommunicatie toezicht te houden. De auteurs van Middletown beschrijven typische radioprogramma's in de jaren 1920, bestaande uit 'een Philharmonisch concert, een preek van dr. Fosdick, of president Coolidge die zijn vader afscheid neemt op de vooravond'. Later, vaudeville-stijl comedy, play-by-play Sport aankondiging en dramatische presentaties werden nietjes van radio-omroep in de Verenigde Staten.

In Groot-Brittannië heeft de Wireless Telegraphy Act van 1904 vereist dat alle draadloze zenders en ontvangers door het postkantoor worden gelicentieerd. Dit bureau heeft de radiofabrikanten gevraagd zich te organiseren in een kartel om te vermijden dat de chaos in de Verenigde Staten uit onbeperkte uitzendingen had ontwikkeld. De (Britse) omroeporganisatie, later bekend als BBC, werd in 1922 gelicentieerd om uit te zenden. Broadcasting werd omschreven als een openbare dienst. Onder de directeur van de BBC, John Reith, zou de radio fungeren als 'een dienaar van cultuur', die zou helpen om een ??meer verenigde en egalitaire samenleving te creëren.

 Een clausule in de BBC-licentie verbiedt het 'om te gaan met controversiële zaken in haar programmeerdienst.' Hoewel deze bepaling in 1928 werd verzacht, liep de BBC een strak gecontroleerde operatie die bijna als verlenging van de Britse regering werd beschouwd. Winston Churchill klaagde dat politici, zoals zichzelf, die onaanvaardbaar waren voor de feestelijke zwepen, toegang tot de radio werden geweigerd. Het beleid van de BBC was om "(nieuws) bulletins uit te sluiten van alle misdaden en tragedies die geen nationaal of internationaal belang hebben." Een ander beleid verboden grappen over politici, reclame, Amerikaanse verbod, medische zaken en Schotse of Welshmen (maar niet Irishmen) .

Tegen de tijd van de München crisis van 1938 begon de BBC ongunstig te vergelijken met concurrerende modellen van omroepen. De relatief brede openingsrapportage in de Verenigde Staten gaf het Amerikaanse publiek een nauwkeuriger beeld van gebeurtenissen in Europa dan het door de overheid beheerde radio-nieuws in Groot-Brittannië. In het midden van de jaren dertig dwingde de concurrentie van twee offshore-commerciële stations, radio-normandie en radio luxemburg de BBC om op te lichten. Al jaren was het 'infusie van het menselijk element' vermeden in het nieuws dat de focus op beleidsvragen werd behouden.

Dat begon in 1938 te veranderen. De BBC, die tot en met 1934 zelfs geen nieuwsafdeling had gehad, begon met interviews en "ooggetuigenrapporten" van speciaal uitgeruste auto's te gaan. Meer entertainment functies werden toegevoegd, waaronder de zeer populaire sportuitzendingen. Afschuwing van de baan verliezen, de Variety Artists Federation, die angst voor de verliezen van de radio op de radio, had zijn leden in 1923 geadviseerd om niet samen te werken met de BBC. Gebruikt om feedback van live publiek te geven, vonden de comedians in eerste instantie het moeilijk om in radiostudio's te werken. De BBC heeft geslaagd om een ??soort muziek te vinden die zich zou inzetten voor diverse publiek. Lichte muziek en dansmuziek waren vroege nietjes van zijn muzikale programmering. Later begrepen het meer grammofoon opnames en meer vaudeville of verscheidenheid functies.

Amerikaanse radio was sneller om talent van het vaudeville circuit in het nieuwe medium te recyclen. Het werd door de buitenlandse correspondenten, zoals Edward R. Murrow en William Shirer, door de kwaliteitsrapportage van de Europese crises geworden. Meer radio sets werden verkocht tijdens de periode van drie weken toen Neville Chamberlain Hitler in München ontmoette dan in een andere vergelijkbare periode. De Natie zei toen dat de radio Amerika's dominante systeem van nieuwscommunicatie werd geworden.

In oktober 1938 werd zijn macht bevestigd toen Orson Wells en zijn Mercury Theatre-bedrijf een radiospel uitzenden op basis van H.G. Wells 'War of the Worlds. Het toneelstuk bestond uit gefaalde nieuwsberichten over een Mars-ruimteschip dat in New Jersey landde. Gesimuleerde nieuwsflitsen werden afgewisseld met raar geluiden en dan een periode van langdurige stilte. Een mijl lang verkeersopstopping werd gecreëerd aangezien paniekbevlekte New Yorkers de stad probeerden te vluchten.

Radio was een ideaal medium voor snel nieuws en interviews, zoals de beroemde krantkolomist Walter Winchell, die beroemdheidskinderij in een kleine industrie heeft gemaakt. Het vertoonde wisecracking comedians zoals Jack Benny en Bob Hope, en presenteerde fantasierijke drama's zoals The Shadow of The Lone Ranger, die het een reputatie gaf van 'theater van de geest'.

televisie

Tijdens de bloeityd van de radio in de jaren dertig waren David Sarnoff en zijn RCA-ingenieurs bezig met octrooi-gevechten met Philo Farnsworth, uitvinder van elektronische televisie, voor de rechten op deze technologie. Sarnoff onthulde het systeem van commerciële televisie van RCA op de 1939 New York World Fair voor de Tweede Wereldoorlog om de introductie ervan te onderbreken. De Federal Communications Commission heeft de VHF-bands (zeer hoge frequenties) toegewezen aan commerciële televisie, die slechts twaalf kanalen landelijk ondersteund. CBS stootte op voor de vertraging van de verdere ontwikkeling van VHF-uitzendingen ten gunste van de kleur-tv-omroep op de veel bredere bandbreedte UHF (ultra-hoge frequentie).

De televisieindustrie stagneerde tijdens deze periode van technische onzekerheid. Toen de FCC in april 1947 CBS's verzoekschrift ontkende, ontving de FCC straks zestig nieuwe applicaties voor stations en de verkoop van VHF-sets nam toe. Slechts 60.000 sets waren in gebruik dat jaar, tweederde van hen in New York City. Ongeveer de helft was eigendom van welvarende individuen, en de helft van de bars serveerde een overwegend mannelijke klantenkring. Het bar publiek heeft de voorkeur aan nieuws- en sportprogramma's. Vanwege de schaarse middelen was er de neiging om talent en materialen van radio naar commerciële televisie te recyclen en vaudeville te herstellen in de vorm van comedy-variëteitsprogramma's.

Zowel NBC als CBS financieren hun vroege tv-activiteiten uit de in de radio verdiende winst. Daarnaast heeft RCA geld verdiend van de productie van televisietoestellen. Commerciële televisie vocht Hollywood's poging om een ??entertainment-alternatief te creëren in de vorm van grootbeeld televisie in bioscopen. Het is succesvol tegen betaling-tv-regelingen ingevoerd voor regelgevende agentschappen. De Hollywood-filmbedrijven hadden geen televisiestations.

De schaarste van VHF-vergunningen en een FCC-opgelegde moratorium op vergunningen voor stationaire constructie tussen 1948 en 1952 legden de commerciële televisie industrie in de bestuurdersstoel in onderhandeling met zowel adverteerders als programmeurs. Adverteerders, die niet langer de enige sponsors van programma's zijn, hebben hun licenties toegekend aan de televisienetwerken, terwijl ze bepaalde rechten behouden om de inhoud van het programma te censureren met betrekking tot onderwerpen, karakters en taal. Van programmaproducenten hebben de netwerken geëist en ontvangen eigendom en syndicatie rechten voor de shows in ruil voor hen een netwerk tijd slot te geven. Het succes van I Love Lucy en Dragnet tijdens het seizoen 1952 bracht meer aandacht aan filmproducties. Dat leidde tot syndicatie van showreruns, vooral in buitenlandse markten.

In het midden van de jaren 1950 verhuisden de Amerikaanse televisiegroepen uit een upscale klantenkring, waaronder meer onder- en middelklasse-kijkers. Meer dan de helft van de Amerikanen die in 1950 televisieapparaten kochten, hebben ze op krediet gefinancierd. 'TV wordt het arme man's theater', aldus een journalist. Terwijl originele spelletjes zoals Paddy Chayevsky's Marty in de vroege jaren 1950 op commerciële televisie werden getoond, realiseerden netwerkbeheerders al snel dat continuïteit van de programmering de gehoorgrootte verhoogde. De populaire westelijke, Gunsmoke, rende van 1956 tot 1975. Bonanza stond van 1960 tot 1973 uit.

Zeepopera's werden in de jaren dertig ontwikkeld voor de middagradio-publiek als middel om zeeppoeder voor vrouwen te verkopen. Commerciële televisie heeft dit formaat overgenomen. CBS, die goed begon achter NBC in de tv-race, brilde terug in de jaren 1950 om het top-rated netwerk te worden. Zijn voorzitter, William Paley, had een goed gevoel van publiek smaak. Hij huurde in de late jaren veertig star comedians zoals Red Skelton, Jack Benny en Burns and Allen van de NBC-radio en schakelde ze over naar de televisie in het volgende decennium. Zoals altijd waren de personages van de artiesten de sleutel tot het aantrekken van een groot publiek. Kijkers werden comfortabel gezien week na week dezelfde gezichten op het zilveren scherm.

CBS heeft zichzelf "het Tiffany-netwerk" gestileerd vanwege de hoge kwaliteit van de programmering, vooral in het televisienieuws. Paley was een nauwe vriend en supporter van Edward R. Murrow, een journalist bekend om zijn hardnekkige onderzoeksrapportage. Bijvoorbeeld, Murrow's blootstelling van Sen. Joseph McCarthy in een 'See It Now'-programma dat in maart 1954 werd uitgezonden, hielp de getijde van de populaire opinie tegen deze anti-communistische kruisvaarder. Toch werd de prestigieuze nieuwsoperatie van CBS gesubsidieerd door inkomsten uit de meer populaire sitcoms, quizshows, sportuitzendingen en actie drama.

De netwerkcompetitie voor de publiek bracht de programmering naar de laagste gemeenschappelijke noemer van publieke smaak en produceerde welke FCC-voorzitter, Newton Minow, in 1961 'een enorm woestenij' noemde. Academische critici roepen op tot een alternatief voor commerciële televisie.

De FCC reageerde door 242 kanalen, voornamelijk op de UHF-band, voor educatieve omroepen te reserveren. Het eerste noncommercial station ging in 1953 in de lucht, maar de publieke televisie was al tien jaar lang leeg. In 1960 waren slechts 7 procent van de Amerikaanse televisietoestellen uitgerust om UHF signalen te ontvangen. Daarna, na de quiz-show schandalen op commerciële televisie, het Congres publieke subsidies voor educatieve uitzendingen verstrekt en vereiste dat nieuwe televisietoestellen verkocht in de Verenigde Staten worden uitgerust voor UHF receptie.

De twee belangrijkste commerciële televisienetwerken, NBC en CBS, werden samengevoegd door ABC, de Amerikaanse Broadcasting Company, die in de 1940's werd opgericht toen het Amerikaanse ministerie van justitie de NBC dwingde om zijn kleinere netwerk te verkopen. En in 1986 creëerde Rupert Murdoch het Fox Network van een groep onafhankelijke stations. ABC was ook tot de jaren zeventig bij het sponsoren van de Olympische Spelen en de programmeringsrichting van Fred Silverman, de eenmalige entertainmentstrategie van CBS, opgeheven voor een tijdje naar de eerste plaats. In de jaren tachtig had NBC een genoegen van populariteit onder leiding van Grant Tinker, een voormalige Hollywood producent.

In 1980 creëerde Ted Turner, eigenaar van het lokale station WTBS-TV in Atlanta, een all-news kanaal, Cable News Network, dat 24 uur per dag berichten over internationale evenementen uitzendt. Na vijf jaar geld verloor de operatie van Turner winstgevend. Het is een forum geworden waarmee de politieke leiders van de wereld met elkaar praten en de lopende gebeurtenissen monitoren.

De BBC begon televisie-uitzendingen naar thuisgehoorraden in 1936, eerder dan in de Verenigde Staten. Deze werden gestaakt tijdens de oorlogstijd, maar werden in 1946 hervat. De kroning van koningin Elizabeth II in 1953 wekte interesse in dit medium.

In 1950 hadden alleen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Sovjetunie regelmatige tv-uitzendingen. De Russen gebruikten televisie om 'een Marxistisch-Leninistische vooruitzichten te vormen en de politieke en culturele ontwikkeling van alle Sovjetmensen te bevorderen.' Ook de Fransen hadden politiek gearomatiseerde programmering; Veel televisiestations waren ofwel eigendom van politici of overheid. De Britten legden meer nadruk op educatieve en culturele programma's.

De marktgerichte Amerikanen produceerden televisieprogramma's die tot een breed publiek toetreden. Gezinsgeoriënteerde shows zoals The Adventures of Ozzie en Harriet en Father Know Best waren populair in de jaren 1950. ABC's Disneyland debuteerde in 1954 en combineerde Hollywood-geproduceerd entertainment met de opening van Disney's eerste themapark. Reruns van Amerikaanse televisieprogramma's werden populair in andere landen. Gunsmoke, Rin Tin Tin en The Lone Ranger waren onder de top tien tv-shows van Mexico. De Japanse samenleving in 1958 werd beschreven als "tv-obsessed".

Ted Turner had lang een televisienetwerk willen kopen. Toen die poging mislukt, maakte hij in 1985 een overeenkomst om MGM samen te kopen met zijn bibliotheek van 3.301 films plus 1.450 extra films uit de RKO en Warner bibliotheken. Hoge schuld dwingde Turner om de MGM-studio en andere activa te verkopen, waardoor hij de filmbibliotheken verlaat waarvoor hij 1,2 miljard dollar had betaald, schijnbaar een hoge prijs.

Turner realiseerde zich echter dat de filmklassiekers die hij had gekocht, waaronder Gone with the Wind en Casablanca, een unieke waren waren. In een rijpindustrie waren ze als ageless sterren wiens dienst een hoge prijs bood. Turner kleurde veel zwart-witfilms, waardoor hun waarde in syndicatie werd vergroot. Hij heeft een kabel-tv-kanaal, Turner Network Television, opgericht om de films regelmatig te laten zien.

Kabeltelevisie was onderbrekende publiek afgestemd op de grote netwerken. Het creëerde een nieuwe niche-gefocusseerde manier van entertainment. Filmresten waren een belangrijk segment van de kabel, zoals sport-, nieuws- en educatieve programma's. MTV, een jeugdgesentreerd kanaal met rockvideo's, revolutioniseerde de entertainmentindustrie met zijn kunstige bewerking van bizarre visuele beelden die synthesizer-verbeterde muziek vergezellen. Een freewheeling vraag-en-antwoord sessie met tweehonderd jongeren op MTV in juni 1992 hielp Bill Clinton naar het Amerikaanse voorzitterschap te brengen.

Televisie dekking heeft de aard van politieke campagne veranderd. Het klassieke evenement was het eerste presidentiële debat tussen Richard Nixon en John F. Kennedy in september 1960. Velen die het op radio hoorden, dachten dat het resultaat een teken was. De discussie gaf de campagne van Kennedy echter een boost, omdat de 75 miljoen Amerikanen die het op televisie zagen, Kennedy verscheen krachtig en goed gelooid terwijl Nixon, die geen gezichtsverf had geweigerd, ziek lijkt. Kennedy was getraind om naar het publiek te kijken terwijl Nixon meestal op Kennedy zag. De les voor de volgende kandidaten was dat de visuele verschijning van de televisie op televisiezaken zoveel als de woorden spreekt.

Aan de andere kant kan Richard Nixon's politieke opstanding in de jaren zestig deels zijn door een verschijning die hij op de Tonight Show met Jack Paar heeft gemaakt. Nadat Nixon een kort stukje op de piano speelde, gaf Nixon aan dat dit incident zeker zijn politieke toekomst zou afwijzen. Na Harry Truman, "Republikeinen kunnen niet meer een pianist zien in het Witte Huis." George Bush kwam als een meer Aantrekkelijke kandidaat dan Michael Dukakis in de kandidaat debatten van 1988. Hoewel de mondelinge vaardigheid van Dukakis hoog was, stelde zijn lichaamstaal voor een gebrek aan emotie.

Televisie nieuws is getravitreerd naar de cultus van de anker man. De officiële Walter Cronkite, het nieuwsanker van CBS, was bekend als 'de meest vertrouwde man in Amerika'. Politieke conservatieven beweerden dat Cronkite, een liberale, in staat was om het nieuws te schuiven door de intonaties in zijn stem of door zijn wenkbrauwen in een bepaalde kant op te wekken manier. Nieuwsorganisaties ontwikkelden een formaat waarmee publieke ambtenaren communiceren met het publiek door middel van geluidsbijten geselecteerd door televisierecitors. Ze dodged vragen gesteld door verslaggevers, zoals Sam Donaldson bekend om de snelheid van aanval. In deze moeilijke omgeving zou het meest dat politieke kandidaten van de nieuwsdienst kunnen verwachten, een aantrekkelijk visueel beeld zijn en vermijdt gaffes.

Nieuwsbeheerders controleerden welk deel van hun taped optredens het publiek zou mogen zien. Netwerkkommentators en pundits zetten een draai op de interpretatie ervan. De enige manier waarop een kandidaat zou kunnen garanderen dat zijn bericht het publiek in zijn oorspronkelijke staat zou bereiken, zou zijn om tijd te kopen voor een betaalde commerciële. Televisie-commercials waren echter duur en de kosten van het uitvoeren van mediacampagnes hebben de politici gedwongen meer tijd aan fondsenwerving te besteden en steeds meer te voorzien in goed gefinancierde belangengroepen.

Televisie is een kracht geworden bij het vormen van maatschappelijke en politieke houdingen. Of het in de jaren 1950 het leger van McCarthy was, de Vietnam-oorlog in de jaren 1960, de Watergate-hoorzittingen in de jaren 1970, de botsing tussen Clarence Thomas en Anita Hill in de jaren 1980, of de O.J. Simpson trial in de jaren negentig heeft de televisie dekking een nationaal moraalspel gecreëerd dat het publiek langs ideologische of demografische lijnen polariseert. De programmering weerspiegelt het feit dat sponsors voornamelijk vrouwenkijkers willen aantrekken tussen 25 en 54 jaar, omdat zij voor de belangrijkste producten zijn voor de producten die in televisie reclames worden geadverteerd.

Daarom wordt veel van de programmering die zowel in prime time als tijdens de dag verschijnt, berekend om een ??beroep te doen op vrouwen. Vrouwen worden getoond in sterke professionele rollen, die vaak bij elkaar passen bij mannen en winnen. Een mannelijke getto op televisie wordt gevonden in het weekend sportprogramma's. Met betrekking tot racistische stereotypen hebben de dagen van Stepin Fetchet plaats gelegd voor shows die zelfvertrouwen in zwarte of militaire rollen presenteren. Aan de andere kant is de nationale bezorgdheid over het conflict van Clarence Thomas-Anita Hill of O.J. Het moordproces van Simpson kan een lange traditie van witte Amerikanen hebben voortgezet om de zwarten als bronnen van vermaak te zien.

Het onderscheid tussen nieuws en entertainment is steeds meer wazig. De nieuwsberichten willen hogere ratings en entertainment-achtige functies leveren. Zo is de lokale televisie dekking meestal gericht op criminaliteit, schandalen, ongevallen en andere emotioneel geladen gebeurtenissen. Tabloïde journalistiek en gesprekken zoals Jerry Springer's zijn gespecialiseerd in het onthullen van persoonlijk beschamende en lurieke conflicten. De nieuwe 'reality-based' tv-programma's, zoals een actuele affair of binnenuitgave, zijn goedkoper om te produceren dan sitcoms omdat een deel van het werk door regelmatig nieuwspersoneel kan worden gedaan. Dergelijke shows weerspiegelen echter de huidige situatie op beroemdheden. Dat kan een reactie zijn op hun gecontroleerde natuur.

De entertainment wereld is bevolkt door een melkwegstelsel van jonge, fysiek aantrekkelijke mannen en vrouwen die zich op een zekere voet gedragen. Toch is de kijker bekend dat deze wereld in wezen illusie is. Er kan een discrepantie bestaan ??tussen het publieke imago en de werkelijke levens van die artiesten die op afstand in theaters of op het zilveren scherm zijn gezien. Mensen worden hongerig voor persoonlijke informatie, vooral als hun afgode de menselijke frailties verraden. NBC's Tonight Show en zijn klonen hebben een locatie aangeboden voor het interviewen van beroemdheden.

sportuitzendingen

Een belangrijk type entertainment is de presentatie van kunstmatige maar ongeschreven gebeurtenissen waar een toeschouwer hun uitkomst niet kent tijdens hun plaatsing. Atletische wedstrijden illustreren dit soort vermaak. Het eerste tv-spel was misschien de uitzending van BBC van een tenniswedstrijd op Wimbledon op 21 juni 1937. Er waren nog maar 2.000 goedgehuwde Londeners in die tijd op televisie. De foto's waren vaag. De BBC overtuigde de Football Association om een ??uitzending van de voetbalwedstrijd tussen Engeland en Schotland op 9 april 1938 mogelijk te maken. Er was een bezorgdheid dat het uitzenden van dit spel in strijd zou zijn met het bijwonen van enkele van de minder sportevenementen in het Londense gebied.

Sportuitzendingen in die tijd stonden ook voor de uitdaging van onbetrouwbare apparatuur. De technici brachten de camera vast met een dikke kabel die soms losgekoppeld werd, waardoor een plotselinge blackout werd veroorzaakt. NBC heeft twee camera's op de vijftig meter lijn bij voetbalwedstrijden gehouden om deze mogelijkheid te beschermen. Onvoldoende verlichting was een ander obstakel.

Toch was sportprogrammering een stapel voor de vroege televisie omdat het goedkoop was. De netwerken, die de middelen niet konden vullen om hun tijdsplaatsen met geloofwaardige programma's te vullen, betaalde weinig voor dit soort kant-en-klaar entertainment. Het was gebruikelijk voor saloonhouders om klanten te lokken door televisiewrestelen of bokswedstrijden aan te bieden.

Televisiesporten maken succesvol entertainment omdat ze een visueel spannend spektakel combineren met menselijk drama. Elke wedstrijd creëert onmiddellijke winnaars en verliezers. Hun fysieke spanning en vermoeidheid ontloken een sterke emotionele reactie. Nadat ABC de Olympische Spelen van 1972 heeft gesponsord, springde het van derde naar eerste plaats in de ratings. ABC-managers realiseerden zich dat exclusieve sportdekking de sleutel tot het netwerkoverheersing was. Terwijl de Olympische Spelen van 1972 in München buitengewone aandacht kregen door de ontvoering van terroristen, richtte de televisierecratoren zich op individuele atleten, zoals Olga Korbut, om mensenbelang te bouwen. Ze benadrukte de schaatsen en gymnastiek routines.

De sportdirecteur van ABC, Roone Arledge, ontwikkelde veel van de technieken die vandaag in sportuitzendingen worden gebruikt, zoals slow motion shots, directe replays, geautomatiseerde graphics en de oefening om de stadionmassa te verbranden om een ??gevoel van verwantschap met televisiekijkers te creëren. Monday Night Football met Don Meredith en Howard Cosell bevestigde het belang van persoonlijkheid, de commentatoren 'en de atleten' in sportuitzendingen. Cosell zelf zei: "Er is geen verdomde manier om op te gaan tegen Liz Taylor en Doris Day in prime-time tv en sport als sport."

De manier om publiek individueel te betrekken, was om atletische gebeurtenissen om te zetten in verhalen over de atleten. Bijvoorbeeld, nadat de Zuid-Afrikaanse runner Zola Budd per ongeluk Mary Decker-Slaney tijdens een wedstrijd tijdens de Olympische Spelen van 1984 heeft uitgedaagd, hebben de sportomroepen hun volgende verschijning samen in de Olympische Spelen als een 'wrok wedstrijd' gefactureerd. NBC's dekking van de Olympische Winterspelen in 1998 in Nagano, Japan, lijkt meer een verzameling documentaires over de atleten's leven dan rapporten van de wedstrijden zelf. Een favoriete truc van sportomroepen is het zogenaamde "honey shot" - waardoor de camera een ogenblik lang op een bijzonder aantrekkelijke vrouwelijke toeschouwer in de tribunes lijkt om de overwegend mannelijke kijkers te ontmoedigen van het schakelen van kanalen.

Sportcijfers zijn frequente gasten geworden op praten, quizshows en andere televisieprogramma's. Hun beroemdheidsstatus stelt hen in staat hogere salarissen te beheren en lucratieve productendocumenten te beveiligen. Dat heeft op zijn beurt de nadruk gelegd op het geld dat bij professionele sporten betrokken is, waardoor de ticketprijzen stijgen en de druk voor teambezitters creëert om publieke subsidies te eisen voor het bouwen van nieuwe en grotere stadions. Televisiegeld heeft de aard van sport veranderd van een recreatief tijdverdrijf aan het groot-tijd entertainment.

het gokken

Een kenmerk van televisie entertainment is dat het veel aandacht op een bepaalde gebeurtenis concentreert. De truc is om geld te verdienen van die situatie. Een manier is om betaalde commerciële berichten naast de programmering in te voegen. Een ander is om entertainment direct aan het proces van geld te verbinden. Als veel mensen in een groot publiek elk kleine geldsom bijdragen, kunnen hun gezamenlijke bijdragen een grote uitbetaling aan de winnaar van een gokevenement financieren. Omdat de uitkomst ongeschreven is, heeft elke persoon die een inzet plaatst een kleine maar echte kans om de grote prijs te winnen.

Er is iets binnen een anders rationeel individu dat hem of haar overtuigt dat het wedden van geld op kansspelen met bevestigbare ongunstige kansen leuk is. Gokdeskundigen verwijzen naar "de hitte" - een onweerstaanbaar gevoel dat men moet blijven inzetten om verliezen te verliezen of een winnende streep door te gaan. In ieder geval stellen de eigenaren van gokactiviteiten de uitbetalingen op een niveau dat voor zichzelf een gezonde winstmarge garandeert. Terwijl individuele fortuinen worden gewonnen en verloren in de spellen, wint het huis altijd.

Gokken is al lang gebonden aan sportevenementen. Meer Amerikanen doen elk jaar paardenraces bij aan het bijwonen van professioneel honkbal-, basketbal- en voetbalwedstrijden. Een nog populaire vorm van gokken is het loterij. Een loterij door het Continentaal Congres heeft geholpen om de Amerikaanse revolutie te financieren. Een ander geleverd geld om de stad Washington te bouwen. Lotterijen werden in 1826 in Groot-Brittannië afgeschaft. In de jaren 1830 was er een onderdrukking van hen in de Verenigde Staten. Het congres sloot interstate handel in loterijmaterialen in 1895. Maar in de 20ste eeuw werden loterijen genoodzaakt om liefdadigheidsprojecten te financieren. De Irish Sweepstakes, georganiseerd in 1930, gebruikte gokprocedures om ziekenhuizen te bedienen.

De staten New Hampshire en New York hebben in de jaren zestig loterijen opgericht om de publieke scholen te ondersteunen. Vandaag hebben allebei twee Amerikaanse staten, Utah en Hawaï, in een of andere vorm gokken gelegeerd. De grootste gokstaat is natuurlijk Nevada, waar dergelijke activiteiten in 1931 gelegaliseerd werden. Veel van de weddenschappen vindt hier plaats in casino's waar kaarttafels, gokautomaten en gelukswielen de kamers vullen en de gangen afronden.

Gokken was aanvankelijk de belangrijkste attractie van Las Vegas resort hotels, en entertainment alleen een aanvulling. De concurrentie tussen de hotels dwong echter hun managers om het live entertainment te upgraden. Beroemdheidsproducten waren de lokken die gokken klanten van de andere hotels hebben verleid. Casino executives evalueren hoe elke headline performer de casino "drop" heeft beïnvloed - zijn gokwinst - en daarvoor betaald voor de volgende inzet. Dit leidde soms tot enorme paychecks voor Las Vegas-artiesten, terwijl nachtclubs op plaatsen zonder gokken zich niet konden betalen om hun acties te boeken.

Patronen van Las Vegas-casino's zouden kunnen verwachten dat ze een concentratie van grote naam entertainers vinden zoals Frank Sinatra of Sammy Davis Jr. Een memorabel evenement vond plaats in november 1956, toen Liberace en Elvis Presley een impromptu rollend reverserende duet uitvoerden. Presley zet Liberace's glinsterende jas aan, waarbij hij voor het eerst een beeld aanneemt die hij en talloze Elvis-imitators beroemd gemaakt hebben. Las Vegas werd ook de plaats van belangrijke sportevenementen zoals het toernooi van Champions Golf en diverse zwaargewicht kampioenschap bokswedstrijden.

Gokken is vandaag de meest populaire vorm van volwassen entertainment in Amerika. Het aantal Amerikanen die casino's bezoeken is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Meer dan 31 miljoen mensen per jaar bezoeken Las Vegas als toeristen. Amerika's snelst groeiende grote stad, het heeft elf van de twaalf grootste hotels ter wereld. De hoeveelheid geld die jaarlijks in de Verenigde Staten wordt gespeeld, overschrijdt het gecombineerde bedrag dat Amerikanen uitgeven voor auto's en woningen.

Ondanks onjuistheden gaat de gokkenjuggernaut gedeeltelijk door, omdat veel van degenen die belast zijn met het bewaken van het welzijn van de gemeenschap, zichzelf op de proef stellen. Staat loterijen worden veel gebruikt als substituten voor belasting; Ze lijken wetgevers als bronnen van "makkelijk geld". Indiase stammen, waarvan de casino's het snelst groeiende segment van de industrie vertegenwoordigen, verwijzen soms naar het gokken als "de terugkeer van de buffel".

Vandaag de eigenaars van Las Vegas resort hotels zijn niet langer mobsters maar grote bedrijven en pensioenfondsen. In twee jaar is er in Las Vegas 6 miljard dollar nieuwbouw gebouwd om zulke monumentale attracties te bouwen als "New York, New York". Over tien jaar zeggen sommigen dat er geen controverse over gokken bestaat. 'Gaming', zoals de woordvoerders van de industrie het liever noemen, zullen samenwerken met andere activiteiten om 'one-stop shopping' te bieden voor mensen die op zoek zijn naar entertainment.

Het kan zijn dat een groep entertainmentactiviteiten, waaronder gokken en pornografische shows en misschien prostitutie en drugs, in Las Vegas en soortgelijke plaatsen kunnen optreden onder de titel "volwassen entertainment". Als deze niet gecontroleerd worden door georganiseerde misdaad, worden deze gelegaliseerde activiteiten beheerd door hardnosed business types, onbewust van hun sociale effect. Ondertussen kan een ander cluster van activiteiten, centraal gelegen in een plaats als Disneyland, 'familie entertainment' bieden. Dit zou entertainment zijn die geschikt is voor kinderen of, zoals ze zeggen, 'voor kinderen van alle leeftijden'.

Toen Disneyland in 1954 voor het eerst werd geopend, stelde een artikel in Reader's Digest voor dat Disney de eerste 'triple play' van de entertainmentindustrie had getrokken door een pretpark toe te voegen aan een top-rated tv-show en een enorm succesvolle filmactiviteit. (Sindsdien heeft dit bedrijf een professioneel sportteam en een groot televisienetwerk verworven.) Beide Las Vegas en Disneyland zijn "virtuele steden", gecreëerd door de cultuur van massale entertainment. Waar eenmaal entertainmentactiviteiten speciale plekken zoals auditoria of beurzen nodig hebben om de menigte te verzamelen, is het proces volcirkel doordat mythische plaatsen zoals Disneyland zijn gemaakt van beelden die overal worden uitgezonden.

narrowcasting

De televisieomroepindustrie, die de Amerikaanse entertainmentcultuur heeft gedomineerd, laat tekenen van het kwijt zijn van zijn culturele grip. De top drie televisienetwerken in de Verenigde Staten - CBS, ABC, en NBC - hielden 85 procent van het primeur-publiek toen de jaren tachtig begon. Tegen het einde van het decennium waren slechts 67 procent van de voornaamste publiek die programma's aan het kijken. Het percentage daalde vervolgens in de zomer van 1992 tot 54 procent en in de zomer van 1997 tot 40 procent. In 1997 zagen bijna zo veel Amerikanen kabeltelevisieprogramma's als die op de grote netwerken.

Concurrentie van kabeltelevisie, het nieuwe Fox-netwerk en persoonlijke computers hebben gecombineerd om serieuze erosie van publiek voor netwerktelevisie te produceren, de vorm van het imperium van de vierde beschaving. Het gemiddelde Amerikaanse huishouden bezit twee tot drie televisietoestellen en ontvangt meer dan veertig verschillende kanalen. Tachtig procent eigen videorecorders. Vierentachtig procent heeft afstandsbedieningen. De mogelijkheid om kanalen te wisselen is zo makkelijk als het indrukken van een knop, terwijl men op een bank terugtrekt.

Kabeltelevisie biedt tientallen verschillende kanalen die gespecialiseerd zijn in gespecialiseerde belangen. Websites zijn honderdduizenden. Met zo veel meer mensen die zo'n bril op hun televisie- of computerscherm kijken, is er de trend van radio- en televisieomroepen naar wat sommige "narrowcasting" hebben genoemd. Entertainment wordt sneller geplakt naar segmenten van de kijker die bepaalde interesses delen.

Adverteerders profiteren van deze trend omdat ze publiek kunnen bereiken die bekend zijn dat ze geïnteresseerd zijn in hun soort product. Hun boodschap kan uitgaan naar groepen waarschijnlijke kopers zonder de hogere uitzendkoersen te betalen. Deze tendens naar narrowcasting kan gedeeltelijk vertegenwoordigen van de publieke reactie op de dumbed-down cultuur van commerciële televisie. Mensen worden verveeld met de one-size-fits-all-programmering. Zij willen verscheidenheid aan hun specifieke belangen aanpassen. Deels kan het echter de veranderende aard van de communicatietechnologie weerspiegelen. Computers zijn belangrijker geworden. De computer voegt een interactieve communicatiemogelijkheid toe. Multilaterale contacten tussen individuen mogelijk maken, het is de ultieme gespecialiseerde communicator.

De trend is om mensen precies het soort entertainment te geven dat ze willen. Wat kijkers kiezen, draait op hun beurt marketingstrategieën om de programmeringsinhoud te ontwikkelen en producten te verkopen aan de verschillende doelgroepen. De computer is een belangrijk hulpmiddel in dit proces, omdat het het mogelijk maakt entertainmentbeheerders en adverteerders individuele voorkeuren bij te houden. Gegevens uit kijkeronderzoeken en productverkoop worden verzameld in computerbestanden en vervolgens geanalyseerd. Deze informatie wordt een basis voor het maken van demografische profielen die worden gebruikt in marketingcampagnes. Personen die een profiel aanmaken, zijn in het doelgroep opgenomen voor een bepaald verkoopbericht. Omdat de boodschap is afgestemd op bekende houdingen van de groep, kan de afzender redelijk zeker zijn dat het een sympathiek akkoord zal treffen.

Dit is waar commerciële reclame wordt geleid. We zijn niet meer een persoon, die via uitzendberichten kan worden bereikt, maar een bevolking die is gesegmenteerd door demografische identiteit en persoonlijke interesse. De verkopers van producten communiceren afzonderlijk met elk bekend type. In deze moedige nieuwe samenleving worden we individueel gedefinieerd door de mailinglijsten die onze namen bevatten.

computer gegenereerd entertainment

Het vermogen van de computer om geluids- en beeldbeelden op te slaan en op gewenste manieren te veranderen, heeft vermaak naar het volgende niveau genomen. Digitale samplers kunnen muziek creëren door geluiden die zijn opgeslagen in de vorm van numerieke codes op een diskette, te wijzigen. Door het wijzigen van de codes voor eerder opgenomen geluiden, kan dit toestel de toonhoogte verhogen of verlagen, snelheid versnellen of vertragen, nieuwe muziekstukken invoegen of de geluidsfragmenten overladen om een ??orkest effect te geven. De muziek is duidelijker dan wat synthesizers gebruikt hebben om te produceren.

Op dezelfde manier hebben computergegenereerde grafieken een filmomgeving getransformeerd. Bijvoorbeeld, technici die op een toetsenbord werken met een vijf seconden clip uit interview met de vampier die laat zien dat Tom Cruise zich buigt om zijn volgende slachtoffer te buigen, kan details zoals de kleur van het bloed op het gezicht van de cruise en de grootte van zijn kutjes veranderen om Verhoog het gevoel van horror. Real-life acteurs en actrices zijn modellen voor cartoon karakters geworden, waardoor ze een realistischer uiterlijk zijn.

Sinds George Lucas 'Star Wars hebben Hollywood-filmmakers succesvol geautomatiseerde beelden gebruikt om scènes te maken die nooit door de camera kunnen worden geschoten. Actiebeelden die op dergelijke speciale effecten vertrouwen, zijn een van de grootste hits van de bankbureaus van vandaag geworden.

Met behulp van entertainment nog een stapje hebben computertechnici een technologie genaamd "virtual reality" ontwikkeld om beelden te maken die veranderen in reactie op de fysieke bewegingen van de kijker. In de jaren tachtig heeft een firma in Californië, genaamd VPL Research, een set beschermbrillen en handschoenen aan een computer opgevat. Als de kijker zijn hoofd zijwaarts draait, zullen de sensoren in de bril die informatie doorsturen naar de computer, die dan beelden zou creëren in de bril die het veranderde landschap weerspiegelt. Vingerbewegingen in de handschoenen om een ??pistool te schieten, kunnen denkbeeldige kogels naar een doel op het scherm sturen.

VPL Research's DataSuit, dat lijkt op een vliegerpakket van een vlieger, was bekleed met meer dan vijftig verschillende sensoren verbonden door glasvezelkabels aan een computer, waardoor visuele beelden veranderd werden na een aantal acties op het toneel van de acteur / kijker. In tegenstelling tot eerdere technologieën die alleen maar indrukken bevatten, kunnen computers ze veranderen om dit leven-achtige effect te bereiken.

In de jaren negentig werd interactief entertainment een thema van pretparken en winkelcentra in de Verenigde Staten. Deze industrie verdient al meer inkomsten uit jongeren die in hun computers vallen dan in eerste instantie films doen.

De realistische action games zijn een groei van militaire flight-simulation technologie. Het BATTLETECH centrum, dat in augustus 1990 in Chicago werd geopend, was een vroege toepassing op populaire entertainment. Bezoekers van het centrum speelden een gevechtsspel op virtuele realiteitsterreinen door knoppen en schakelaars op bedieningspanelen te manipuleren. Engelse ondernemers hebben een soortgelijk rollenspelletje op basis van "Dungeons & Dragons" gemaakt, met mythische karakters in een middeleeuwse setting. "Merlin's Magical Motion Machine" in het Excalibur Hotel in Las Vegas trekt publiek op denkbeeldige hogesnelheidstrein en rollercoasterrit. De zitplaatsen zijn uitgerust met beveiligingsbalkjes.

De 'Star Tours' rit is de meest populaire attractie van Disneyland. Blockbuster Entertainment Corp., de video-reus, heeft zich vertoond in het gebied van het creëren van "high-tech volwassen speelplaatsen", die klanten op virtuele realiteitstouren van stadsstraten nemen. Een firma genaamd LunaCorp. Heeft zelfs voorgesteld een duinwagentje op het oppervlak van de Maan te plaatsen, welke klanten in een pretpark op aarde via afstandsbediening kunnen bedienen.

Opmerking: Deze pagina reproduceert Hoofdstuk 7 van Vijf Epochs van Beschaving door William McGaughey (Thistlerose, 2000).

 

 naar: world history

 

Klik voor een vertaling in:
Frans - Spaans - Duits - Portugees - Italiaans


COPYRIGHT 2007 THISTLEROSE PUBLICATIES - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

http://www.BilMcGaughey.com/civilization1k.html